Κρίσιμες ώρες για την ΕΡΤ

by - 1:12 μ.μ.

Συγκίνηση και οργή έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ στον απανταχού Ελληνισμό. Χθες ανακοινώθηκε από το ‘Υπουργείο Οικονομικών’ το κλείσιμο της ‘Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης’, στο όνομα της “πάταξης της διαφθοράς”. Μια μη δημοκρατική απόφαση της συγκυβέρνησης, είτε ένα μέρος της συναινεί - είτε αποσιωπά.
Οι Έλληνες σε όλον...
τον κόσμο, παρακολουθήσαμε χθες live τον “αιφνίδιο θάνατο” της κρατικής τηλεόρασης η οποία μετράει 75 χρόνια μέχρι σήμερα. Από νωρίς το απόγευμα οι εκπομπές της ΕΡΤ μετέδιδαν την μεγάλη συγκέντρωση του κόσμου (που έφτασαν τους 6.000 περίπου) έξω από το μέγαρο, ο οποίος αντιδρούσε στην πραξικοπηματική κίνηση του πρωθυπουργού. Μια κίνηση παράνομη ως προς το νομικό δίκαιο, εγκληματική απέναντι στη δημοκρατία!
Με υπουργική εντολή καταργήθηκε η ΕΡΤ Α.Ε. ως νομικό πρόσωπο και μετά τις 10 το βράδυ, οι πομποί της έπεφταν ένας-ένας λόγω παρέμβασης των ΜΑΤ. Μέχρι ενός χρονικού σημείου η τηλεοπτική μετάδοση γινόταν μέσω της διαδικτυακής σελίδας της ΕΡΤ, ώσπου τελικά και αυτή διεκόπη. Όσοι από εμάς παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις μέσω NOVA, είδαμε την τελευταία εικόνα της ΕΡΤ στις 00:30 (μαζί με το σήμα της βέβαια, χάθηκαν και τα ξένα δίκτυα που μας αναμετέδιδε όπως: BBC, Deutsche Welle και ΡΙΚ). Αυτή τη στιγμή, η ΕΡΤ συνεχίζει τη μετάδοσή της, από το site Enikos.
Οι ιστορικές στιγμές που ζει η Ελλάδα έχουνε κάνει τον γύρω των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ ταυτόχρονα οι δικοί μας δημοσιογράφοι απεργούν (με απόφαση της ΕΣΗΕΑ, σήμερα απεργούν δημοσιογράφοι οπτικοακουστικού τύπου και αύριο του γραπτού). Πιθανώς θεωρήθηκε από την κοινότητα των δημοσιογράφων πως μια απεργία τώρα, είναι περισσότερο υποστηρικτική στους 2.656 απολυμένους της ΕΡΤ, από την ίδια προβολή του θέματος! Φυσικά δεν είναι λίγα τα οφέλη για τα ιδιωτικά κανάλια από το λουκέτο του δημόσιου καναλιού. Κάπου θα πρέπει να βρουν “στέγη” οι μεγάλες συμφωνίες (κάλυψη αθλητικών γεγονότων κ.α.).
Είναι αυτονόητο πως δε πρόκειται για ένα απλό τέλος ραδιοτηλεοπτικού καναλιού, πρόκειται για το θάψιμο της πρόσφατης ιστορία μας, για την αντίστροφη μέτρηση του πολιτισμού μας, για την φίμωση της διάδοσης μας! Στερούμαστε ένα κομμάτι της ελευθερίας μας, της ελευθερίας να έχουμε φωνή από ένα μέσο θεωρητικά μη κερδοσκοπικό. Στέκομαι στο ‘θεωρητικά’ για να συμφωνήσω με τους “τίμιους” κυβερνόντες, πως η ΕΡΤ είχε μολυνθεί από την διαφθορά. Όμως είναι ανήθικο, αντεργατικό και φασιστικό να προτιμάται ο ακρωτηριασμός από τη θεραπεία ενός μέλους που “νοσεί”! Η αμεσότητα, η ταχύτητα και τα σπάνια αντανακλαστικά του αυτοματικού μηχανισμού, καθιστούν αυτή την απόφαση κάτι παραπάνω από ύποπτη για παρασκηνιακό πολιτικό συμφέρον. Όταν χτυπάς τον στυλοβάτη του πολιτισμού και της διανόησης (η ΕΡΤ κουβαλάει πίσω της χορηγίες σε θέατρα, μουσεία, καλλιτεχνικά φεστιβάλ, μουσικές και χορευτικές σκηνές, αθλητικά γεγονότα κ.α.), τότε μιλάμε για απροκάλυπτη επιχείρηση αφανισμού της κουλτούρας μας.
Ας ενωθούμε, ας αντισταθούμε… αυτή η σημαία δε θα κατέβει τόσο εύκολα!

