Σχεδιασμός με υπογραφή Skrivo

by - 1:46 μ.μ.

Υπάρχει ένα ρητό που κυκλοφορεί στους κύκλους των σχεδιαστών, το οποίο λέει: «Τον καλό σχεδιαστή τον κάνουν οι καλοί πελάτες». Αν λοιπόν κρίνω εκ του αποτελέσματος, ο Stefan Krivokapic έχει πραγματικά πολύ καλούς πελάτες!
Tο εργαστήριο του, με όνομα ‘Skrivo’, έχει έδρα το Μιλάνο. Ιδρύθηκε απ’ τον ίδιο το 2011 και ειδικεύεται στον βιομηχανικό σχεδιασμό επίπλων και φωτιστικών, επιδιώκοντας την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Οι δύο σπουδαιότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το design αυτών των προϊόντων, είναι η συνεχής αναζήτηση...
και εφαρμογή νέων υλικών, καθώς και η προτίμηση στην λιγότερο “επίπονη” διαδικασία παραγωγής. Έτσι, εξασφαλίζονται οι συνεργασίες με κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη! 
Ο Stefan Krivokapic (ιρλανδο-κροατικής καταγωγής) έχει τιμηθεί με μια σειρά από σημαντικά βραβεία στο παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: καλύτερου σχεδιαστή επίπλου από το ‘Elle Decor Croatia’, 1ο βραβείο στο ‘New Office Designer Awards’ και το χρυσό βραβείο ‘Samsung Young Design Awards’. 
Ξεχώρισα 4 απ’ τα κομμάτια του, που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τη δουλειά του:

Καρέκλα Stack  


Η κεντρική ιδέα ήταν μια ευέλικτη στοίβα μαξιλαριών, τα οποία θα δίνουν κίνηση και χρώμα στο κάθισμα. Έτσι μεταβάλλεται εύκολα το πάχος και η γωνία κλίσης τους, ώστε να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του κάθε χρήστη, ανάλογα με αυτό που θεωρεί αναπαυτικό. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και η πριγκίπισσα με το μπιζέλι θα έμενε ευχαριστημένη! 
Προσέξτε την αισθητική λεπτομέρεια στον σκελετό της καρέκλας. Δύο σωληνοειδή ράβδοι από χάλυβα που υποστηρίζουν τη πλάτη, δίνουν συνέχεια στα ξύλινα πόδια, με το πολύ έξυπνο φινίρισμα από το ίδιο ξύλο φλαμουριάς αντί τάπας! 
Σχεδιάστηκε για την Ιταλική εταιρία επίπλων ‘Contempo’. 

Διαχωριστικό Divide  


Το σύστημα ‘Divide’, είναι ένα σπονδυλωτό διαχωριστικό χώρου, που επιτρέπει στον χρήστη να “παίξει” με το τελικό μήκος και ύψος του.  
Είναι μια πολύ απλή διαδικασία κατασκευής, την οποία μάλιστα, θα μπορούσατε να υλοποιήσετε από το μηδέν. Πρόκειται για ισομεγέθη ξύλινα κομμάτια από δρυ, ερυθρελάτη και οξιά, που μας δίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις της τελικής εικόνας. Τα κομμάτια συναρμολογούνται μεταξύ τους, είτε παράλληλα – είτε υπό κλίση (στην οπτική της κάτοψης). Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να στήσουμε το διαχωριστικό σε μια “άτακτη” σύνδεση -δίνοντας όγκο και κίνηση- ή σε μια πιο γραμμική φόρμα όπως το σχήμα Γ -το οποίο θα ήταν ιδανικό για να υπονοήσει δύο τουλάχιστον οριακές πλευρές ενός χώρου-.  
Το κάθε κομμάτι έχει 2 οπές στη κάτω πλευρά του και 2 μεταλλικές καβίλιες στη πάνω. Η ρευστή μορφή αυτής της κατασκευής, την κάνει να δείχνει πάντα διαφορετική!


Κάθισμα Collar 


Εδώ δε χρειάζονται και πολλές επεξηγήσεις. Η ιδέα φαίνεται ξεκάθαρα… αυτή η καρέκλα προτιμά τους γιακάδες! Με γέμισμα αφρού πολυουρεθάνης, μεταλλικό σκελετό και ξύλινα πόδια σημύδας, η κομψή ‘Collar’ φημίζεται για την άνετη αγκαλιά της! 

Φωτιστικά Slope  


Ένας αναπάντεχος συνδυασμός υλικών (χάλυβας και ξύλο οξιάς), στάθηκε η αιτία να συνεργαστούν ‘Skrivo’ και ‘Miniforms’. Τα κωνικά φωτιστικά ‘Slope’ είναι αξιοθαύμαστα για την απλότητα και την “ευφυΐα” τους μαζί! Μα γιατί δε τα είχα οραματιστεί πρώτη εγώ;   

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0