Homemade Coconut Milk

by - 12:01 μ.μ.

Εμπιστεύσου τη καρύδα… μέχρι να πιείς τους χυμούς της θα έχεις ζήσει μια περιπέτεια!

Η καρύδα, καρπός του κοκοφοίνικα, δεν ονομάζεται τυχαία και ‘καρπός της ζωής’. Προσφέρει στον άνθρωπο πληθώρα προϊόντων. Εκτός από το γάλα με το οποίο θα ασχοληθούμε σ’ αυτή την ανάρτηση, η καρύδα μας δίνει το ευεργετικό νερό της, το φυτικό της βούτυρο & λάδι (τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή καλλυντικών). Από το ξυλώδες τμήμα της, παράγεται κάρβουνο και ξυλεία για την κατασκευή σκεπών και καλαθιών, ενώ από τη φλούδα της λαμβάνουμε οικολογικά υφάσματα. Τόσο αξιοποιήσιμο και τόσο δύσχρηστο για έναν ναυαγό!


Γιατί γάλα καρύδας
- Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), αυξάνοντας παράλληλα την καλή.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
- Ρυθμίζει τις μεταβολικές λειτουργίες και τον θυρεοειδή.
- Παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία στερούνται οι περισσότεροι δυτικοί.
- Καταπολεμά τη γήρανση και την κόπωση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (άλλωστε, μοναδική άλλη πηγή λαυρικού οξέος είναι το μητρικό γάλα).
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, σάκχαρα, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία, αλλά και πολλά κορεσμένα λιπαρά (σπάνιο για φυτικό προϊόν).


Αγοράζοντας καρύδες
Καρύδες μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε εξειδικευμένα supermarkets. Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα καρύδας ή την τριμμένη σάρκα (ινδοκάρυδο), διότι αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία μας.
Παρατηρώντας μια καρύδα, θα διαπιστώσουμε πως έχει σχήμα ωοειδές και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό. Καταλαβαίνουμε πως είναι σχετικά φρέσκια, αν ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο του εσωτερικού υγρού της, ανακινώντας την κοντά στο αφτί μας. Η καρύδα περιέχει νερό στο εσωτερικό της (το οποίο είναι πόσιμο και πολύ θρεπτικό - μάλιστα πωλείται και συσκευασμένο) για να διατηρεί τη σάρκα της ενυδατωμένη και φρέσκια για πολλούς μήνες.


Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο
Για να σπάσουμε μια καρύδα δε απαιτείται δύναμη, αλλά τεχνική. Στο εξωτερικό της κέλυφος, υπάρχουν τα “μάτια”. Τρία βαθουλώματα που μοιάζουν με τις τρύπες της μπάλας του bowlling.
Με τη βοήθεια ενός τιρμπουσόν, δημιουργούμε οπές σ’ αυτά τα σημεία. Ορισμένοι χρησιμοποιούν κατσαβίδι και σφυρί σ’ αυτό το στάδιο, ωστόσο αν βρούμε τις κατάλληλες κλίσεις, μπορούμε να τα αποφύγουμε. Τώρα που έχουμε ανοίξει τις απαραίτητες τρύπες, αδειάζουμε απ’ την καρύδα το νερό. Όταν μείνει εντελώς κενή, την χτυπάμε με ένα σφυρί στο κέντρο της, ενώ ταυτόχρονα την περιστρέφουμε γύρω από τον άξονά της. Σκοπός μας είναι να την αποδυναμώσουμε στη κεντρική της περίμετρο, ώστε να σπάσει στη μέση όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Οι πρωτάρηδες θα είναι καλό να την έχουν τυλίξει σε μια πετσέτα προηγουμένως, ώστε να προφυλαχτούν από τυχόν θραύσματα του ξυλώδους σώματος.


Τώρα, το δύσκολο κομμάτι: Θα πρέπει προσεκτικά να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό της σάρκας απ’ τον ξυλώδη φλοιό. Σ’ αυτό το στάδιο, συνηθίζεται η χρήση αιχμηρού εργαλείου. Επειδή όμως αυτό είναι λίγο επίφοβο για πιθανούς τραυματισμούς, εγώ χρησιμοποιώ ένα απλό μαχαίρι επάλειψης. Εισάγουμε το εργαλείο μας μεταξύ σάρκας και φλοιού, εξαναγκάζοντας την αποκόλληση τους. Αφού έχουμε παραλάβει όλη τη βρώσιμη καρύδα, αρχίζουμε να την καθαρίζουμε με περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, καθώς ακόμα φέρει πάνω της ένα λεπτό film εσωτερικού φλοιού. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Ένα trick για να επιταχύνουμε την διαδικασία, είναι να βρέχουμε συνεχώς τα κομμάτια καρύδας, ώστε να διατηρούν την υγρασία τους. Αν θελήσουμε σ’ αυτό το σημείο να την φυλάξουμε, την τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό κι έπειτα στο ψυγείο.

Παρασκευάζοντας το γάλα
Εδώ για ‘μένα ξεκινάει όλο το ενδιαφέρον… μετατρέπουμε τα καθαρά κομμάτια καρύδας, σε τρίμματα. Όσοι έχουν την υπομονή μπορούν να το πετύχουν με τον τρίφτη χειρός, προσωπικά όμως, προτιμώ να κόβω τα κομμάτια σε ακόμα μικρότερα πάνω στον πάγκο κοπής κι έπειτα να τα αλέθω στο blender.


