Η ορμόνη της ευφορίας

by - 12:50 μ.μ.

Τι θα λέγατε αν μια πιτσιρίκα 14 ετών, αντί για τα μαθήματά της, διάβαζε οτιδήποτε είχε σχέση με τις “παράξενες επιστήμες”; Ίσως ότι το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα; Μη ντρέπεστε να το παραδεχτείτε… αυτό ακριβώς μου έλεγαν τότε, μικροί και μεγάλοι! Τότε που ενώ θα έπρεπε να διαβάζω ιστορία και άλγεβρα, εγώ ξεφύλλιζα επιστημονικά περιοδικά θέλοντας να μάθω τι είναι ‘Χρονοβιολογία’ και πως να εκπαιδευτώ ώστε να βλέπω με γυμνό οφθαλμό τις χρωματικές συχνότητες της αύρας έμψυχων και άψυχων. Κάποια στιγμή τα κατάφερα τελικά. Τότε ήταν που τα παράτησα… άρχισα να πιστεύω πως όντως το παιδί έχει πρόβλημα!
Τι λέγαμε όμως; Α! ναι χρονοβιολογία…
η επιστήμη που ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των βιορυθμών, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου. Πιο χονδρικά, κατά πόσο και με ποιόν τρόπο επηρεαζόμαστε από τη θέση του ήλιου. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, που η μέρα είναι ηλιόλουστη και η θέση του ήλιου σχεδόν στην υψηλότερη, η διάθεσή μας έχει ανέβει κατά ένα σημαντικό ποσοστό, σε σχέση με το χθεσινό συννεφιασμένο μεσημέρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί το πιο φυσικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή και ως ‘Ορμόνη της Ευφορίας’!
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί το σώμα μας, μάς βοηθά να νιώθουμε καλά, να αποκτούμε αισιοδοξία και διάθεση για ζωή. Μια βόλτα στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής μας, την εργασιακή παραγωγικότητα, να λειτουργήσει θεραπευτικά για όσους περνάνε δύσκολες καταστάσεις ψυχολογικά.
Πέρα όμως από το να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, το ηλιακό φως βοηθά και στο αδυνάτισμα, αφού και πάλι μέσω της σεροτονίνης, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λίπους! Όπως είπαμε παραπάνω, η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης. Η έλλειψη ηλιακού φωτός, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σεροτονίνης τόσο, ώστε να προκαλούνται καταθλιπτικά συμπτώματα και έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σε επιρρεπή άτομα. Η ακατάσχετη επιθυμία για υδατάνθρακες είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα αρκετών μορφών κατάθλιψης που σχετίζονται με τη σεροτονίνη, αφού τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ανυψώνουν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.
Έτσι, καταλήγουμε σε δύο συμπεράσματα: α) Είναι προτιμότερο να βγεις μια βόλτα στον ήλιο, απ’ το να πλακώσεις τις μακαρονάδες, και β) Το παιδί δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα!

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0