Matcha: Premium πράσινο τσάι

by - 12:49 μ.μ.

Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, το πράσινο τσάι matcha έχει προκαλέσει τη προσοχή όλων των υποστηρικτών της καλής ζωής.
Πρόκειται για βιολογικό τσάι σε σκόνη, που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Μάλιστα εκεί, το matcha γιορτάζεται σε μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού για εκατοντάδες χρόνια. Στα γιαπωνέζικα η λέξη ‘matcha’ σημαίνει: τριμμένο τσάι. Η σκόνη του προέρχεται από το τρυφερό μέρος του πράσινου τσαγιού που φυτεύεται σε σκιερό μέρος, ενώ τα φύλλα του σκεπάζονται για να αποκτήσουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. 


Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη του:

- Λέγεται πως μία κούπα από αυτό το τσάι έχει τη θρεπτική αξία όσον 10 κανονικού πράσινου τσαγιού.
- Προσφέρει την μεγαλύτερη ποσότητα ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων.
- Προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου.
- Προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης.
- Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες (αφού το φύλλο καταναλώνεται ολόκληρο).
- Προσφέρει ωφέλιμες βιταμίνες στον οργανισμό.
- Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Βελτιώνει την διάθεση του ατόμου.
- Προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία σε σώμα και πνεύμα (χρησιμοποιείται για αιώνες από Ασιάτες ως μέσο συγκέντρωσης και διαλογισμού).
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
- Βοηθάει στην αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης.
- Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
- Παρέχει πολύτιμα μέταλλα στον οργανισμό.
- Τονώνει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.
- Αυξάνει σημαντικά τις καύσεις λίπους στο σώμα.
- Βελτιώνει τη ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών.

*Σημαντικό στοιχείο αυτού του τσαγιού είναι η υψηλή περιεκτικότητά σου σε κατεχίνες και συγκεκριμένα της EGCg, η οποία έχει δράση κατά του καρκίνου. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών από τους όμοιούς της ρύπανσης, την υπεριώδη ακτινοβολία και τα χημικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων και του DNA. Δεδομένου ότι πάνω από το 60% των κατεχινών στο matcha είναι πραγματικά EGCg, μια καθημερινή θεραπευτική αγωγή matcha μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και διατήρηση της ευεξίας και την ισορροπίας του σώματος.


Για την παρασκευή του ροφήματος με τον παραδοσιακό τρόπο:

Εκτός από τη σκόνη matcha, χρειαζόμαστε:
- Chasen (ειδικό βουρτσάκι φτιαγμένο από μπαμπού για την ανάδευση της σκόνης σε ζεστό νερό).
- Chawan (μπολάκι στο οποίο ανακατεύεται το μείγμα).
- Chashaku (ειδικό κουταλάκι)

Βάζουμε στο chawan μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού μάτσα και 1/3 του μπολ βραστό νερό. Ανακατεύουμε αργά με το chasen αργά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και έπειτα με το chashaku.
Πίνεται σκέτο ή προαιρετικά, με ζάχαρη ή ζεστό γάλα.

*Εναλλακτικά μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία παρασκευής με πιο σύγχρονα μέσα (π.χ. μηχανικό αναδευτήρα).
*Η σκόνη του χρησιμοποιείται και στην ζαχαροπλαστική.


Μέχρι την επόμενη ανάρτηση… μάτσα – μάτσα – μούτς!

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Δεν το ήξερα! Αν και μου αρέσει πολύ το τσάι και φροντίζω κάθε που βρίσκομαι στο Λονδίνο να αγοράζω διαφορετικές ποικιλίες και αρώματα αυτό πρώτη φορά το βλέπω... Τι υπέροχο σετ τσαγιού!!!! Υπέροχο!!! Καλό μήνα κοριτσάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μας σεζόν! Λέγεται πως στην Ελλάδα κυκλοφορεί εδώ και 10 χρόνια το matcha, αλλά κι εγώ μόλις πριν έναν χρόνο το ανακάλυψα! Αθόρυβο! Χιχι! Φιλάκια!

      Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4