Σαν τα ελληνικά τυριά, δεν έχει!

by - 3:17 μ.μ.

H ερχόμενη Κυριακή, είναι η ‘Κυριακή της  Τυρινής’. Γαστρονομικά -για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους-, αυτό σημαίνει πως μένουν λίγες ακόμα ημέρες απόλαυσης του τυριού.
Ως “επίτιμη” τυρο-λάτρης και τυρο-δοκιμαστής, σας παρουσιάζω τα αγαπημένα μου ελληνικά τυριά, μιας και δεν υπάρχει καλύτερο timing, να αναφερθούμε σ’ αυτά!        

Καλαθάκι Λήμνου

Παραδόξως, το δοκίμασα για πρώτη φορά ενώ βρισκόμουν στη Σάμο! Έχει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του. Είναι μαλακό και πιο αλμυρό από τη φέτα. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου.
Μυρίζει Ελλάδα, καλοκαίρι με καρπούζι και θέα τη θάλασσα! Όπως ακριβώς το γνώρισα!

Λαδοτύρι

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων, όταν...
αποφάσισα να σερβίρω ένα διαφορετικό ορεκτικό στο εορταστικό τραπέζι. Τότε, ο έμπιστος υπάλληλος του delicatessen, μου πρότεινε το πιπεράτο ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει μέσα στο λάδι. Το λαδοτύρι! Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο με έντονο άρωμα.
Τελικά το συνόδευσα με μέλι και σουσάμι, κλέβοντας πραγματικά τις εντυπώσεις!

Μαστέλο Χίου

Η “αρωματισμένη” Χίος εξάγει πάλι τα αρώματά της, αυτή τη φορά με ένα υπέροχο τυρί! Το λαστιχωτό τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, έχει μαλακή υφή και ελαφρώς αλμυρή γεύση.
Θυμηθείτε να το βάλετε στη σχάρα, την επόμενη φορά που θα κάνετε barbeque!   

Μυζήθρα

Πρωτομπήκε στο ψυγείο μου, ως πιο υγιεινό αντικατάστατο του τυριού Philadelphia. Εξυπηρετούσε τις ζαχαροπλαστικές μου δημιουργίες, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά λιπαρά (ίσως όχι πολύ χαμηλά, όμως σίγουρα αρκετά χαμηλότερα από την κρέμα τυριού που προανέφερα).
Προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού (μέσα στο τυρόγαλο δηλαδή, προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα, ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει η μαλακιά μυζήθρα μας). Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ουδέτερη γεύση της. Τόσο καθαρή και “διάφανη”, που σου δίνει την δυνατότητα να πειραματιστείς να παίξεις με τα συνοδευτικά!
Επειδή ταιριάζει πολύ με φρούτα, μέλι και ξυρούς καρπούς, η καλύτερη απάντηση για μένα είναι: Cheesecake! Αν δεν έχεις συναντήσει ποτέ τον παράδεισο σε μία γεύση, δοκίμασε αυτή τη συνταγή!  

Χαλούμι

Εθνικό τυρί της Κύπρου και μαντέψτε που το δοκίμασα… στη Κύπρο! Το παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί με την ελαστική υφή, παρασκευάζεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Διατηρεί μια ιδιαίτερη “πλαστικότητα” που το κάνει ενδιαφέρον για το στόμα!
Ενώ το έχω δοκιμάσει σε διάφορες ταβέρνες ψητό στα κάρβουνα με μέλι, σουσάμι και δαμάσκηνα, θα προτιμήσω την “αγνή” του μορφή σε ένα πιάτο εμπνευσμένο από την -επίσης τοπική- σεφταλιά: Ψιλοκομμένο μέσα σε ζεστή αραβική πίτα με ντομάτα, δυόσμο και ότι κρεατικό περίσσεψε απ’ τη προηγούμενη μέρα!        

