‘Blue Monday’ και βλακείες!

by - 12:28 μ.μ.

Η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή σήμερα, έχει οριστεί ως η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου και ονομάζεται μπλε. Ο Cliff Arnall, καθηγητής ψυχολογίας του ‘Cardiff University’ (UK), είχε αναπτύξει πριν από κάποια χρόνια μια μαθηματική εξίσωση, η οποία αξιολογεί τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχολογία μας. Σύμφωνα με τον βρετανό ψυχολόγο, οι παράγοντες είναι οι εξής:

W = καιρός
D = έσοδα
d = χρέη
T = χρόνος από τα Χριστούγεννα
Q = χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος
M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Na = ανάγκη για δράση

Η σχέση μεταξύ τους είναι...
η εξής:
Η έμπνευση της παραπάνω φόρμουλας προήλθε από την σκέψη πως περίπου αυτή την εποχή έχουν συσσωρευτεί όλα τα “δεινά” ενός νοικοκυριού. Καταρχήν γιατί Δευτέρα; Γιατί ως γνωστόν, όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να προσαρμοστούμε και πάλι στις υψηλές απαιτήσεις της ιλιγγιώδους καθημερινότητας. Γιατί αυτή τη Δευτέρα; Γιατί κάπου στο 2ο με 3ο δεκαήμερο της χρονιάς έχει πλέον ξεθωριάσει η λάμψη των γιορτών. Γιατί συνήθως οι αποφάσεις για το νέο έτος, έχουν κιόλας ναυαγήσει, ο παγερός καιρός του χειμώνα έχει εισβάλει για τα καλά και οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί πιστωτικών καρτών ήδη φράζουν τη πόρτα! Έτσι, η αλυσιδωτή επίδραση όλων αυτών των στοιχείων ρίχνει τη ψυχολογία μας και βάφει με μελανές αποχρώσεις τη Δευτέρα που διανύουμε!
Φέτος όμως, δε θα το πιστέψεις, περίμενα πως και πως αυτή τη Δευτέρα για να την πατάξω! Το πρόβλημα της εξίσωσης, δεν είναι το αρνητικό της αποτέλεσμα, αλλά η αμέτοχη στάση μας απέναντι στην βελτίωσή του. Σκέψου: από όλους τους παράγοντες 2 πράγματα είναι αδύνατον να ελέγξουμε: τον καιρό και τον χρόνο. Ο καιρός σήμερα είναι ηλιόλουστος σε όλη την Ελλάδα, και ο χρόνος (T) υψώνεται εις την Q (την οποία δε μπορείς να μειώσεις, μπορείς όμως να την εμποδίσεις να αυξάνεται… ξεκινώντας από τώρα!). Όλα τα άλλα με λίγη προσπάθεια μπορείς να τα διευθετήσεις, αρκεί να έχεις θετική διάθεση. Δες παρακάτω 10 τρόπους για να ανεβάσεις τη ψυχολογία σου:

1. Δοκίμασε κάτι καινούριο
2. Γυμνάσου
3. Συνάντησε έναν φίλο
4. Κάνε ένα διάλλειμα
5. Φέρσου ευγενικά σε έναν ξένο
6. Δράσε οικολογικά
7. Περιποιήσου τον εαυτό σου
8. Σχεδίασε κάτι έξω απ’ τα συνηθισμένα
9. Μοιράσου τις σκέψεις σου
10. Στάσου για λίγο κάτω απ’ τον ελληνικό ήλιο και “ρούφα” ενέργεια! Όλα θα πάνε καλά μετά από αυτό!

You May Also Like

4 σχόλια

 1. Eνδιαφέρον post!Δεν το ηξερα οτι υπάρχει τέτοιο πράγμα!!
  Εντομεταξυ τοσο καιρο σε παρακολουθω και δεν ειχα γινει μέλος!!ότι να ναι!!
  Ανέβασα καινούργια ανάρτηση αν θέλεις τσέκαρε την!Φιλάκια!!!

  http://dimitrasopinion.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωραίο ποστ! Εγώ πάντως σήμερα ξεκίνησα με ήλιο, καφεδάκι έξω και καλή διάθεση και τώρα έξω βρέχει κ είναι όλα μουντά! Αλλά δεν θα το βάλω κάτω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μάρω, αν το βάλεις κάτω κι εσύ, την πατήσαμε! Τι 'Nice Things' θα έχουμε μετά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0