#prosferw

by - 3:29 μ.μ.

Προσφέρω, παρέχω, δωρίζω, μοιράζομαι, ικανοποιούμαι μέσα από μια πράξη που καλύπτει την ανάγκη κάποιου άλλου.

Ένας φίλος γιατρός, μου έχει πει μεταξύ άλλων: «Μη ψάχνεις την ανιδιοτέλεια μέσα στη προσφορά. Δεν υπάρχει αρκετή ανιδιοτέλεια στον πλανήτη ώστε να συνοδεύει κάθε πράξη καλοσύνης. Πολλές φορές, ακόμη κι όσοι μέσω του επαγγέλματος υπηρετούμε ανθρωπιστικούς σκοπούς, κάναμε ενδόμυχα μια τέτοια επιλογή για να “θρέφουμε” εσαεί το αίσθημα της ανωτερότητας. Πλάι στον άρρωστο πάντα είσαι υγιής και πλάι στον άπορο, πάντα εύπορος!». Μετά από γρήγορους “υπολογισμούς”, πείστηκα πως κάπως έτσι πρέπει να είναι. Ήρθαν στο μυαλό μου περιπτώσεις που έτυχε να συναντήσω… μια άκαρδη νοσοκόμα, μια αδιάφορη κοινωνική λειτουργός, ένας κυνικός δάσκαλος και κάποιος που προτιμά να κάνει παρέα μόνο με ζώα. Κοινός παρονομαστής, η λογική: «Δίπλα στον κοντό μοιάζω ψηλός και δίπλα στον χοντρό… αδύνατος» - η ψευδαίσθηση της ανωτερότητας.
Τώρα, βάζω στόχο με το παρακάτω κείμενο, να εκμηδενίσω τη σημασία της παραπάνω εισαγωγής! Η πολύ εύστοχη επισήμανση του γιατρού μας εξάλλου, ήταν πως το θετικό αποτέλεσμα “αδιαφορεί” για τα εγωιστικά κίνητρα του καθενός. Η τρέχουσα κατάσταση της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπει την ενδελεχή εξέταση κάθε “αγαθοεργίας”. Είναι αφελές λοιπόν, να δυσπιστούμε απέναντι στις φιλανθρωπίες, που κατά καιρούς βλέπουμε να γίνονται, παρουσία εικονοληπτών ή μη. Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι το αποτέλεσμα. Αν ο πόνος ανακουφίζεται, αν η πείνα περιορίζεται, αν η δυστυχία απαλύνεται, τότε γιατί πρέπει να μας νοιάζει η ψυχοσύνθεση του ατόμου που συμβάλει για όλα αυτά? Ακόμα και στην πιο αθώα περίπτωση προσφοράς, η κάθε πλευρά παίρνει από κάτι. Μπορεί να ανταλλάσσονται τρόφιμα για δόξα, στέγη για φοροαπαλλαγές, νοσηλεία για λόγους marketing, μόρφωση για μια τιμητική πλακέτα… ή απλώς όλα τα παραπάνω για την ηθική μας ικανοποίηση. Πέρα από κάθε κίνητρο, το κοινό ζητούμενο είναι να υπάρχει επαρκής προσφορά!
Τι είναι προσφορά: Η προσφορά δεν είναι μια “αυτοτελής κίνηση” με αρχή, μέση και τέλος ή συγκεκριμένο ωράριο. Είναι τρόπος ζωής! Δε παύεις ποτέ να προσφέρεις τον εαυτό σου και τις υπηρεσίες του στο σύμπαν! Είμαστε “κομμάτια tetris” που εφαρμόζουμε ιδανικά, όπου μπορεί να καλυφθεί μια ανάγκη. Ο καθένας από εμάς “κουμπώνει” εκεί που ο χαρακτήρας, η θέση και οι δυνατότητες του ορίζουν. Άλλος προσφέρει χρήματα, άλλος εργασία, άλλος υλικά αγαθά, άλλος πνευματική υποστήριξη, άλλος μια μεγάλη αγκαλιά… προσωπική φροντίδα! Η προσφορά δεν ανεβαίνει σε ζυγαριά, ούτε για να ελέγξεις τη ποσότητα της, ούτε για να διαπιστώσεις ποιός την έχει περισσότερο ανάγκη. Δίνεις όσο και όπου μπορείς! Η ικανότητα να προσφέρουμε, είναι το χρέος προς την ύπαρξή μας, να επιστρέψουμε με θετικό τρόπο ένα κομμάτι ενέργειας από την ίδια μας τη ζωή. Με την προσφορά, ένας άνθρωπος γίνεται χρήσιμος, ενώ χωρίς αυτήν, αποδεικνύεται ον που απλώς επιβαρύνει την γη με απορρίμματα.  
Εφόσον το έργο της προσφοράς “στέφει” έναν άνθρωπο πολύτιμο, ας σκεφτούμε τι ουσιώδες έργο είναι να “γεννάμε” ανθρώπους της προσφοράς. Η συλλογική ανησυχία, η ανθρωπιά, η μεταλαμπάδευση της θετικότητας, είναι μόνο μερικά στοιχεία της καλής ανατροφής, που ελπίζω να φέρει στο μέλλον την εξάλειψη της δυστυχίας!

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0