Το κερασάκι στη σαλάτα

by - 2:17 μ.μ.

Η χαρούμενη εποχή των κερασιών ξεκινά! Στη χώρα μας το κεράσι, είναι ένα εποχιακό φρούτο το οποίο στη “συνείδησή” μας προαναγγέλλει τον ερχομό του καρπουζιού και του πεπονιού. Δηλαδή, το ίδιο το καλοκαίρι! 
Σε άλλες χώρες, το κεράσι αποτελεί βασικό συστατικό παραδοσιακών συνταγών, όχι μόνο γλυκών, αλλά και φαγητών. Γλυκές σούπες, κερασόπιτες, συνοδευτικές σάλτσες κερασιού για πουλερικά και κρεατικά, είναι λίγες μόνο από τις περίεργες εκδοχές του.  
Έτσι, σκέφτηκα...
φέτος να δοκιμάσω να τα γευτώ με έναν διαφορετικό -από τον συνηθισμένο- τρόπο. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια πολύ ιδιαίτερη και γευστική σαλάτα που ανακάλυψα!

Υλικά:

Για τη σαλάτα 
- Ανάμεικτα πράσινα λαχανικά (ρόκα, σπανάκι)
- Γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσια 
- 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
- 1 πιπεριά (γλυκιά) ψιλοκομμένη 
- Καρύδια πέκαν καβουρδισμένα ή αμύγδαλα
- Μοσχάρι - κομματάκια από μαγειρευτό (μαριναρισμένο) 
- Vinaigrette κερασιού (ακολουθεί η συνταγή) 

Για τη vinaigrette 
- 10 γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσια
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί 
- 2 κ.σ. σιρόπι από κεράσια, βύσινα ή μούρα
- 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο 
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο 
- Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Μερικά κλωναράκια φρέσκου θυμαριού 
- Μερικά κλωναράκια φρέσκου άνηθου
- 1/4 κ.γ. καυτερή σάλτσα sriracha ή κέτσαπ 
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο extra παρθένο
- 1 κ.γ. σπόροι chia (προαιρετικά) 

Εκτέλεση: 

- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της vinaigrette στο blender μέχρι τα κεράσια και το σκόρδο να γίνουν τελείως πουρές. (Διατηρείται σε σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο). 
- Έπειτα ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά στη σαλατιέρα μας σε αναλογίες της αρεσκείας μας και περιχύνουμε μια πλούσια ποσότητα vinaigrette. 

Tips:

- Ταιριάζει ιδανικά το κατσικίσιο τυρί.
- Οι σπόροι chia (salvia hispanica) προέρχονται από ένα είδος μέντας που ευδοκιμεί στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.  Υπήρξαν για αιώνες βασική τροφή για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κεντρικής Αμερικής. Θεωρούνται απολύτως δικαιολογημένα  super food, αφού με περιεκτικότητα 15% σε πρωτείνες, 30% σε ω-3 λιπαρά οξέα και 40% σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτικής προέλευσης τρόφιμο. Στη συνταγή μας, η προσθήκη των σπόρων chia θα έκανε την vinaigrette μας, πιο κρεμώδη και βέβαια θρεπτική.

Συνταγή από το Νηστικό Αρκούδι

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4