Η προκατάληψη των περιστεριών

by - 2:27 μ.μ.

Έχετε ακούσει για την προκατάληψη των περιστεριών; Πιθανότατα όχι. Είναι μια θεωρία που δε συζητείται εντόνως μέσα στις επιστημονικές ομάδες.
Με τον όρο ‘Προκατάληψη των Περιστεριών’ εννοούμε την δεισιδαιμονία - την πίστη δηλαδή, στο υπερφυσικό. Οι άνθρωποι από την φύση μας έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε πως ένα τυχαίο -στη πραγματικότητα- γεγονός οφείλεται σε μια άλλη, “καθόλου τυχαία”, αιτία. Όπως για παράδειγμα...
συμβαίνει στην αστρολογία, στο διάβασμα των οιωνών, στη μαγεία και στη μαντεία. Σε όλα όσα έρχονται σε σύγκρουση με τις φυσικές επιστήμες και τη φιλοσοφία, αλλά εκπληρώνουν τις προσωπικές πεποιθήσεις μας σε σχέση με τη τύχη/μοίρα.
Η ονομασία της θεωρίας προήλθε από ένα πείραμα που εφάρμοσε σε περιστέρια ο ψυχολόγος B. F. Skinner, πριν από περίπου 60 χρόνια. Το πείραμα είχε ως σκοπό να αποδείξει την προληπτική συμπεριφορά η οποία ενισχύεται μέσα από την επανάληψη τυχαίων γεγονότων. Στον άνθρωπο, αυτή η προκατάληψη εξασφαλίζει ένα αίσθημα ελέγχου και επιρροής σε μελλοντικά συμβάντα.
Μη βιαστείτε να βγάλετε τον εαυτό σας έξω από το group των προληπτικών. Ακόμα κι εγώ που δε δίνω ιδιαίτερη σημασία στις προλήψεις, έχω -έστω και για πλάκα- ένα γούρικο τραγούδι (‘Voulez Vous’ των Abba) με το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω παρτίδα ‘Scrabble’! Θέλοντας και μη, λίγο ή πολύ, όλοι μας -ακόμα και οι πιο ορθολογιστές- έχουμε την ανάγκη να είμαστε προληπτικοί, απλά επειδή ως όντα δε μπορούμε να δεχτούμε τους αστάθμητους παράγοντες που μας ξεπερνούν.  

)

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0