Σ’ αυτό το σπίτι, μάταια κλείνουν οι πόρτες!

by - 4:19 μ.μ.


Η κοινωνική αποξένωση, η απομόνωση και η εσωστρέφεια, φαίνεται πως δημιουργούν ανατριχίλα στον αρχιτέκτονα Kazuyasu Kochi.





Ο ιδρυτής του ιαπωνικού ‘Kochi Architect's Studio’ σχεδιάζει και κατασκευάζει ιδιαίτερες κατοικίες για προοδευτικές οικογένειες! Οι κατοικίες αυτές έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους τα μεγάλα – απροσδόκητα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν την οπτική επαφή όλων των χώρων ταυτόχρονα. Φανταστείτε ένα αόρατο πολύγωνο να αιωρείται στη καρδιά του κτιρίου, “αφαιρώντας” οποιοδήποτε δομικό στοιχείο “εισβάλει” μέσα σ’ αυτό. Μέσα από μια τέτοια λογική, ο αρχιτέκτονας επιλέγει τα σημεία τομής. Έτσι, σε όποιον χώρο του σπιτιού κι αν βρίσκεται κάποιος, παρατηρεί μια ασυνήθιστη θέα, μέσα από τα κενά τοίχων, πατωμάτων και οροφών.


Κατασκευαστικά, πρόκειται για μια ξύλινη (κόντρα πλακέ) επινόηση, που συνδέει δύο ορόφους: γκαράζ, ξενώνα, master bedroom, κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο. Το μπάνιο, αν και συμμετέχει στη κοινή φιλοσοφία του υπόλοιπου σπιτιού, διαθέτει την εναλλακτική της απομόνωσης, για τις στιγμές που κρίνεται απαραίτητη. Ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, προκαλείται όταν το κάθε δωμάτιο είναι βαμμένο σε διαφορετική απόχρωση. Η εσωτερική όψη τότε, μοιάζει με τις στρώσεις μιας κομμένης τούρτας!


Κάπως έτσι, πέφτει και το τελευταίο οχυρό ιδιωτικότητας στους “κατασκοπικούς” καιρούς που ζούμε! Ο Kazuyasu Kochi, επιδιώκει όπως λέει, με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την οικογενειακή συντροφικότητα, μεγιστοποιώντας τον χρόνο που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δε ψήνομαι… ο τοίχος μένει ως έχει!
Από την άλλη, στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στο Τόκιο, οι άνθρωποι ζουν σε περιορισμένα τετραγωνικά και βάσει της ταχείας μείωσης του πληθυσμού, αυτό σύντομα θα αλλάξει. Οι Ιάπωνες στο μέλλον θα είναι σε θέση να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο για τις κατοικίες τους. Μια τέτοια σκέψη, είναι φυσικό να γεννά τον τρόμο της μοναξιάς μέσα σ’ ένα μεγάλο σπίτι με “σφραγισμένα” δωμάτια, όπου το κάθε μέλος της οικογένειας θα ζει τις δικές του εμπειρίες χωρίς να βλέπει και χωρίς να ακούει τα υπόλοιπα μέλη, όπως συνηθίζεται. 

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 64
    0
  • 22
    2
  • 57
    0
  • 60
    4
  • 53
    4
  • 36
    0