Ο τρόπος να είσαι!

by - 1:40 μ.μ.

Μια καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο, πηγαία ευγένεια και μπόλικες καλές προθέσεις. Αυτή είναι η συνταγή για να εκπέμπεις θετική αύρα… αυτό είναι το “κόλπο” για να φτιάξεις τη μέρα των άλλων γύρω σου!
Η θετική ενέργεια, όπως και η αρνητική, πάνε σκυταλοδρομία… οπότε αν είναι να ξεκινήσει ένας τέτοιος “αγώνας” από τα δικά σου χέρια, ας είναι για καλό σκοπό! Δεν είναι δύσκολο, δεν απαιτείται να δώσεις κάτι που δεν έχεις. Ας τα δούμε ένα-ένα:

Μια καλή κουβέντα

Δε θα σου πέσει δα και η υπόληψη αν πεις έναν καλό λόγο σε κάποιον! Ιδιαίτερα όταν τον αξίζει.
«Τι όμορφο κραγιόν; Ωραίο χτένισμα…», δε φαντάζεσαι πόσο θα αναπτερώσουν το ηθικό της φίλης σου αυτά τα λόγια. Έπειτα της ανάβεις το πράσινο φωτάκι, ότι δε τη βλέπεις ανταγωνιστικά και δε θα πρέπει ούτε από τη μεριά της να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μερικές γυναίκες...
γίνονται “κουτά” εγωίστριες και ζηλιάρες. Φοβούνται να παραδεχτούν την ομορφιά, την επιτυχία ή την εξυπνάδα μιας άλλης γυναίκας, επειδή ενδόμυχα πιστεύουν πως θα στερηθούν οι ίδιες κάτι απ’ αυτά. Τα χαρίσματα της μίας όμως, δεν αναιρούν τα χαρίσματα της άλλης!
Συνήθως, εκείνες που είναι απαλλαγμένες από τέτοιου είδους κόμπλεξ, είναι γυναίκες με υψηλή αυτοεκτίμηση και αρκετά ικανοποιητική αυτοπεποίθηση. Γράφοντας το παραπάνω, έφερα στο μυαλό μου τη “μαγική” φράση μιας φίλης: «Ζετάκι… κάθε φορά που σε βλέπω είσαι και πιο όμορφη!»… και το λέει κάθε φορά που με βλέπει! Θα σκέφτεστε σίγουρα πως η φίλη μου είναι “κλακαδόρος”, όμως δεν έχετε δίκιο, είναι απόλυτα ειλικρινής κι αυτό είναι που εκτιμώ περισσότερο… ο θετικός τρόπος που εκείνη με βλέπει!
Τους “κλακαδόρους”, τους “αυλικούς”, τους “κόλακες”, τους καταλαβαίνεις από την άτοπη, άχρονη και αβάσιμη φιλοφρόνηση που θα σου κάνουν. Για παράδειγμα: «Ωραία παπούτσια», λίγα λεπτά αφού σου έσπασε το τακούνι και περπατάς σαν κούτσαβλος προς το αυτοκίνητο!
Σ’ αυτή τη παράγραφο, κρατήστε σημειώσεις παρακαλώ, διότι αποτελεί το χρυσό κλειδί στη διατήρηση της καλής σχέσης με το άλλο φύλλο! Όπως οι γυναίκες αγαπούν τα κομπλιμέντα, έτσι κι οι άντρες τρελαίνονται για επαίνους! Όταν ο καλός σου κάνει κάτι καλά και θέλεις να συνεχίσει να το κάνει, μη τον κρατάς σε “αγωνία”, πες του το (από τα μαστορέματα του σπιτιού, μέχρι και -ναι- αυτό που φαντάζεσαι)! Το δικό μου “best seller” είναι το: «Είσαι ο ήρωάς μου που πετάς τα σκουπίδια κάθε πρωί!» (σιχαίνομαι αυτή την αγγαρεία) κι έτσι έχω να αγγίξω τον πράσινο κάδο της γειτονιάς, εδώ και μια 5ετία περίπου! Ακόμα όμως κι όταν αυτό που κάνει απέχει κατά πολύ από αυτό που θα ‘θελες (π.χ. να οδηγεί εντός του ορίου ταχύτητας), εκμεταλλεύσου τη μοναδική φορά που θα το κάνει σωστά, για να του εκφράσεις τον θαυμασμό σου. Να είσαι σίγουρη πως την επόμενη φορά θα θελήσει να σε ξανά “εντυπωσιάσει” με τις χαμηλές ταχύτητες! Να θυμάσαι… οι άντρες έχουν ανάγκη από θαυμασμό, γεννήθηκαν γι’ αυτό!

Ένα χαμόγελο  

Μια παροιμία λέει: «Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, εκτός κι αν χαμογελάνε»! Τα όμορφα χαμόγελα ξεκινούν απ’ τη καρδιά, διαπερνούν τα μάτια κι έπειτα καταλήγουν στα χείλη! Αυτό το “δρομολόγιο” προϋποθέτει τις καλές προθέσεις που θα δούμε παρακάτω, αλλά και τον “ορθό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Ο αισιόδοξος, ο άδολος, ο ντόμπρος έχει ασφαλώς εκείνο το αφοπλιστικό, μεταδοτικό χαμόγελο που “ανοίγει πόρτες”. Σε αντίθεση με το παγερό χαμόγελο του γκρινιάρη, του “μουντρούχου” και  ανασφαλή, που κρύβει ειρωνεία και δυσπιστία. 

