Στην “αφρόκρεμα” των τυριών

by - 7:12 μ.μ.

Τα τυριά -ως ήδη γνωστόν- είναι μία από τις αδυναμίες μου. Μου αρέσει να δοκιμάζω όλο και περισσότερα, να εμπλουτίζω την γευσιγνωσία μου και να μένω πιστή σε εκείνα που με ξετρελαίνουν.
Τρέφω ιδιαίτερη συμπάθια στις αμφιλεγόμενες γεύσεις κι αυτό με στρέφει αναπόφευκτα στη κατηγορία των μουχλιασμένων τυριών. Σήμερα θα σας προτείνω δύο είδη “μπλε τυριού” και είμαι τυχερή που μόλις επέστρεψα με αυτά απ’ το delicatessen. Έτσι, η φωτογράφηση τους θα γίνει πριν αρχίσουν να εξαφανίζονται!

Gorgonzola (το λευκό της φωτογραφίας)
Λατρεμεεένο! Το ιταλικό αγελαδινό τυρί που οφείλει το όνομα του σε μία μικρή πόλη της κοιλάδας του Πάδου στην επαρχία της Λομβαρδίας. Πλούσια σε λιπαρά η Gorgonzola, χαρακτηρίζεται από τις γνωστές “φλέβες” μούχλας. Η μούχλα της έχει όνομα… πρόκειται για τον μύκητα penicillium glaucum ο οποίος καλλιεργείται με τρυπήματα σε διάφορα σημεία του τυριού, με μακριές βελόνες. Για την ωρίμανση της Gorgonzola, χρησιμοποιούνται ακόμα και τεχνητές σπηλιές στις πλαγιές των Άλπεων. Η παρασκευή της παρουσιάζει ενδιαφέρον στον τρόπο που χρησιμοποιείται το (κρύο) τυρί από το πρωινό άρμεγμα και το (ζεστό) τυρί από το απογευματινό, τα οποία τοποθετούνται με ειδικό τρόπο στις φόρμες.
Η υφή του είναι κρεμώδης και υγρή, ενώ η γεύση ελαφριά (σε σχέση με άλλα μπλε τυριά)… θα έλεγα πως μοιάζει με διασταύρωση roquefort και μαλακής φέτας! Σερβίρεται σαν ορεκτικό -με ένα γλυκό κρασί- σε μικρούς κύβους πάνω σε επτάσπορο ψωμί, υπεισέρχεται στη σύνθεση αρκετών τύπων σαλάτας, χρησιμοποιείται σε σάλτσες σουφλέ, ενώ συνοδεύει κατεξοχήν κάθε είδος ζυμαρικών.

Stilton (το σκούρο της φωτογραφίας)
Ή όπως αλλιώς το ονομάζουν, “Το βασιλικό τυρί”! Αγγλικό -ασφαλώς- ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ (περιοχές Leicestershire, Derbyshire, Nottinghamshire), με πλυμένη κρούστα, από πλήρες αγελαδινό, παστεριωμένο γάλα. Παραδόξως, οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο χωριό του Κέμπριτζ, αν και ουδέποτε παρήχθη έστω κι ένα κομμάτι Stilton εκεί. Παρασκευάζεται συνήθως σε κυλίνδρους των 6-7 κιλών, οι οποίοι καλύπτονται από μια λεπτή και ζαρωμένη κρούστα, που θυμίζει λίγο το φλοιό ενός πεπονιού. Άλλοτε συσκευάζεται σε μικρά πήλινα βαζάκια των 170gr. Είναι αρκετά δύσοσμο (τουλάχιστον μέχρι να το συνηθίσεις), διαθέτει μια ελαφριά κοκκώδη υφή που με την ωρίμανσή του, γίνεται όλο και πιο βουτυρένια και κρεμώδης. Το καλύπτουν αρώματα μανιταριών, κρέμας γάλακτος και ξηρών καρπών, που με το χρόνο μεταστρέφονται προς τις νότες μπαχαρικών και τα σιρόπια φρούτων. Η γεύση του είναι έντονη, αλλά παραμένει σε πιο ήπιους τόνους από τα υπόλοιπα μπλε.
Συνοδεύει σαλάτες, χρησιμοποιείται σε gratin, τάρτες και σε σάλτσες ή καταναλώνεται απλά ως επιτραπέζιο τυρί. Δοκιμάστε το με ένα ενισχυμένο κρασί και foie gras.

Say cheese! ; )

You May Also Like

6 σχόλια

  1. Έχω αδυναμία σε όλα τα τυριά και σ' αυτά που μας βάζεις, αλλά πάνω απ΄ όλα στα Γαλλικά (φυσικό θα μου πεις, αφού μεγάλωσα με αυτά)! Κάποτε μάλιστα έφτιαχνα και μόνη μου τυρί με το γάλα κατσίκας... αχ! πάνε αυτά, τώρα ότι βρω στο super-market! ;-)
    Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα τρομερό γεύμα που έκανα στο Παρίσι, σ' ένα εστιατόριο που είχε μόνο τυριά και αυτό μαζί μ' ένα καλό κόκκινο κρασί ήταν ότι τελειότερο!
    ΑΦιλάκια Ζέτα μου, πολλά πολλά και καλό μας βραδάκι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούγεται υπέροχο γεύμα! Νομίζω κλίνω προς τα Ιταλικά τυριά. Από γαλλικά λατρεύω το roquefort (σε σημείο “ερωτισμού”) αλλά το Brie από την άλλη, είναι ότι χειρότερο συνέβη στον ουρανίσκο μου και ταυτόχρονα ότι πιο δυσάρεστο έφτασε στη μύτη μου : (
      Το stilton που προτείνω πιο πάνω, τελευταία με ξετρελαίνει ψημένο σε τοστ… δοκίμασέ το!

      Μια όμορφη εβδομάδα! ; )

      Διαγραφή
  2. "Αν" το βρω, "θα" το δοκιμάσω έτσι όπως το προτείνεις! ;-)

    ΑΦ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αν" και "όταν" το βρεις, περιμένω να μου πεις πως σου φάνηκε! ; )

      Διαγραφή
  3. Ωωωωωω νιώθω σαν το σπίτι μου εδώ...μεγάαααααααααααλη αδυναμία τα μπλε τυριά. Την Gorgonzola την ψωνίζω συχνά το άλλο δεν το γνώριζα ... θα δοκιμαστεί σύντομα. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας φίλος μου λέει: ¨Με ανθρώπους που ξέρουν να τρώνε, έχεις δεδομένες 2 ώρες συζήτησης, έστω κι αν παραμένουν άγνωστοι¨. Φαντάσου εμείς με τόσα κοινά στην αισθητική κουλτούρα! Περιμένω εντυπώσεις για το stilton! Φιλιά!

      Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4