Δεν υπάρχουν “τέρατα”!

by - 8:14 μ.μ.

Εκείνο που με ωθεί να προτιμήσω μια ταινία κινουμένων σχεδίων από μια οποιαδήποτε άλλη, είναι η βασική προδιαγραφή της: Το ηθικό δίδαγμα! Ακριβώς επειδή το στοχευμένο κοινό είναι κυρίως ανήλικο, οι δημιουργοί είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να εισάγουν στο σενάριο τους ένα καλό μήνυμα. Έτσι, όταν ξεκινάει μια τέτοια ταινία στην οθόνη μου, ξέρω εκ των προτέρων ότι στο τέλος θα έχω κάτι να αναλογιστώ!
Μετά το αποτυχημένο μήνυμα της Disney μέσω του ‘Frankenweenie’ (το οποίο ενθαρρύνει τα παιδιά που δε ξέρουν να χάνουν, εκείνα που πάντα περνάει το δικό τους με όποιο κόστος. Αγιάζει τις εγωιστικές πράξεις και αγνοεί το στάδιο των συνεπειών και της τιμωρίας), ευτυχώς επανόρθωσα βλέποντας δύο πολύ...
καλογραμμένες, καλοσχεδιασμένες και καλοσκηνοθετημένες ταινίες του είδους: 

A Monster In Paris 

Η πρώτη ταινία είναι γαλλικής παραγωγής και ονομάζεται ‘A Monster In Paris’. Μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται στο πλημυρισμένο Παρίσι του 1910.
Όλα ξεκινούν όταν ο ντροπαλός Emile, ένας μηχανικός προβολής σε cinema και ο απρόβλεπτος εφευρέτης Raoul, δημιουργούν άθελά τους ένα τέρας… έναν γιγάντιο ψύλλο! Ο πανικός σαρώνει την πόλη κι ο υποψήφιος δήμαρχος Maynott, το εκμεταλλεύεται για να κερδίσει την εύνοια των πολιτών. Ο ίδιος και οι άντρες του κυνηγούν το τέρας με σκοπό να το σκοτώσουν. Όσο όμως εκείνοι ψάχνουν, το τέρας βρίσκει καταφύγιο στο καμαρίνι της όμορφης Lucille. Μια τραγουδίστρια που έχει το θάρρος να ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα στη καρδιά του τέρατος… του Francoeur, όπως το ονομάζει η ίδια, που σημαίνει «Τίμια Καρδιά»! Μέσα από διάφορες καταστάσεις, η Lucille βρίσκεται να τραγουδά επί σκηνής με το μεταμφιεσμένο και εντυπωσιακά ταλαντούχο Francoeur, “κάτω από τη μύτη” του αγριεμένου Maynott. Από ‘κει κι έπειτα ξεκινάει μια περιπέτεια που δεν έχει τέλος…
Αναμφισβήτητα, το καλό χαρτί της ταινίας βρίσκεται στο λαρύγγι της Vanessa Paradis και του MathieuMChedid, που ντύνουν τη πλοκή με τις υπέροχες ερμηνείες τους, ακολουθώντας πανέμορφες μελωδίες! Δημοφιλέστερο δείγμα, το ‘La Seine’.