Μετσοβόνε

Αυτό είναι το δεύτερο καλό όταν έχεις φίλους απ’ το Μέτσοβο! Που και που παραλαμβάνεις δέμα με τα υπέροχα τυριά του τυροκομείου του ‘Ιδρύματος Τοσίτσα’. Πρόκειται για ένα τυρί από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος με απαλό κίτρινο χρώμα, καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Δε ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό… κι ούτε μ ενδιαφέρει να μάθω! Θέλω μόνο να το φάω!
Σε περιόδους καταχρήσεων (3-4 ημέρες τον μήνα) το λειώνω τριμμένο μέσα σε ζεστή κρέμα γάλακτος και περιχύνω όλη αυτή τη κόλαση πάνω σε ταλιατέλες. Εναλλακτικά το χρησιμοποιώ επίσης τριμμένο μέσα σε σουφλέ. Κατά τα άλλα, “όταν έχω σώας τας φρένας”, το κόβω σε μικρές λεπτές φέτες και φτιάχνω καναπεδάκια για βραδινό snack μαζί με λευκό κρασί!          

Κεφαλογραβιέρα

Γεμίζει το στόμα σου και μόνο που το προφέρεις! Τα σκληρά τυριά είναι τα “πυροτεχνήματα” του ουρανίσκου, γιατί συνήθως η σκληρότητα πάει με το αλάτι. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα στη Δ. Μακεδονία , Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία.
Είναι αυτό που μας κάνει να “μουγκρίζουμε” από ευχαρίστηση, όμως το βαριόμαστε σχετικά γρήγορα. Για να ενθουσιάζεστε  πάντα το ίδιο με τη γεύση του, θα πρέπει να κάνετε μεγάλα διαλείμματα απ’ αυτό!
Δε χωράει αμφιβολία… σαγανάκι και πάλι σαγανάκι!

Μανούρι

Θεέ μου γιατί να υπάρχει αυτό το τυρί; Απλά παραδίνομαι στη πλούσια βουτυράτη γεύση και τη τρυφερή του υφή που λειώνει στο στόμα! Αναγνωρίζω πως δε μπορώ να είμαι αντικειμενική, όμως η άποψη ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τυριά της χώρας, είναι μια γενική παραδοχή των ειδικών.
Φτιάχνεται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία από πλήρες γάλα. Ανήκει στην οικογένεια των τυριών που προέρχονται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού, όπως η μυζήθρα.
Μερικοί το συνδυάζουν με γλυκές σάλτσες ή το εισάγουν στο μενού τους ως επιδόρπιο μαζί με μαρμελάδα. Για ‘μένα το μανούρι είναι συνώνυμο της αγαπημένης μου σαλάτας: φρέσκο σπανάκι, ρόκα, μανούρι, μια κουταλιά μέλι, λίγο μπαλσάμικο και στο “τσακίρ κέφι” λιαστή ντομάτα ή ξερά σύκα!      

Φέτα

Τέλος, η φέτα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε! Το No 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα. Η βάση μας, το “λιμανάκι” μας! Με φαγητό, φρούτα, σε πίτες, μπουγιουρντί, ακόμα και με σκέτο ψωμί… πάντα λευκή και ελαφρώς ξινή.
Στα ψυγεία γαλακτοκομικών, μπορεί να βρει κανείς μια τεράστια ποικιλία τυριών αυτής της κατηγορίας. Προσωπικά τις έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες και η αλήθεια είναι πως έχω αποκτήσει πολλές αδυναμίες. Οι περισσότερες απ’ αυτές, έχουν μακεδονική καταγωγή. Μεταξύ μας όμως, μόνο μία συνεχίζει να μένει κορυφαία του είδους σύμφωνα με τα γούστα μου. Η φέτα Λαγκαδά! Ισορροπημένη υφή, πλούσια βουτυράτη γεύση, ελαφρώς αλμυρή που αφήνει ευχάριστη επίγευση!
Πρόσφατα, η φέτα Λαγκαδά συμμετείχε στη ‘Διεθνή Έκθεση Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων’ του Βερολίνου, ‘Πράσινη Εβδομάδα’, αποκομίζοντας πολλά θετικά σχόλια.
Όπως και να σερβιριστεί είναι υπέροχη. Οι δικές μου επιλογές είναι: είτε στο μεσημεριανό τραπέζι με λαδορίγανη, είτε σε κρύο σάντουιτς με ντομάτα, αγγούρι και βραστή γαλοπούλα. Τόσο απλά!


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 36
    7
  • 80
    12
  • 52
    3
  • 51
    0
  • 46
    0
  • 48
    4