Απλοί τρόποι άμυνας στο καρκίνο του μαστού

by - 7:03 μ.μ.

Το “παιχνίδι” της πρόληψης δεν είναι ένας δύσκολος γρίφος, είναι μια σειρά από σοφές κινήσεις που μας γλιτώνει από αδιέξοδα!
Σε μερικές ημέρες τελειώνει ο “ροζ μήνας” και δε θα μπορούσα να μη γράψω ένα “ροζ κειμενάκι”!
Ο Οκτώβριος, ως μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, μας καλεί όλους να μεταδώσουμε το μήνυμα, με όποιο μέσο και όποιο τρόπο διαθέτει ο καθένας. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τη τελευταία γυναίκα που αμελεί αυτό το κομμάτι της υγείας της και ελπίζουμε σε μια μέρα που δε θα χρειάζεται να προσπαθούμε γι’ αυτό!
Εκτός όμως από τον ετήσιο έλεγχο και τη μηνιαία αυτοεξέταση, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του μαστού, τους οποίους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ή να αποφύγουμε, προκειμένου να προστατευτούμε. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και ίσως συνειδητοποιήσουμε, πως το “παιχνίδι” της πρόληψης δεν είναι ένας δύσκολος γρίφος, είναι μια σειρά από σοφές κινήσεις που μας γλιτώνει από αδιέξοδα!     

Αλλάξτε το αποσμητικό σας

Είναι αντιφατικό, αλλά τα άλατα αλουμινίου λειτουργούν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, οπότε οτιδήποτε έχει οιστρογονική δραστηριότητα και μπορεί να εισέλθει στο μαστό μέσω του δέρματος, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα. Επιλέξτε ένα αποσμητικό από βιολογικά εκχυλίσματα, απαλλαγμένο από άλατα αλουμινίου.

Διατροφή

Οι ελιές, το μπρόκολο, το λάχανο και τα κολοκυθάκια, περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο (οι βιολογικές τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα). Οι ουσίες αυτές ονομάζονται σαλβεστρόλες. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού περιέχουν CYP1B1, μια πρωτεΐνη που πεθαίνει όταν εκτεθεί σε σαλβεστρόλες.

Διατήρηση ιδανικού βάρους

Μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, σχετίζονται με το βάρος. Η κατανάλωση υπερβολικού αριθμού θερμίδων μεταλλάσσει τη συμπεριφορά του κυττάρου. Τα κύτταρα σταματούν τη διαίρεση και την ανάπτυξη, που είναι το πρώτο βήμα προς τον καρκίνο. Ελαττώστε τις κατεργασμένες τροφές και εντάξτε τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι στο διατροφολόγιό σας. 

Μείνετε μακριά απ’ το τσιγάρο

Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι το παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, πριν την εμμηνόπαυση. Το παθητικό κάπνισμα εκθέτει το μαστό σε καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν μαστικούς όγκους. Οι άνθρωποι που ζουν με καπνιστές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, ενώ αν καπνίζετε ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 32%.

Ολιγόλεπτο καθημερινό περπάτημα

Οι γυναίκες που περπατάνε 12 λεπτά τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 18%. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και την πυκνότητα των ιστών των μαστών, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες ασκούνται παράγουν υψηλότερα επίπεδα IGFBP-3, μιας πρωτεΐνης που καταπολεμά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Κοιμηθείτε σε σκοτεινό δωμάτιο

Το φως τη νύχτα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης. Όταν εκθέτετε καρκινικά κύτταρα του μαστού σε υψηλά επίπεδα μελατονίνης, σταματάτε την ανάπτυξή τους υποστηρίζουν ογκολόγοι στο ‘Ερευνητικό Ινστιτούτο The Bassett’ της Νέας Υόρκης. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων μελατονίνης ενδέχεται να είναι μια τακτική μείωσης του κινδύνου, οπότε κοιμηθείτε για τουλάχιστον 7 ώρες σε σκοτεινό δωμάτιο για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή της.

Ενεργοποιήστε το γονίδιο Cat

Το 65% των γυναικών έχουν το γονίδιο της καταλάσης (ή Cat), που προστατεύει από τον καρκίνο μετατρέποντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στους ιστούς των μαστών, σε αβλαβές νερό και οξυγόνο. Το γονίδιο αυτό μειώνει τον κίνδυνο κατά 5%, αλλά η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%.

Πιείτε τσάι μέντας

Σύμφωνα με γαλλική έρευνα, όσοι πίνουν αφεψήματα από βότανα διατρέχουν το χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές το αποδίδουν στα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το αφέψημα δυόσμου περιέχει επίσης μονοτερπένια που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους μαστούς. Μπορείτε να πίνετε μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα!

Το illustration της φωτογραφίας, 'Pink Ribbon', παρουσιάστηκε στο Athens Voice
Μην αναβάλετε τις απαραίτητες εξετάσεις σας. Εγώ ήδη έχω κλείσει το επόμενο ραντεβού με τον γιατρό μου, εσείς; 


Διασκευασμένο κείμενο από το Όμορφα Μυστικά

You May Also Like

4 σχόλια

 1. Πολύ σωστή ανάρτηση... η πρόληψη έχει πολλές μορφές και τελευταία, σχεδόν όλοι ο γιατροί παραδέχονται πως η ψυχική υγεία είναι η βάση τής πρόληψης για κάθε μορφή καρκίνου...

  ΑΦιλάκια και καλό μας βραδάκι! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα, όταν αντιμετωπίζεις τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία, οι πιθανότητες εκμηδενίζονται!

   Καλή υγεία και φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0