Πέθανε ο Stephen Antonakos

by - 10:50 π.μ.

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο διεθνούς φήμης εικαστικός Στίβεν (Στυλιανός) Αντωνάκος, το Σάββατο 17 Αυγούστου.
Ο Στίβεν Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας το 1926 και σε ηλικία τεσσάρων ετών, ακολούθησε την οικογένειά του η οποία μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καταξίωση. Ο δημιουργός κατάφερε να...
εδραιωθεί στον καλλιτεχνικό κόσμο της Νέας Υόρκης από το 1950. Δούλεψε πάνω στη σχέση χρώματος και χώρου, χρησιμοποιώντας κυρίως φωτεινές λυχνίες. Έχει υπογράψει περισσότερα από 50 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του, σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. 
Το έργο του συνδυάζει τις θρησκευτικές και τις μεταφυσικές διαστάσεις μέσα από σύγχρονα εικαστικά υλικά. Διαχειρίστηκε πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές φόρμες, με νοηματική τοποθέτηση μέσα στον χώρο αποτύπωσής τους (αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις, γλυπτά ή έργα σε χαρτί). Με συνέπεια στην αφαιρετικότητα και με ειλικρινή αμεσότητα ως προς το οπτικό μήνυμα που εξέπεμπαν τα έργα του, κατέληγε στο συμπέρασμα πως «Υπάρχει ένας βαθύς και φυσικός δεσμός μεταξύ γεωμετρίας και χώρου», ενώ τα χαρακτήριζε ως «Πραγματικά πράγματα σε πραγματικό χώρο»! «Το μόνο που θέλω στη ζωή μου και στην τέχνη μου, είναι να βρω τα απλούστερα μέσα για να μιλήσω για πιο πολύπλοκα πράγματα», δήλωνε συμπληρωματικά.
Οι εκθέσεις του, ανέρχονται στον εντυπωσιακό αριθμό των 250 ομαδικών και άνω των 100 ατομικών, τόσο στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όσο και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 45 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα, στο ‘Fort Art Museum’ (1974), στο ‘Hampshire College (1978) και στο ‘Musee d' Art Moderne’ (Παρίσι 1983).
Μερικές από τις τελευταίες εκθέσεις του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, ήταν στην gallery ‘Citronne’ του Πόρου το 2007. Ακολούθησε μεγάλη αναδρομική της δουλειάς του στο ‘Μουσείο Μπενάκη’ από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2008. Μια ακόμα έκθεση έργων του, διοργανώθηκε στο ‘Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας’ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011 με το όνομα ‘Search’, στο πλαίσιο των ‘Αισχυλείων’. Την ίδια χρονιά, τα φωτεινά του σινιάλα από νέον είχαν λάμψει στη λεωφόρο Συγγρού, στην έκθεση ‘Πολυγλωσσία’ της ‘Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών’. Μεταξύ άλλων, ένα έργο του βρίσκεται στο Αττικό μετρό, στη στάση Αμπελόκηποι.
Ο Στίβεν Αντωνάκος ήταν παντρεμένος με την Ναόμι Αντωνάκου. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ευαγγελία, ενώ ο ίδιος είχε κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο. Μέχρι τα 85 του, είχε κάνει στη ζωή του μόνο μια φορά διακοπές -στη Σικελία-! Ήταν αφοσιωμένος στη τέχνη του και συνήθιζε να λέει: «Προσπαθώ πάντα να δίνω το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου».

Εκτός όμως από την καλλιτεχνική -αλλά και φιλοσοφική θα έλεγα- κληρονομιά που άφησε πίσω του, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο οργάνωσε και διακόσμησε τον προσωπικό του χώρο. Εικόνες απ’ αυτόν είχαν δημοσιευθεί στο ‘Elle Decor’ τον Μάρτιο του 2008. Δείτε εδώ.  

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0