129 χρόνια από τη γέννηση του Hermann Rorschach

by - 11:13 π.μ.

Σήμερα η Google τιμά τον Ελβετό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Hermann Rorschach. Ο Rorschach επινόησε τη δοκιμασία με κηλίδες μελάνης, που φέρει το όνομά του και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαγνωστικό μέσο στην ψυχοπαθολογία. Το ‘Test Rorschach’ χρησιμοποιείται από τους ψυχιάτρους για να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία του ασθενή τους.
Ο Hermann Rorschach γεννήθηκε...
στις 8 Νοεμβρίου 1884, στη Ζυρίχη. Πρωτότοκος γιος καθηγητή Καλών Τεχνών, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Σαφχάουζεν της Βόρειας Ελβετίας. Του άρεσε να ζωγραφίζει εικόνες με κηλίδες μελάνης, μια νεανική απασχόληση που θα του σημαδέψει τη σύντομη ζωή.
Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, παρακολούθησε μαθήματα Ιατρικής σε διάφορα πανεπιστήμια, προτού πάρει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1912. Υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου Ελβετού ψυχιάτρου Eugen Bleuler (μαθητής του οποίου ήταν και ο Carl Jung – στενός φίλος, συνεργάτης κι έπειτα “εχθρός” του Sigmund Freud ), ο οποίος τον μύησε στις θεωρίες του Freud.
Το 1913 παντρεύτηκε τη ρωσίδα φίλη του Olga Stempelin, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Αφού εργάστηκε για ένα χρόνο στη Ρωσία, επέστρεψε στην Ελβετία τον Ιούλιο του 1914 και διορίστηκε υποδιευθυντής στο περιφερειακό ψυχιατρείο του Χεριζάου. Για αρκετά χρόνια, το ενδιαφέρον του ήταν η ψυχανάλυση και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της νέας τότε ψυχαναλυτικής τεχνικής στους ιατρικούς κύκλους.
Το 1917 ανακάλυψε την εργασία του Ελβετού ψυχολόγου Szyman Hens, που είχε χρησιμοποιήσει στα πειράματά του κάρτες που έφεραν κηλίδες μελάνης για να μελετήσει τις φαντασιώσεις των ασθενών του. Τον επόμενο χρόνο άρχισε τα δικά του πειράματα με κηλίδες μελάνης, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσίευσε στο έργο του ‘Ψυχοδιαγνωστική’ (Psychodiagnostik), που εκδόθηκε το 1921.Το test χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση νοητικών διαταραχών και για τη διαφοροποίηση του ψυχωτικού και μη ψυχωτικού τρόπου σκέψης, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής αρνείται να παραδεχθεί ανοικτά ότι η σκέψη του είναι ψυχωτική. Μετά το θάνατό του ψυχαναλυτή, το test βελτιώθηκε από αρκετούς ψυχολόγους. Μια κοινότυπη παρερμηνεία του test Rorschach, είναι η άποψη, ότι η ερμηνεία του βασίζεται πρώτιστα στο περιεχόμενο της απάντησης -δηλαδή στο τι βλέπει ο ασθενής στην κηλίδα μελάνης-. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο της απάντησης είναι συγκριτικά μόνο ένα μικρό μέρος, ενός ευρύτερου συνόλου μεταβλητών που χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία των δεδομένων του test.
Ο Rorschach πέθανε την 1η Απριλίου 1922 στο νοσοκομείο του Χεριζάου, του οποίου ήταν διευθυντής, πιθανώς από περιτονίτιδα, εξαιτίας οξείας σκωληκοειδίτιδας.

 

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0