ΤΟ ξενέρωμα

by - 12:13 μ.μ.

Υπάρχει μία έννοια, ένα αίσθημα που μόνο η λέξη «ξενέρωμα» μπορεί να το περιγράψει με ακρίβεια. Διότι το ξενέρωμα, είναι κάτι λιγότερο από απογοήτευση και κάτι περισσότερο από ραγδαία πτώση ενθουσιασμού.
Πρόσφατα, διάβασα κάπου την εξής φράση: «Να φοβάστε το ξενέρωμα των υπομονετικών ανθρώπων». Πράγματι… ως άνθρωπος με “κινέζικη υπομονή”, προσυπογράφω. Αν κάποιος ο οποίος διακρίνεται για τα μεγάλα αποθέματα υπομονής, έρθει στο σημείο να ξενερώσει, τότε σημαίνει πως έχει εξαντληθεί κάθε ελπίδα να ξανανιώσει έλξη για το ίδιο πρόσωπο/αντικείμενο/κατάσταση. Ακόμα κι αν επανέλθει δηλαδή, δε θα διαθέτει την ίδια ορμή!
Το ξενέρωμα, μπορεί να σου ‘ρθει έτσι ξαφνικά. Από δυο λάθος λεξούλες που θα σου πουν, από μια παρεξήγηση, από έναν ασήμαντο φαινομενικά λόγο. Δε χρειάζεται η αφορμή να είναι αντικειμενικά σοβαρή. Εξάλλου το ξενέρωμα δεν είναι “επίσημος” λόγος αποχώρησης ή τσακωμού. Κανείς δε μπορεί να σου ζητήσει το λόγο που έχασες το ενδιαφέρον σου και πολύ περισσότερο να σου υπαγορεύσει να το ξαναβρείς.

Το ξενέρωμα, είναι το “κόκκινο κουμπί αυτοκαταστροφής” μιας σχέσης, μιας εικόνας, μιας ιδέας. Μόνο που είναι σε διαφορετικό σημείο για τον καθένα μας και επιπλέον είναι αόρατο για τους άλλους. Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, είναι ψιλο-άδικο για τους άλλους να μη ξέρουν σε ποιο σημείο κρύβεις τη “νάρκη”. Αν και… αυτό το ρίσκο προσδίδει μυστήριο!  
Βεβαίως, δεν είναι όλα τα ξενερώματα ίδια… άλλα είναι πρόσκαιρα και τα ξεπερνάς σχετικά γρήγορα κι άλλα θα σου κάνουν μόνιμη ζημιά. Άλλοτε συνεχίζεις με λιγότερη διάθεση και άλλοτε εγκαταλείπεις τελείως. Οι επιπτώσεις της απομυθοποίησης, εξαρτώνται από το παράπτωμα του “τέως μύθου”. Αλλιώς χαλιέσαι από μια λάθος ατάκα, αλλιώς από μια λάθος τακτική.   
Ανεξάρτητα από το είδος όμως, ένας ξενέρωτος τύπος πάντα μας τη σπάει. Δεν είναι απλά ότι μας προσγειώνει απότομα, είναι κι ότι δεν έχει το δικαίωμα να μας το κάνει αυτό!

You May Also Like

4 σχόλια

 1. Α! αυτό το Κινέζικο ρητό, το ξέρω διαφορετικά, "να φοβάσαι τον θυμό του υπομονετικού ανθρώπου"... και από θυμό δεν έχω παράπονο! χαχαχα! ;-)
  Τώρα, το ξενέρωμα που η ίδια το λέω σπάσιμο, το ξέρω προσωπικά μόνο την ώρα των πολύ στενών ερωτικών στιγμών.... εκεί όντος μπορεί να ξενερώσω... ενώ το σπάσιμο, το συναντώ συχνά στα σχόλια στο blog μου, που ενώ το θέμα είναι σοβαρό, διαβάζω:
  Όμορφο κείμενο, καλή βδομάδα, Φιλάκια"!!!

  ΑΦιλάκια, όμορφο κείμενο (πραγματικά!) και καλή βδομάδα από αύριο!!! (χιουμοράκι!) :)))

  ΥΓ:Έτσι καταλήγω πως, το σπάσιμο ή το ξενέρωμα είναι υποκειμενικό θέμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χάχα! Όμορφο σχόλιο, καλό Σαββατοκύριακο, φιλάκια!

   Υ.Γ. Θα ξέρω τώρα πως να σε πειράζω... αντί να αφήνω κατεβατά ολόκληρα στο blog σου, 2 λεξεις τσεκουράτες και τελειώσαμε... σαν τηλεγράφημα!

   Διαγραφή
 2. Για τόλμησε και θα σου κάνω εδώ κόπι-πάστα και ίνσερτ, κατεβατά από πολιτικό-οικονομικές αναλύσεις που τόσο πολύ σου αρέσουν... χαχα!
  Καληνυχτούδια και ΑΦ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχα! Υποκύπτω, υποκύπτω!
   Λόγω των ημερών, ακόμα κι εγώ κάνω πολιτικο-οικονομικές συζητήσεις... αλλά να μείνουν και γραπτώς εδώ για πάντα, όχι πάει πολύ!

   Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0