Πηγαία ευγένεια

Το ‘Savoir Vivre’ -που ο λαός μας τόσο πολύ θέλει να υποτιμά- δε συντάχθηκε για να μας καλουπώσει, αλλά για να μας διευκολύνει. Όπως ο Κ.Ο.Κ. στο δρόμο, έτσι και οι τρόποι καλής συμπεριφοράς μεταξύ ανθρωπίνων σχέσεων, δίνουν τη λύση σε αμήχανες στιγμές, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του καθενός μας. Για παράδειγμα, δε μπορείς να περιμένεις δώρο γάμου από κάποιον που δεν έλαβε ποτέ το προσκλητήριο.
Στην εποχή που διανύουμε, ο πρώτος κανόνας ευγενείας που ίσως πρέπει να τηρηθεί, είναι: ‘Η μη κοινοποίηση των προσωπικών προβλημάτων στον ευρύ περίγυρο’. Όταν δηλαδή ρωτάς κάποιον «Τι κάνεις;», δε το κάνεις για να ακούσεις το: «Περιμένω να πληρωθώ». Όλοι έχουμε τα προβλήματά μας… γιατί μερικοί πιστεύουν πως πρέπει να μας απασχολούν και με τα δικά τους; Τα δε απανωτά ξεφυσήματα είναι υπερφλύαρα και κουραστικά. Ακόμα και μεταξύ φίλων, η αναφορά στα προβλήματα -όσο μεγάλα και να είναι- δε θα πρέπει να υπερβαίνει έναν κοινώς ανεκτό χρόνο. Έχουμε δικαίωμα στη καλή διάθεση!  

Καλές προθέσεις 

Οι καλές προθέσεις σήμερα, μοιάζουν με τις οάσεις της ερήμου. Δυσεύρετες, πολύτιμες και γι’ αυτό “ειρωνικές”! Η πρώτη σκέψη απέναντι στην ανιδιοτέλεια, είναι «It's too good to be true» και αυτόχαστουκίζεσαι να ξυπνήσεις!
Όμως, υπάρχει ένας τρόπος να ζυγιάσεις τα πράγματα, έτσι ώστε να μπορείς να διακρίνεις τον πραγματικά καλοπροαίρετο άνθρωπο ανάμεσα στους γιαλαντζί ή ακόμα να μάθεις τον δρόμο για τον καλύτερο εαυτό σου! Η πληρότητα είναι το μέτρο!
Απολαμβάνω τη φιλία των ολοκληρωμένων ανθρώπων, των χορτασμένων, εκείνων που δεν έχουν απωθημένα. Όσο πιο πλήρης αισθάνεται κάποιος, τόσο πιο δοτικός και ειλικρινής γίνεται. Γιατί δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, για τίποτα να ντραπεί, με τίποτα να συγκριθεί… κι όλα αυτά τον κάνουν καλύτερο συνάνθρωπο! Καταλαβαίνεις αυτομάτως, πως το πρώτο βήμα για τη βελτίωση του κάρματος, είναι η εκπλήρωση των ονείρων!

Κλείνοντας, σ’ αφήνω να πατήσεις play στο ‘Validation’. Μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους, που δείχνει πως όλα τα παραπάνω έχουν τη δύναμη να “κινήσουν” τη γη.

You May Also Like

6 σχόλια

 1. Επιτέλους ο αγώνας μου, τωρα δικαώνεται! Το αγαπημένο μου θέμα!! Λεπον.. αρχικά να πω πως αυτό, θα πρέπει να γίνει μάθημα κυρίως, σε όσους δουλεύουν σε φούρνους, καφε (το πρωί), αστικά κτλ δλδ οι πρώτοι ανθρωποι που συναντάς το πρωί, οπότε με ένα χαμόγελοκ με λγ ευγένεια, παει η μέρα μας ΜΙΑ-ΧΑΡΑ!! Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω, δεν θα τα σχολιάσω ένα -ένα γτ θα μας πάρει νύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πες τα χρυσόστομη! Συμφωνώ απολύτως και με σένα και με την φίλη Natassa, το να βλέπεις γύρω σου χαμογελαστούς και καλοπροαίρετους ανθρώπους σου φτιάχνει την διάθεση και σε κάνει να ξεχνάς ό,τι τυχόν σε προβληματίζει. Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι άνθρωποι μουρτζούφληδες χωρίς ίχνος χαμόγελου ή διάθεσης να βοηθήσουν δεν θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω από γκισέδες ή άλλες τέτοιες θέσεις, μάλλον αυτό τους κάνει δυστυχισμένους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάποτε δούλευα σαν πωλήτρια μια μέρα καθώς καθάριζα σκυμμένη τις κάτω βιτρίνες πίσω από τους πάγκους ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ένας κατάκοπος πωλητής δρόμου.<> σηκώνω το κεφάλι μου με ένα πλατύ χαμόγελο <> και μου απαντάει << τουλάχιστον εσύ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ >>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ Ζέτα για το κείμενο, αυτό το ευχαριστώ, δεν είναι καθωσπρεπισμού ούτε τυπικό...απλά είναι μια απλή ένδειξη, πως μπορώ να συν-ομιλήσω με άτομο που είναι συν-ειδητοποιημένο!
  ΑΦιλιά καρδιάς και χαμογελαστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ; ) Όταν ακούς τέτοια λόγια από κάποιον σαν εσένα, με εμπειρία στη θετική ενέργεια, είναι σαν να είσαι πρόσκοπος και να παίρνεις άστρο απ’ τον αρχηγό!
  Αληθινά φιλιά λοιπόν και χαμογελαστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0