‘Zooids’ – Θανάσιμη Ομορφιά

by - 3:30 μ.μ.

‘Zooids’. Μ’ αυτόν τον τίτλο επέλεξε να ονομάσει ο φωτογράφος Aaron Ansarov την πρόσφατη καλλιτεχνική του δουλειά, η οποία ήδη έχει αποσπάσει τη διεθνή προσοχή. Πώς να μη το κάνει άλλωστε, εφόσον ο καλλιτέχνης τόλμησε να πλησιάσει τόσο κοντά στο δηλητήριο του ‘Πορτογαλικού Man oWar’!
Για όσους...
δεν είναι εξοικειωμένοι με τη θαλάσσια πανίδα, ο Πορτογαλικός Man oWar, είναι οργανισμός των ζεστών νερών της μεσογείου, που ενώ μοιάζει πολύ με μέδουσα, διαφέρει μαζί της σε πολλά σημεία. Το ασπόνδυλο κνιδόζωο, με την επιστημονική ονομασία: Physalia Physalis, ζει στην επιφάνεια της θάλασσας σε ομάδες των 1.000 ή και περισσοτέρων. Το επικίνδυνο και πανέμορφο σιφωνοφόρο, διαθέτει στο σώμα του έναν “αερόσακο” μήκους 30 εκατοστών, χάρη στον οποίο επιπλέει. Για να αποφύγει τις εξωτερικές απειλές, απελευθερώνει λίγο από τον αέρα του, έτσι ώστε να ξεφουσκώσει και να βυθιστεί ελάχιστα κάτω από τη στάθμη του νερού. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, είναι τα πελώρια πλοκάμια που ακολουθούν, τα οποία κυμαίνονται από 10 εώς 50 μέτρα! Εκεί βρίσκεται και το φονικό δηλητήριο, το οποίο διαχέεται μέσω αναρίθμητων νηματοκυστών στα θηράματά του. Για τον άνθρωπο σπανίως είναι θανατηφόρο, ωστόσο ο πόνος που προκαλεί είναι βασανιστικά επώδυνος. Το εντυπωσιακό αυτό πλάσμα κατευθύνεται από τον άνεμο και πολύ συχνά ξεβράζεται στην ακτή. Κάπως έτσι έφτασε στη παραλία της Φλόριντα, όπου ο Aaron Ansarov συνάντησε και αποφάσισε να μετατρέψει σε αντικείμενο μελέτης. «Είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε έναν νέο κόσμο», αναφέρει ο ίδιος. Ο Aaron Ansarov, συνταξιούχος φωτογράφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, γοητευμένος αλλά και φοβισμένος, απαθανάτισε την ομορφιά που συνθέτουν τα χρώματα, η διαφάνεια και η κινησιολογική δυναμική του Man o’ War. Η φωτογράφηση, που φαίνεται να έγινε πίσω από γυαλί, εξελίχθηκε σε μία πλούσια συλλογή κινούμενης και στατικής ψηφιακής εικόνας. Μέρος της συλλογής αυτής, παραχωρήθηκε σε περασμένο τεύχος του National Geographic, ενώ αυτή τη στιγμή ολόκληρο το έργο, παρουσιάζεται σε μεγάλη gallery της Φλόριντα. 
Ο Ansarov δεν επαναπαύεται από την επιτυχία, ετοιμάζει ήδη το επόμενο εντυπωσιακό του έργο που έχει τίτλο: ‘One to One’. Ο φακός του στρέφεται αυτή τη φορά στον άνθρωπο και τη δομή της επιδερμίδας του. Με τη χρήση ειδικού φακού, οι λήψεις γίνονται σε απόσταση μικρότερη των 8 εκατοστών από το ανθρώπινο δέρμα. Όπως το αποκαλεί και ο ίδιος: «Το πιο οικείο πορτρέτο που θα μπορούσε να έχει κανείς»!

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

3 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0