Πόσο όμορφη πιστεύεις ότι είσαι;

by - 2:56 μ.μ.

 

Η ‘Dove’, γνωστή για τις καμπάνιες υπέρ της ενίσχυσης της γυναικείας αυτοεκτίμησης από το 2004, επιστρέφει τώρα με μια νέα καμπάνια με το όνομα ‘The Real Beauty Sketches’.
Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, κλήθηκαν 7 “συνηθισμένες” γυναίκες, να περιγράψουν την εξωτερική τους εμφάνιση στον...
Gil Zamora (σκιτσογράφος/εγκληματολόγος του FBI), χωρίς εκείνος να έχει οπτική επαφή μαζί τους. Έτσι ο Zamora σχεδίασε τα πορτρέτα των γυναικών, βασιζόμενος μόνο στα λεγόμενα τους. Έπειτα, ανασχεδίασε τα πορτρέτα των ίδιων γυναικών, αυτή τη φορά όμως, ακούγοντας τις περιγραφές κάποιου τρίτου.
Στόχος του πειράματος ήταν η διερεύνηση της προσωπικής γνώμης που έχουμε για τον εαυτό μας και κατά πόσο απέχει από τη γνώμη των άλλων, δηλαδή απ’ αυτό που πραγματικά είμαστε! Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά, διότι τελικά «είμαστε πιο όμορφες απ’ ότι νομίζουμε!». Δείτε μερικά πορτρέτα γυναικών παρακάτω. Αριστερά βρίσκεται το σκίτσο που βασίστηκε στη περιγραφή των ίδιων, ενώ δεξιά το σκίτσο που προήλθε από την οπτική σκοπιά των άλλων!
Το συγκεκριμένο πείραμα δίνει αρκετή τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Αν όντως είναι πιο όμορφες απ’ ότι πιστεύουν, τότε τι είναι αυτό που τις κατευθύνει στο να αισθάνονται ασχημότερες από ότι είναι;
Ξεκινώντας απ’ τη διαπίστωση πως μόνο το 4% των γυναικών παγκοσμίως θεωρούμε τους εαυτούς μας όμορφους (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί ως γνωστόν είμαι “πρέσβειρα της θετικότητας”), με πιάνει θλίψη. Αγαπώ τις γυναίκες και θέλω να νιώθουν τη χαρά της αυτοεκτίμησης. Γι’ αυτό κι ένα μεγάλο κομμάτι των θεμάτων που επιλέγω, στηρίζεται στην ενίσχυσή της!
Έχω δει γυναίκες να καταφέρνουν αυτό που θέλουν, με μοναδικό όπλο την αυτοπεποίθησή τους κι έχω δει αψεγάδιαστες κουκλίτσες να βασανίζονται καθημερινά μπροστά απ’ τον καθρέφτη!
Οι δεύτερες αντιμετωπίζουν την εικόνα τους μονοδιάστατα. Η ανασφάλειά τους, τρέφεται και μεγαλώνει από τα εξωπραγματικά εμφανισιακά πρότυπα που προωθούν τα MME (φυσικά όχι για αθώους σκοπούς). Βομβαρδίζονται από εικόνες τέλειων αναλογιών… κι ακόμα κι όταν τις αποκτούν, εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένες! Βρίσκονται δηλαδή σ’ έναν διαρκή αγώνα επιβεβαίωσης και “εμφανισιακής αναβάθμισης” (γεγονός που μπορεί να τις οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα όπως την κατάθλιψη και τη νευρική ανορεξία). Γίνονται αυστηροί κριτές των εαυτών τους, αλλά πολλές φορές και των υπολοίπων γυναικών -έστω και σιωπηρά-. Βλέπουν περιττούς πόντους, μεγάλες μύτες και πεταχτά αφτιά, εκεί όπου συνήθως δεν υπάρχουν (όμως και να υπήρχαν, θα αγνοούσαν τα άλλα χαρίσματα τους, εκείνα που υπερκαλύπτουν όλα τα “ελαττώματα”).
Οι πρώτες, είτε είναι όμορφες είτε όχι, θεωρώ πως είναι σίγουρα πιο έξυπνες! Δεν αφήνουν τη “ψηφιακή ομορφιά” να καταστρέψει την αντίληψη τους για την πραγματική ομορφιά. Δε γίνονται ρατσίστριες με άλλες γυναίκες που ίσως είναι λιγότερο όμορφες. Αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη γοητεία της Barbra Streisand, τη θηλυκότητα της Eva Longoria και το μυαλό της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ… περισσότερο απ’ ότι τις σωματικές χάρες της Gisele Bündchen! Ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σ’ αυτά που αγαπάνε και λιγότερο χρόνο στο να αναλύουν κάθε τους κύτταρο. Προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, μα δε ξεχνούν να είναι ευγνώμονες γι’ αυτό που τους χάρισε η φύση.
Νομίζω πως η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας σε όλους τους τομείς. Αυτό που πάντα έκανα, ήταν αυτό που η Oprah Winfrey διατύπωσε με λόγια: «Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά». Πιστέψτε με, ισχύει!   

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0