Νέες μουσικές ανακαλύψεις

by - 4:38 μ.μ.

Σήμερα θ’ αφιερώσω λίγο χρόνο σε κάτι που από καιρό αναβάλλω να κάνω... να σας “καθίσω κάτω” για να ακούσετε μερικές μουσικές που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη συλλογή μου!
Συνήθως έχω ένα μουσικό album στο “πλευρό” μου, να με ακολουθεί σε οτιδήποτε κι αν κάνω (με διάρκεια “ζωής” λίγες εβδομάδες, μέχρι να έρθει το επόμενο). Όταν κάποια στιγμή έπεσα σε “μουσικό κενό”, όταν τίποτα δε με ικανοποιούσε ακουστικά, αποφάσισα να “δανειστώ” τις μουσικές των...
άλλων!

Ανακάλυψη πρώτη:

Ξεκινώντας απ’ τη δισκοθήκη του “συγκατοίκου” μου, έπεσα πάνω στο τελευταίο album του Marcus Füreder, γνωστό ως Parov Stelar. Δεν ήταν έκπληξη. Με παρελθόν στη διδασκαλία αεροβικής και με παρόν στη “γιάπικη” ζωή, έπρεπε να το περιμένω…  η μουσική του Parov ήταν η τέλεια επιλογή για να συνδυάσει τα ηλεκτρονικά με τα jazz ακούσματά του!
Το διπλό album ονομάζεται ‘The Princess’ (κυκλοφορία του 2012) και περιλαμβάνει 28 κομμάτια.
Στο πρώτο cd οι μουσικές έχουν το χαλαρό ύφος ενός “beach bar”… καλοκαιρινό και ανάλαφρο, σαν αεράκι ξεγνοιασιάς. Με jazz ήχους από πιάνο, σαξόφωνο και φωνητικά “μιας άλλης διάστασης” (Jerry Di Monza, Lilja Bloom, Anduze). Τα πρώτα κομμάτια κρατάν τον ρυθμό ψηλά, ενώ όσο πλησιάζει το τέλος του cd, οι τόνοι γίνονται πιο νωχελικοί. Λες και όλο το δισκάκι περιγράφει μια μέρα στη παραλία… από το πρωινό μπάνιο και τις ρακέτες, μέχρι το μέτρημα των άστρων δίπλα στη φωτιά!
Αγαπημένα μου κομμάτια θα μπορούσα να τα πω όλα σχεδόν. Κρίνοντας όμως λίγο πιο αυστηρά, ξεχωρίζω το jazzy Milla's Dream’, το ξεσηκωτικό ‘All Night’, το ομώνυμο και εξαιρετικό ‘The Princess’, το ταξιδιάρικο ‘Silent Shuffle’, καθώς και τα πιο slow κομμάτια (τα πιο δικά μου), όπως: ‘Song For The Crickets’, ‘Beautiful Morning’ και ‘The Fog’ (κυρίως για τη πνευστή εισαγωγή).
Το δεύτερο cd είναι η χαρά του Dj! Με την ιδιαίτερη elektro-swing του Stelar, τα χορευτικά κομμάτια δίνουν και παίρνουν! Ακούγοντάς το, θα παρατηρήσεις πως ακόμα και χωρίς να δίνεις εσύ την εντολή στα μέλη του σώματός σου, εκείνα θα κινούνται στον ρυθμό! Η συλλογή περιλαμβάνει διασκευές ακυκλοφόρητων τραγουδιών της swing ή κομματιών που έμειναν “εγκλωβισμένα” στο βινύλιο.
Αυτό το cd είναι ιδανικό να σε συνοδεύει στη γυμναστική σου (ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα, aerobic). Έχει beat μεσαίου βαθμού, που μπορούν να σε κρατήσουν σε έναν πολύ καλό ρυθμό, αν στόχος σου είναι η διάρκεια.  
Μ’ αρέσει το παιχνιδιάρικο ‘Sally's Dance’, γιατί δίνει μια νέα χροιά στην εποχή του ’50. Το ‘Baska Brother’ συνεχίζει να σε παρασέρνει στον ρυθμό του ακόμα και στις μεγάλες παύσεις του, λόγω κεκτημένης ταχύτητας! Το ‘The Snake’ θυμίζει παλιά καλή techno, σε σημείο που ίσως σε κουράσει… αλλά επανέρχεσαι γρήγορα με τα σημερινά ‘All Night’ στην club version του και ‘A Song For You’.

Ανακάλυψη δεύτερη

Η δεύτερη μουσική εισαγωγή, έγινε χωρίς να την επιδιώξω. Όταν διάβασα τυχαία την ιστορία δυο αυστραλών αδερφιών, του Angus και της Julia Stone, που έγραψαν ένα τραγούδι για τη κηδεία του παππού τους, με έφαγε η περιέργεια ν’ ακούσω το τραγούδι. Αυτό ήταν… έπαθα έρωτα μαζί τους!  
Το εν λόγω τραγούδι το ονόμασαν ‘Old Friend’ και πραγματικά είναι ένα ασυνήθιστα ρομαντικό κομμάτι με υπέροχο στοίχο και μουσική… αλλά και με τις γλυκές - ευαίσθητες ερμηνείες των δημιουργών του! Το τραγούδι αυτό όμως, δεν είναι το μόνο καλό στον δίσκο ‘Memories Of An Old Friend’ (2010). Ακούγοντας τα 13 τραγούδια του cd, θα καταλάβεις πως αυτά τα δυο παιδιά της new country, έχουν πολύ συναίσθημα μέσα τους! Οι μελωδίες, τα όργανα, ο στοίχος, οι φωνές… όλα διασταυρώνονται και εκτοξεύουν στον ουρανό ένα ξέσπασμα αγάπης!
Τα κομμάτια που ακούω συχνότερα είναι το ‘Private Lawns’, το ‘Lonely Hands’ και το ‘Take You Away’, το οποίο λα-λα-λα-λατρεύω για τον στοίχο του!      

«When your feeling down and your sky is grey and the people that you love well they have nothing lovely to say.
When your days are long and lonlier than before, when your bed is cold and the sheep are at your door.
I'll take you away, i'll take you away, i'll take you, i'll take you away, i'll take you away!
When you're tired of working like a slave and the smell of the coffee bean well it just won't go away and your friends, well they've got nothing good to say… you just call out my name… and I'll take you away!».

Κι επειδή μετά απ’ αυτό έγινα αχόρταγη με τους Stones, ψαχούλεψα και ένα δεύτερο album τους, της ίδιας χρονιάς. Το ‘Down The Way’, το οποίο περιλαμβάνει τα αγαπημένα μου ‘Hold On’, ‘Black Crow’, ‘Big Jet Plane’, ‘I'm Not Yours’, ‘The Devil's Tears’. Αυτααά! Τελειώσαμε, άντε γεια τώρα! Εντάξει με κατάλαβες, κάτι κρύβω… κρύβω τον παθιασμένο μου, τον ατελείωτο και ασυγκράτητο πόθο μου, ν’ ακούω και να ξανακούω το ‘Draw Your Swords’. Αυτή την υπέρτατη εκτέλεση του Angus που με κάνει να λειώνω στο πάτωμα! Απόλαυσέ τον!

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0