You May Also Like

7 σχόλια

 1. Δεν θα συμφωνήσω και τόσο μαζί σου φιλενάδα αυτή την φορά, αλλά σεβαστές οι απόψεις σου. Αν μιλούσαμε για μία χώρα υγιής, όπου όλα λειτουργούσαν δημοκρατικά, τότε ναι θα συμφωνούσα μαζί σου. Αλλά σε μία χώρα όπου η ανεργία φτάνει τα 28%, οικογένειες μένουν απλήρωτες γιατί ο εργοδότης απλά δεν πληρώνει, το χαράτσι και οι έκτακτες εισφορές μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας και στην τσέπη μας, το κλείσιμο της ΕΡΤ (ενός καναλιού που σε παραπέμπει στην δεκαετία του '80 και που σχεδόν κανείς δεν παρακολουθούσε) είναι το λιγότερο που με απασχολεί ως αντι-συνταγματική πράξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σύμφωνοι Όλγα μου… όμως δε μπορώ να φανταστώ πως ήταν αυτός ο μόνος τρόπος να πατάξουν τη διαφθορά της χώρας. Η βίαιη ρήξη του διακόπτη! Αυτές οι συνοπτικές διαδικασίες του «σήμερα το αποφασίσαμε και σήμερα το κλείνουμε», είναι τρομακτικές ούτως ή άλλως. Πονάει πόδι, κόβω πόδι? Όχι δα… υπάρχουν και πιο πολιτισμένοι τρόποι να καθαρίσεις κάτι που στο κάτω-κάτω ο ίδιος βρώμησες! Οι ίδιοι που έβαλαν το λουκέτο, είναι εκείνοι που έκαναν τις περιττές προσλήψεις με τους παχυλούς μισθούς. Επομένως, αν ήθελαν να βάλουν την ΕΡΤ σε τάξη, ήξεραν πολύ καλά από πού να ξεκινήσουν!
  Αν είχαν πάντως τις ίδιες διεκπεραιωτικές ικανότητες και στην πολιτική, δε θα φτάναμε εδώ που είμαστε. Με αυτή την αποφασιστικότητα μας απέδειξαν πως δεν είναι ανίκανοι… απρόθυμοι είναι!
  Όσο για το χαράτσι, θα επιστρέψει ανανεωμένο σε 3 μήνες (αν και όντως μειωμένο όπως λένε, αλλά ποιος ξέρει τι άλλο θα μας βρει αν δεν αντισταθούμε τώρα!). Επιπλέον, τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και τις ρήτρες των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως το ‘Champion League’ και η ‘Formula 1’, μάντεψε ποιός θα τις πληρώσει!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορεί κάποιοι να μη παρακολουθούσαν το πρόγραμμα της ερτ, αλλά αρκετοί το έκαναν. Διαφωνώ δε θύμιζε καθόλου άλλη δεκαετία το πρόγραμμα της, αν εξαιρέσεις το δελτίο ειδήσεων, το υπόλοιπο πρόγραμμα κρατούσε ψηλά την ποιότητα. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Το θέμα είναι ιδεολογικό, πολιτισμικό, κοινωνικό. Αφορά την αυριανή γενιά. Υποπτεύομαι πως γενικότερος σκοπός είναι να υποβιβάσουν το επίπεδο του μέσου Έλληνα… του μελλοντικού Έλληνα. Αν με την έκθεση όλων αυτών των ποιοτικών θεμάτων της ερτ το επίπεδο μας είναι αυτό που είναι, τότε φανταστείτε πόσο χειρότερο θα είναι χωρίς αυτήν. Ας μη βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος… αυτή τη στιγμή αλλάζει η ιστορία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρω αν είμαι 100% υπέρ ή κατα, απο τη μια σκεφτομαι πως το "κρατικό" κανάλι δεν ήταν και ποτε πραγματικά ΚΡΑΤΙΚΟ κ όπως λες "ελευθερία να έχουμε φωνή" αλλά απο την άλλη ότι κ αν ήταν, πάντα και παντού υπάρχει μια (θεωρητική) ελευθερία, θα είμαστε η μοναδική χώρα που χάνουμε (μόνη μας) αυτη την ευκαιρία! Όσο τους αφήνουμε, τοσο θα μας τρώνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Mr. Who

  Ασφαλώς και πλήττεται με αυτόν τον σκοπό! Δανείζομαι τα λόγια του μέντορά μου Γιώργου Γραμματικάκη ο οποίος λέει πως ένα κράτος θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες του 3 πράγματα: ελευθερία (η οποία πολιτικά μεταφράζεται ως δημοκρατία), παιδεία και περίθαλψη.
  Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σοβαρό είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ η οποία αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τα 2 στα 3. Το σχέδιο είναι να διαλύσουν τις σταθερές μας… οικογένεια, χριστιανισμό, κοινό νου, πολιτισμό. Κάθε άνθρωπος υψηλού πολιτισμικού επιπέδου, δε μπορεί να ανεχτεί αυτή την ισοπέδωση της νοημοσύνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ZP: Συμωνώ ότι σχέδιό τους είναι να διαλύσουν τις αρχές μας και τους θεσμούς μας. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αποσκοπεί αυτό. Προφανώς να γίνουμε όλοι "ρομποτάκια" που εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς ενδιαφέροντα και συναισθήματα πια ώστε να μπορούν να μας διοικούν πιο εύκολα; Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι το τι πρόκειται να κάνουν στην παιδεία, γιατί εκεί μπορούν πραγματικά να ισοπεδώσουν τη νοημοσύνη όπως σωστά λες, και αυτό θα είναι κάτι που πιστεύω ότι θα φέρει πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης, τόσο που ίσως η Ελλάδα να πάψει να υφίσταται όπως την ξέρουμε τώρα. Ολα είναι τόσο λυπηρά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι πολύ λυπηρά όντως… είναι ακραία. Θέλω να πιστεύω όμως, πως σαν λαός ανεχόμαστε πολλά μέχρι να τα πάρουμε στο κρανίο! Έτσι και τα πάρουμε στο κρανίο όμως… και δε θέλουμε και πολύ ακόμα, κοντοζυγώνει η στιγμή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0