Έπιπλα 'Praktrik'

by - 11:28 π.μ.

Στο βουλγαρικό studio της επωνυμίας ‘Praktrik’, δίνεται προτεραιότητα σε πρακτικά τεχνάσματα, για την δημιουργία επίπλων –εξάλλου αυτό προδίδει και το σύνθετο όνομα Praktrik-.
Η ιδέα είναι απλή: «Αν θέλεις το έπιπλο, λύσε πρώτα τον γρίφο!». Είναι σαν μια δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται οι καταναλωτές, προκειμένου να “αποδείξουν” πως αξίζουν τα συγκεκριμένα έπιπλα!
Το κάθε έπιπλο αποτελείται από έναν αριθμό πανομοιότυπων ξύλινων στοιχείων τα οποία συνδέονται...
μεταξύ τους με μοναδικό τρόπο ώστε να σχηματίσουν ολόκληρο το έπιπλο ή κομμάτι αυτού. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι σχεδιαστές επίπλων θα σκότωναν γι’ αυτή την ιδέα (δηλώνω ένοχη!), πρόκειται για ένα καταπληκτικό project! 

Να οι λόγοι που κάνουν αυτή τη σύλληψη περιζήτητη:

- Η αλληλένδετη αυτή κατασκευή, προκαλεί τις επιδεξιότητες του χρήστη για τη σωστή συναρμολόγησή της.
- Ο τρόπος με τον οποίο “δένονται” τα κομμάτια, κάνει την κατασκευή ανθεκτική σε εφελκυσμό και θλίψη, λόγω της συμμετρικής και σταθερής κατανομής τους. Τα τεμάχια παραμένουν “κλειδωμένα” μεταξύ τους και αφήνουν να φροντίσει για τα υπόλοιπα η βαρύτητα!
- Το πανομοιότυπο σχήμα και οι εγκοπές των στοιχείων, εξυπηρετούν τη μαζική παραγωγή.
- Οι χαμηλές απαιτήσεις τεχνολογίας που χρειάζεται η παραγωγή των στοιχείων, καθιστούν τα έπιπλα οικονομικά και εύκολα για κάθε κατασκευαστή.
- Το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούνται σύνδεσμοι, συμβάλλουν στη χαμηλή τιμή, την οικολογία και την εύκολη αποσυναρμολόγηση χωρίς φθορές του προϊόντος.
- Ως λυόμενο έπιπλο συμβάλλει για άλλη μια φορά στην οικονομία και την οικολογία, διότι μειώνοντας τον όγκο του, επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερων αντικειμένων (από το εργοστάσιο παραγωγής μέχρι και τις μετακομίσεις του χρήστη), επομένως ελαχιστοποιούνται έτσι και οι ρύποι καυσίμων. Πέραν του ότι ένα λυόμενο έπιπλο κάνει τη μεταφορά του, πιο εύκολη έτσι κι αλλιώς!  
- Η ιδέα είναι τόσο ευέλικτη, που μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλα υλικά όπως το πλαστικό, μειώνοντας κι άλλο το κόστος, ή απλά να αντικαταστήσει μερικά από τα κομμάτια με άλλο υλικό, χρώμα, είδος ξύλου, ώστε να αναπτυχθεί η διαφορετικότητα κάθε πελάτη.
- Σε περίπτωση που σε κάποιο σημείο το έπιπλο φθαρεί, τότε ο χρήστης δεν είναι αναγκασμένος να αντικαταστήσει ολόκληρο το έπιπλο, αλλά μόνο το φθαρμένο κομμάτι.
- Τέλος, είναι αισθητικά εκλεπτυσμένο… τι να λέμε?

Τα προϊόντα ‘Praktrik’ έχουν χωριστεί σε τρεις συλλογές ανάλογα τις διαστάσεις και τον βαθμό δυσκολίας συναρμολόγησης. 

Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0