Wreck It Ralph 

Περνάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και γυρνάμε αρκετά χρόνια πίσω! Για την ακρίβεια η ιστορία του ‘Wreck It Ralph’ συμβαίνει στη σημερινή εποχή, όμως οι περισσότεροι ήρωες του, προέρχονται από τη χρυσή δεκαετία του ’80.
Τα ‘Walt Disney Animation Studios’, για άλλη μια φορά δίνουν “σάρκα και οστά” στα τρελά σενάρια της φαντασίας των παιδιών! Τα ανήσυχα παιδικά μυαλουδάκια αναρωτιούνται: «Μιλάνε τα παιχνίδια μου όταν κοιμάμαι; Ποιος είναι ο μπαμπούλας; Τι γίνεται μέσα στο videogame, όταν δε παίζω;»… οι ειδικοί των cartoons απαντούν: ‘Toy Story’, ‘Monsters, Inc.’ και τώρα ‘Wreck It Ralph’!
Η ιδέα του να ζωντανέψουν οι ήρωες που αγαπήσαμε μέσα από τα παιχνίδια των 8bit, είναι τουλάχιστον συναρπαστική! Μέσα στο σκοτεινό “ουφάδικο”, πίσω απ’ τις γυάλινες οθόνες, οι χαρακτήρες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών συνεχίζουν τις ζωές τους σαν κοινοί θνητοί, μέχρι το επόμενο κέρμα.
Ο καταστροφέας Ralph, του ‘Fix It Felix’, νιώθει την ανάγκη να απελευθερωθεί απ’ τη “ρετσινιά” του “κακού”. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, Felix Jr., έχει σαν στόχο να επιδιορθώνει ό,τι γκρεμίζει ο Ralph με τα δυνατά του χέρια. Ο ηττημένος επί τρεις δεκαετίες Ralph, νιώθει παραγκωνισμένος κάθε φορά που οι συνάδελφοί του περιτριγυρίζουν τον Felix με επευφημίες. Απογοητευμένος ο Ralph, βάζει σκοπό να κερδίσει ένα μετάλλιο νικητή, ακόμα και με άνομα μέσα, ακόμα κι αν πρέπει να μπει σε άλλη παιχνιδομηχανή! Η περιπέτειές του ξεκινούν… στη πορεία του συναντά και παρασέρνει μαζί του την αρχηγό Calhoun, του υπερσύγχρονου πολεμικού 3D game ‘Hero's Duty’, τον ίδιο τον Felix που αναγκάζεται να τον αναζητήσει -αφού χωρίς “κακό”, δεν έχει νόημα το παιχνίδι-, καθώς και την Vanellope. Ένας “προβληματικός χαρακτήρας” του ‘Sugar Ruch Speedway’, με το παρατσούκλι: “Βλάβη”, στον οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή στην αγωνιστική κούρσα αυτοκινήτων. H Vanellope κι ο Ralph θα παλέψουν μαζί για να αποκαταστήσουν την αδικία που γίνεται εις βάρος τους!
Πέρα από τη νοσταλγία που θα νιώσεις όταν αντικρίσεις τα ακατέργαστα pixel ξανά (μπορεί να θελήσεις να παίξεις ένα Pac-Man μετά απ’ αυτό), το σίγουρο είναι ότι θα γελάσεις, θα διασκεδάσεις και θα συγκινηθείς πολύ με το story. Ειπώθηκε από πολλούς πως πρόκειται για το καλύτερο 3D Animation της χρονιάς. Η δική μου άποψη, το κατατάσσει στα 3 καλύτερα όλων των εποχών!Ηθικό Δίδαγμα 

Αυτό που από κοινού θέλουν να μας πουν οι δυο ταινίες, είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν “τέρατα” (οι “κλινικά αθεράπευτες περιπτώσεις” εξαιρούνται)! Πολλές φορές, εμείς -τα good guys- βιαζόμαστε να ονομάσουμε φρικιό, στριμμένο ή κακό, κάποιον “αντικοινωνικό”. Στη πραγματικότητα ξεχνάμε ότι εμείς πρώτοι τον βγάλαμε στο περιθώριο, ότι ποτέ δε του δώσαμε την ευκαιρία να γίνει “κοινωνικός”. Σκεφτόμαστε αβίαστα το επίθετο που θα του προσάψουμε, μα δε σκεφτόμαστε με την ίδια ευκολία πως το προσωπείο του ‘Bad Guy’ είναι απλώς μια άμυνα! Ένας μύθος που έχει απλωθεί τριγύρω του, υπό κακές συγκυρίες. 
Ας “περιστρέψουμε τον καθρέφτη” κι ας εξετάσουμε… όχι τον λόγο που ο “κακός” είναι κακός, αλλά τον λόγο που ο “καλός” είναι καλός. Μήπως το αγγελικά πλασμένο προσωπάκι του “καλού”, δεν έχει βρεθεί ποτέ σε δύσκολες καταστάσεις; Μήπως δεν έχει νιώσει την απόρριψη; Μήπως τα βρήκε όλα εύκολα και δεδομένα (αγάπη, αποδοχή, ομορφιά, δύναμη, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο); Μα ακόμα και τότε, πόσο καλός τελικά είναι; Δε μπορεί να μη φέρθηκε ποτέ με “κακία” σε κάποιον. Η αδιαφορία για όλους τους λόγους που έφεραν το “κακό παιδί” στον αντίποδα, είναι αρκετή για να επιβαρυνθεί με μια κακή συμπεριφορά!
Ας είμαστε ειλικρινείς… όλοι εν δυνάμει είμαστε καλοί και κακοί. Απ’ τις συνθήκες εξαρτάται. Ο κώδικας του DNA μας, μας υπαγορεύει τον τρόπο αντίδρασης σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Δουλειά μας είναι να χαλιναγωγήσουμε αυτή τη πρωτόγονη εντολή του εγκεφάλου μας και να την φιλτράρουμε μέσα από τις καλές προθέσεις. Γνωρίζοντας ότι το “φίλτρο” δουλεύει, θα νιώθουμε περισσότερο ήσυχοι ακόμα και σε ένα πιθανό λάθος. Τότε, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να δανειστούμε τη τελευταία φράση του Ralph: «Αν αρέσω σ’ εκείνον/εκείνη, πόσο κακός μπορεί να είμαι;»!!!You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0