Ανατρεπτικοί χαρακτήρες

by - 3:53 μ.μ.

Οι καρδιές δεν είναι συμπαγείς… μπορεί στη πραγματικότητα να μην έχουν σταθερό σχήμα, έχουν όμως σταθερό ρυθμό ή σταθερά τον αλλάζουν! 
Όταν μας συστήνουν έναν άνθρωπο, η πρώτη αυθόρμητη πράξη του εγκεφάλου είναι να κατατάξει το πρόσωπό του, σε έναν “φάκελο της μνήμης”. Πως όμως, ονομάζουμε αυτόν τον φάκελο?

Κάποιες φορές δίνουμε πρόχειρα μια “ετικέτα” που έχει σχέση με την εξωτερική του εμφάνιση, ίσως για λίγο -ώσπου να τον γνωρίσουμε καλύτερα-. Άλλες πάλι φορές, χρησιμοποιούμε φακέλους αρχείου… συσχετίζουμε δηλαδή το νέο πρόσωπο με κάποιον γνώριμο χαρακτήρα, πιστεύοντας ότι έχει μαζί του κοινά στοιχεία. Αυτοί οι τρόποι “ταξινόμησης”, εξυπηρετούν τα εγκεφαλικά αγγεία καθώς εξοικονομούν χώρο και ενέργεια, όμως το ερώτημα είναι… πόσο αντιπροσωπευτικές είναι τελικά οι “ετικέτες”? Πρόσφατα διάβασα εδώ, πως ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι αναφέρει: «Οι ψυχές των ανθρώπων είναι σαν βαθιά πηγάδια. Κανένας δεν ξέρει τι υπάρχει στον πάτο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μαντεύεις κρίνοντας από αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια κάπου-κάπου».
Νομίζεις πως είσαι φυσιογνωμιστής. Διακρίνεις από μακριά έναν τσιγκούνη, έναν καλόκαρδο ή έναν ζηλιάρη και αυτό είναι αρκετό για να καταλήξεις στο “όνομα του φακέλου”. Εκεί λοιπόν που είσαι έτοιμος να σφραγίσεις αυτό το όνομα, σου ‘ρχεται «σπαμ!»… κατακέφαλα η ανατροπή! Ο τσιγκούνης κερνάει όλη τη παρέα κι εσύ μένεις με τον ανυπόγραφο φάκελο στα χέρια και το σαγόνι χαμηλά!     
Κάπως έτσι, μαθαίνεις πως στη ζωή θα συναντήσεις ανθρώπους όμοιους κι ανθρώπους που σπάνε τον κανόνα. Θα γνωρίσεις βαρετούς - με σκεπτικό αναμενόμενο, και άλλους -λίγο πιο ανατρεπτικούς- πολυσύνθετους! Ο καλόκαρδος δε θα πάψει να είναι καλόκαρδος επειδή ο τσιγκούνης κάνει στροφή. Ούτε η κρίση σου κλονίζεται επειδή δεν είναι αλάνθαστη… αλίμονο αν όλα πια τα ήξερες. Έτσι, δέχεσαι τον Χριστιανό στον φάκελο ‘Αψυχολόγητος?’, διότι ούτως ή άλλως είναι ενδιαφέρον τύπος! Έπειτα με τον καιρό, που ξέρεις, ίσως καταφέρεις να ανακαλύψεις τι πραγματικά τον διχάζει.

Πολύπλοκος ή περίπλοκος;

Διαχωρίζω τους ανατρεπτικούς χαρακτήρες σε δύο πολύ κομβικές υποκατηγορίες. Από αυτές θα εξαρτηθεί, αν θα εξακολουθήσει ο “αψυχολόγητος τύπος” να μου κινεί το ενδιαφέρον.

Ο πολύπλοκος: η ανατροπή του έχει λογική, συνοχή, αποτέλεσμα. Καθοδηγείται από υγιή κίνητρα και όχι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ξέρει ποιά είναι τα θέλω του (οι άλλοι δε ξέρουν κι αυτό είναι που τον κάνει να δείχνει ανατρεπτικός), είναι πολυπράγμων βάσει μιας κοινής κουλτούρας, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτό μυαλό με σκοπό να ανανεώνει και να εμπλουτίζει τις απόψεις του. Όλα για εκείνον είναι συζητήσιμα, αποφεύγει να γίνεται απόλυτος, με εξαίρεση μερικές σταθερές.

