Σχεδιασμός και ανθρώπινες αδυναμίες

by - 1:15 μ.μ.

Η designer Yi-Wen Tseng από την Ταϊβάν, διασκεδάζει τις εντυπώσεις μέσω μιας σειράς παράδοξων αντικειμένων που φέρουν την υπογραφή της.

Η ίδια, εξετάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αλληλεπίδρασή της με τα προϊόντα. Φωτίζει τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από μια επιλογή αγοράς, καθώς προσπαθεί παράλληλα να αποτρέψει κακές συνήθειες, να στηλιτεύσει ορισμένα στερεότυπα και να παίξει με τις έννοιες που έχουμε δώσει σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να ξεχνά την καλλιτεχνική πρόθεση που ακολουθεί τον σχεδιασμό.
Η YiWen σεβόμενη τη γεωγραφική της θέση και την ανεπτυγμένη ιστορία της Κίνας, συνδυάζει μέσα στην κεντρική ιδέα του σχεδιασμού της, τη φιλοσοφία του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού. Εμπνευσμένη από αυτή τη κληρονομιά, βάζει στο μικροσκόπιό της τα “δηλητήρια” της ανθρώπινης ψυχής, σύμφωνα με την Κινεζική λαϊκή σοφία: απληστία, μνησικακία, ψευδαίσθηση και αλαζονεία.Moneygrubber
Η εξέλιξη των “καβουριών στις τσέπες”… κουμπαράς-αχινός. Δεδομένου ότι τα αγκάθια κοντά στην σχισμή είναι πολύ μικρότερα και ομαλά, τα έσοδα επιτρέπονται ενώ τα έξοδα εξακολουθούν να αποτρέπονται! 
Baptism
Ό,τι κι αν ξεκίνησε να είναι, σημασία έχει σε τι μεταλλάχτηκε μετά από τις “εμπειρίες της ζωής” του. Το μακροχρόνιο “ζύμωμα” στα χέρια μας, όπως εκείνο που δεχόμαστε εμείς στα χέρια της κοινωνίας, αποκαλύπτει τελικά πως ένα αψεγάδιαστο γεωμετρικό πρίσμα, κρύβει μέσα του μια ατελή σφαίρα. Έτσι προκύπτει ένα μόνο συμπέρασμα: «Υπάρχουν δύο τινά… μπορείς να είσαι τέλειος, ή να ζήσεις!».
∞illionaire
Η αποταμίευση κερμάτων δε θα μας σώσει… είναι απλώς παρηγορητική η ενέργεια. Ας μη γελιόμαστε! Ποιος ο λόγος να τα κρύβουμε μέσα σε έναν κουμπαρά που πιθανόν να χρειαστεί να σπάσουμε; Ας περάσουμε κατευθείαν στη “ληστεία”!

Bashaw
Ο αγώνας για την κοινωνική αποδοχή, καμιά φορά μας φτάνει σε υπερβολές. Ένας άνθρωπος μπορεί να νιώθει την αξία του να μεγαλώνει, καθώς κρατά ένα ψηλό ποτήρι ακριβού κρασιού. Μπορεί όμως η θέση ύψους του ποτού μας, να καθορίσει την κοινωνική μας θέση; Αν είναι τόσο απλό, κανένα πρόβλημα…


Duplicate Today
Αυτό το σημειωματάριο από ευαίσθητες -στο άγγιγμα- σελίδες, δημιουργήθηκε για να απαλλάξει όλους τους αναβλητικούς τύπους του κόσμου, από την βαρετή διαδικασία να επανεγγράφουν μια υποχρέωση -που ενώ έπρεπε να διευθετηθεί-, εκείνη ακόμα εκκρεμεί! Time is up!
Η σχεδιάστρια όπως και στα υπόλοιπα projects της, έτσι κι εδώ, υποκύπτει στις ανόητες ανθρώπινες αντιλήψεις με σκοπό να τις επιβεβαιώσει σαρκαστικά. Δημιουργώντας ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης, απευθύνεται στους πεσιμιστές που νιώθουν ότι γέρασαν και τους καλεί να ζήσουν ποιοτικότερα τον “λίγο χρόνο που τους απέμεινε”, μέσω της αντίστροφης ψυχολογίας!
Tobacco

Το κάπνισμα δε κόβεται από τη μία μέρα στην άλλη. Σε 30 μέρες όμως, μπορεί να ολοκληρωθεί η σταδιακή του ελάττωση... μέχρι που ο καπνιστής να αντιληφθεί, πόσο άχρηστο του είναι το τσιγάρο! 

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0