Μεταφέρουμε την τριμμένη καρύδα σε μια καθαρή πετσέτα (ή σε τούλι) την οποία έχουμε εφαρμόσει στο στόμιο του σκεύους μας (μια κανάτα ή ένα μπολ).



Περιχύνομε ζεστό νερό (πριν το σημείο βρασμού) πάνω στη καρύδα και αφήνουμε να μουλιάσει μέσα σ’ αυτό για 30’ μαζί με τη πετσέτα (για κάθε ένα μέρος καρύδας, ρίχνουμε 2 μέρη νερού). Έπειτα από τον χρόνο “ζύμωσης”, στραγγίζουμε καλά με τη πετσέτα, ώστε να αποσταχθούν όλες οι ουσίες της καρύδας.
Το γάλα μας είναι έτοιμο και μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Πριν από το σερβίρισμα, χρειάζεται πάντα καλό ανακάτεμα, διότι το νερό από τα λιπαρά διαχωρίζονται πολύ εύκολα.


Το τρίμμα καρύδας που μένει δε πετιέται. Είτε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή γλυκών, είτε σε σπιτικές συνταγές καλλυντικών, είτε ακόμα για την μετατροπή του σε βούτυρο καρύδας. Η δική μου επιλογή, είναι η απευθείας ανάμειξή του μαζί με μαύρη ζάχαρη και δαφνέλαιο, ως scrub προσώπου & σώματος.

Μη το πιείτε… λουστείτε
Ασφαλώς και να το πιείτε, ειδικά συνδυάζοντας το με χυμούς, φτιάχνοντας πεντανόστιμα smoothies. Εκτός από αυτό όμως, το γάλα καρύδας μπορεί να βρει και καλλυντικές εφαρμογές. Είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
- Ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος το δέρμα.
- Ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα, μειώνοντας το κοκκίνισμα και αποκαθιστώντας την χαμένη υγρασία.
- Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, απαλύνει και προλαμβάνει τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τις δυσχρωμίες.
- Θρέφει κι ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά.
- Ενισχύει τους θύλακες της τρίχας και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών.

*Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές ομορφιάς, βασισμένες στο γάλα καρύδας.

Καλή επιτυχία!

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

10 σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ! Εξαιρετική ενημέρωση. Προσωπικά θα εντάξω την καρύδα στο διαιτολόγιο μου και...στην υγεια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια... πολύ χαίρομαι Ειρήνη μου! Πραγματικά θα νιώσεις αναζωογονημένη!

      Διαγραφή
  2. Από παιδί λατρεύω ότι έχει σχέση με καρύδα, σε αντίθεση με τον σύζυγο που δεν την πάει καθόλου! χαχαχα! :-P
    Μια φίλη μου φτιάχνει διάφορες καρυδο-κρεμούλες και είμαι ενθουσιασμένη!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον δε τη πάει καθόλου, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με την χρήση της. Αν δημιουργηθεί μια ψυχολογική αποστροφή σε κάτι, μέχρι και η ιδέα του μπορεί να σου φέρει αναγούλα!
      Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι να δείξουμε διακριτικότητα χωρίς επιμονή.

      Διαγραφή
  3. Εκτός του ότι λατρεύω την καρύδα, την μυρωδιά της και την γεύση της, πρώτη φορά βλέπω τέτοιο παρασκεύασμα. Με κέρδισε αμέσως και θα το δοκιμάσω πάραυτά!
    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για το σχόλιό σου Χριστίνα μου… μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι θα το δοκιμάσεις!
      Στην υγειά σου! : )

      Διαγραφή
  4. Να σου πω ότι κουράστηκα που σε διάβασα , όχι να τα κάνω κιόλας. Και όχι τίποτα άλλο, φημίζομαι για την υπομονή μου! ☺
    Λατρεύω το άρωμα της καρύδας, μικρότερη τρελαινόμουν για τα γλυκίσματα από καρύδα.Έχω πλέον πάνω από 4 χρόνια που έχω κόψει (μαχαίρι) λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι. Δεν ξέρω αν μπορώ να βρω εδώ ( και το εδώ σημαίνει Πύργος) γάλα καρύδας. Σκέφτομαι ότι ως φυτικό προϊόν θα είναι ελεύθερο από λακτόζη στην οποία εκ γεννητής έχω δυσανεξία.
    Και σε κρέμες σώματος προτιμώ αυτές με άρωμα καρύδας. Πιο ανάλαφρη από τη βανίλια, σε τυλίγει μεθυστικά!
    Σε φιλώ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, συστήνεται ως υποκατάστατο ζωικού γάλακτος για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
      Το καλό είναι ότι γίνεται πλέον τόσο πολύ μόδα το γάλα καρύδας, που η αγορά αρχίζει να γεμίζει σιγά-σιγά με τις χάρτινες συσκευασίες του (υπάρχει και σε κονσέρβα, αλλά πραγματικά - απόφυγέ το).
      Επίσης μπορείς να πας απευθείας στο τελευταίο στάδιο που περιγράφω (που απαιτεί μόλις 30'), αν χρησιμοποιήσεις έτοιμο τριμμένο ινδοκάρυδο. Δε θα είναι το ίδιο αγνό, αλλά δε θα απέχει και πολύ από το παραπάνω.

      Καλή επιτυχία! <3

      Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4