Ο περίπλοκος: είναι απρόβλεπτος επειδή δε θέλει να είναι προβλέψιμος. Κανείς δε ξέρει πώς να του συμπεριφερθεί… ούτε ο ίδιος ξέρει. Διακατέχεται από ανεξήγητες κυκλοθυμίες που πολλές φορές τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με αλλοπρόσαλλο, παρά με ανατρεπτικό. Στην αναζήτησή του να υιοθετήσει μια ιδεολογία ή ένα στιλ ζωής, μπορεί να πειραματιστεί με διάφορες ασχολίες ασύνδετες μεταξύ τους. Πολύ σύντομα τις εγκαταλείπει, κάνοντας και πάλι στροφή 180 μοιρών. Η ισχυρογνωμοσύνη - παράσημό του, ωστόσο θα εκφράσει τελευταίος άποψη για ένα θέμα, ώστε να ταχθεί με την πλειοψηφία ή την μειοψηφία ανάλογα με τα γούστα της στιγμής!

Φαντάσου τώρα δύο διάφανα πρίσματα. Το ένα έχει σχήμα γεωμετρικό και συμμετρικό (ας πούμε το πρίσμα του διαμαντιού). Διαθέτει πολλές έδρες, διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και με συνοχή. Επαναλαμβάνουν τον ρυθμό που παραπέμπει στην αρμονία. Το άλλο πρίσμα, έχει επίσης πολλές έδρες… διαφορετικές, άνισες, άρρυθμες, ασύνδετες και άμορφες. Κάπως έτσι θα παρομοίαζα τις αποκλίσεις ανάμεσα στον πολύπλοκο και τον περίπλοκο χαρακτήρα, αντίστοιχα.

Ίσως το σπουδαίο κατόρθωμα των χαρακτήρων μας, ανατρεπτικοί ή όχι, πολύπλοκοι ή περίπλοκοι, ενδιαφέροντες ή βαρετοί, να βρίσκεται στην ευελιξία τους. Σίγουρα, όσο δεν είσαι συμπαγής (κολλημένος σε απόψεις, στο παρελθόν, σε νοοτροπίες) μπορείς να προσαρμόζεσαι ευκολότερα σε κάθε πιθανή αλλαγή ή ανάγκη. Έχοντας δυναμική κίνηση (προσωπική εξέλιξη, ανάπτυξη του νου, επέκταση των ερεθισμάτων κ.α.), διαμορφώνεσαι λεπτομερώς. Γερνάμε την ημέρα που σταματάμε να εμπλουτιζόμαστε. Η στασιμότητα θα σημαίνει πως κουραστήκαμε να ζούμε. Ο Philip Kotler (business & management guru) είπε το σοφό: «Θα πρέπει να τρέχεις πιο γρήγορα, αν θέλεις να παραμείνεις στο ίδιο σημείο», τονίζοντας έτσι, τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της εποχής. Σκέψου τι προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλουμε για ένα βήμα μπροστά!
Η ανατροπή ξεκινά, όταν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά ανάμεσα στη σταθερότητα και τη στασιμότητα. Εκεί, μαθαίνεις να εκπλήσσεις τον εαυτό σου ανακαλύπτοντας τις κρυφές σου δυνάμεις!

You May Also Like

2 σχόλια

 1. Δεν μ' έχει απασχολήσει τι τύπος είμαι και δεν κατηγοριοποιώ τ' άτομα που συναντώ... συνήθως ή μου κάνουν "κλικ" ή με αφήνουν αδιάφορη, βασικά εμπιστεύομαι αυτό που μου λέει τη καρδιά μου!
  Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο σου, γιατί βασικά είναι αδύνατο να μπεις και να κατα-νοήσεις τον οποιονδήποτε σε βάθος!
  Ο Σαρτρ έλεγε, "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου"!
  Μου αρέσει όμως αυτό που λέει ο Αϊνστάιν για τη ζωή:
  "Η ζωή μοιάζει με ποδηλατάδα, αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις"!
  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έρευνα σου Ζέτα μου... πολύ μου άρεσε!

  ΑΦιλάκια πολλά πολλά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τους αδιάφορους δε τους ανέφερα καν… ακριβώς επειδή είναι αδιάφοροι. Αυτό το “κλικ” περιεργάζομαι και αναλύω.
   Επειδή από χρόνια έχω στο μυαλό -και μερικές κουβέντες- μου ‘τον πολύπλοκο και τον περίπλοκο’, μου αρέσει η υποσημείωση μιας φίλης πάνω στο σκεπτικό μου, που αξίζει να αναφέρω. Μου λέει λοιπόν: «Ο περίπλοκος τείνει μετά από ένα σημείο να γίνει αδιάφορος, αφού σε κουράζει με τα σκαμπανεβάσματά του, τον αφήνεις στην άκρη. Το καλό στον πολύπλοκο, είναι που μοιάζει με Sudoku. Προσθέτει συνεχώς νέα -δυσκολότερα- τετράγωνα, όμως ξέρεις πως όσα έχεις λύσει είναι σωστά… δε θα σου αλλάξει μια μέρα έναν αριθμό με σκοπό να ανατρέψει όλα τα αποτελέσματα!».
   Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση και μου αρέσει η παρομοίωση του Αϊνστάιν!
   Φιλιά! <3

   Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0