Ραπανάκι... check☑

by - 3:26 μ.μ.

Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, στο Μεξικό γιορτάζουν τη ‘Νύχτα με τα Ραπανάκια’! Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, οι ντόπιοι φτιάχνουν περίπλοκα γλυπτά και φιγούρες από ραπανάκια.
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν το πολύ-τιμάμε... και κακώς δηλαδή. Διότι το ραπανάκι, εκτός από πολύ ενδιαφέρουσα γεύση (ελαφρώς πιπεράτη), περιέχει βιταμίνη C, Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ο χυμός του  βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά. Τέλος, είναι ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης. Ναι όλα αυτά, το ραπανάκι!

Tips:
- Ο χυμός του θεραπεύει τους νεφριτικούς (βράζουμε τη φλούδα τους με κρασί και το πίνουμε νηστικοί νωρίς το πρωί).
- Μαζί με μέλι, γιατρεύει τον βήχα.
- Βοηθά τις λεχώνες να έχουν περισσότερο γάλα για τον θηλασμό.
- Διεγείρει τον ερωτικό πόθο!
- Βοηθά στην εξάλειψη των φακίδων και στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας της κεφαλής.  
- Καθαρίζει την αναπνοή.

*Προσοχή! Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

Το ραπανάκι διαθέτει τη “σπιρτάδα” του κρεμμυδιού και την υφή του μήλου, έτσι σκέφτηκα αντί να το κόψω άλλη μια φορά στη σαλάτα μου, να φτιάξω μία πίτα! Μια πίτα μεταξύ κρεμμυδόπιτας και μηλόπιτας. Είμαι καλή στον αυτοσχεδιασμό (γέμιση), είναι καλός στις ζύμες… ευκαιρία για lovecooking!

Υλικά για τη ζύμη (πίτσας):
- 500gr περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι (8gr) ξηρή μαγιά
- 1½ κ.γλ. αλάτι

Υλικά γέμισης:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε κυβάκια
- 8 περίπου ραπανάκια ψιλοκομμένα
- 400gr κρασί ροζέ
- 1 κ.γλ. μέλι
- αλατοπίπερο
- 1 κ.γλ. κόκκους πιπεριού
- 1 χούφτα μαύρες σταφίδες
- 150gr πελτέ ντομάτας
- 5 περίπου φύλλα ρόκας

Εκτέλεση:
Ζύμωμα:
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει αφράτη και δε κολλάει στα χέρια (η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη). 
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με το χέρι και την ακουμπάμε στον αλευρωμένο πάτο του μπολ. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διογκωθεί για περίπου μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε και σοτάρουμε τα ραπανάκια.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατο-πιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι με τις σταφίδες.
- Αφού δέσουν όλα τα υλικά, αποσύρουμε το σκεύος απ’ τη φωτιά.
Στο ταψί:
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί (διαμέτρου περίπου 40cm) και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Ανοίγουμε το ζυμάρι, σπρώχνοντας με τα δάχτυλα από το κέντρο, ακτινικά.
- Απλώνουμε το πελτέ ντομάτας σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού.
- Ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι και τη γέμιση.
- Τελειώνουμε, κόβοντας με το χέρι τα φύλλα ρόκκας διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30-35’.
- Σερβίρεται ζεστή και συνοδεύεται με γιαούρτι.


Καλή μας όρεξη!

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Ευφάνταστη συνταγή!!! Συνδυασμός αναπάντεχων υλικών... το ραπανάκι το λάτρευα όταν ήμουν μικρή, μεγαλώνοντας σταμάτησα να το τρώω. Θα δοκιμάσω τον συνδυασμό των υλικών που μας προτείνεις Ζέτα μου μήπως και το βάλω ξανά στην διατροφή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη φορά δοκίμασα πέρυσι. Δε ξετρελάθηκα με τη γεύση αλλά θέλω να το έχω μέσα στη διατροφή μου. Έτσι, σκαρφίζομαι τρόπους να το εισάγω πιο δελεαστικά!
      Περιμένω εντυπώσεις αν τελικά το δοκιμάσεις! ;)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4