Ηχητικά ναρκωτικά - έχεις ακουστά;

by - 7:09 μ.μ.


Πρόκειται για αρχεία, τα οποία αφού ο χρήστης κατεβάσει από το internet, τα αποσυμπιέζει με ειδικό πρόγραμμα και τα ακούει μέσω ακουστικών.
Λόγω του διαφορετικού κύματος συχνότητας, προκαλούν αντιδράσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλούν το αλκοόλ, η μαριχουάνα, τα χάπια XTC, το Lsd και η κοκαΐνη. Η τιμή τους κυμαίνεται από...
2,5 έως 200 δολάρια. Η πρακτική των ηχητικών ναρκωτικών βασίζεται στη θεωρία των αμφιωτικών τόνων ή αμφιωτικών διακροτημάτων (binauralbeats), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1839 από τον Heinrich Wilhelm Dove.
Το φαινόμενο έχει ως εξής: αν στο ένα αφτί ακούσεις έναν τόνο σε Χ συχνότητα και στο άλλο αφτί ταυτόχρονα ακούσεις έναν τόνο, ελαφρώς διαφορετικής Υ συχνότητας, τότε θα αντιληφθείς και έναν τρίτο -φανταστικό- τόνο σε μορφή ‘beat’ του οποίου η συχνότητα θα είναι η διαφορά των συχνοτήτων Χ και Υ. Δηλαδή αν στο ένα αφτί σου φτάσει μια συχνότητα 500 Hertz και στο άλλο μια 510 Hertz, εσύ θα ακούσεις και μια τρίτη στα 10 Hz. Οι έρευνες του Heinrich έδειξαν πως για να παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως: οι συχνότητες Χ και Υ πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1000 με 1500 Hz και η μεταξύ τους διαφορά πρέπει να είναι μικρή - της τάξεως των 30 Hz και κάτω. Πάνω απ’ όλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακουστικά έτσι ώστε το κάθε αφτί να ακούει μόνο έναν τόνο και όχι και τους δύο μαζί.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει τρομερό ενδιαφέρον για όσους μελετάνε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον μηχανισμό της ακοής, διότι όπως είπαμε ο ήχος αυτός δεν υπάρχει πραγματικά αλλά “παράγεται” από τον εγκέφαλο όταν ακούει τις άλλες δυο συχνότητες, πράγμα που ρίχνει φώς στο πως αντιλαμβάνεται αλλά και πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος το ακουστικό σήμα. Αυτό το φαινόμενο έχει και διαγνωστικό ενδιαφέρον διότι σε ορισμένες παθήσεις του εγκεφάλου (π.χ. σε ασθενείς με αφασία ή parkinsons), τροποποιείται, οπότε θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο.
Μέχρι τώρα το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους αμφιωτικούς τόνουςχωρίζεται σε 2 τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά στη μελέτη της αίσθησης της ακοής και ο δεύτερος, ο οποίος θα μας απασχολήσει στο παρόν κείμενο, στην παρατήρηση των επιπτώσεων αυτών των ήχων, από τον συγχρονισμό τους με τα εγκεφαλικά κύματα (τα οποία εντοπίζονται με εγκεφαλογράφημα).

Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:


- Gamma (>40 Hz) που σχετίζονται με την πολύ υψηλή πνευματική δραστηριότητα και διέγερση και την αίσθηση του φόβου. 
- Beta (13-40 Hz) που σχετίζονται με τη δραστήρια και αγχώδη σκέψη και πνευματική συγκέντρωση. 
- Alpha (7-13 Hz) που σχετίζονται με τη χαλάρωση και τη σωματική και πνευματική κατάσταση προ ύπνου. 
- Theta (4-7 Hz) που σχετίζονται με την προβολή ονείρων και τη βαθιά περισυλλογή (meditation ή REM).
- Delta (<4Hz) που σχετίζονται με το βαθύ ύπνο χωρίς την προβολή ονείρων και την απώλεια της επίγνωσης και αντίληψης του σώματος. Τα φερόμενα ως “ηχητικά ναρκωτικά” υπόσχονται την επιρροή των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ατόμου με απώτερο σκοπό την πρόκληση συγκεκριμένων συναισθημάτων και πνευματικών καταστάσεων.

Από τεχνικής άποψης, η “δόση” ενός ηχητικού ναρκωτικού είναι ένα αρχείο mp3 αμφιωτικών τόνων και ως βασικός προμηθευτής παρουσιάζεται το www.i-doser.com, από όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει τις “δόσεις” του και το κατάλληλο λογισμικό για την αναπαραγωγή τους. Ωστόσο, κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο διάφορα videos με τα ηχητικά αυτά αρχεία, ενώ στο μουσικό social networking site, ‘Last.fm’, υπάρχει ειδική playlist με τις πιο δημοφιλής προτιμήσεις.
Το γεγονός ότι οι ήχοι μπορεί να επηρεάσουν τη συναισθηματική διάθεση και την πνευματική διαύγεια του ατόμου δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Δεν υπάρχει απλούστερο παράδειγμα από την αντίδραση του ατόμου σε ένα χορευτικό τραγούδι, όπου στο άκουσμα του μπορεί να αρχίσει να χορεύει. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινά όταν τα ηχητικά ακούσματα φέρουν ονομασίες όπως ‘Cocaine’, ‘Opium’, ‘Viagra’, ‘Marijuana’ και ‘Quick Happy’. Θεωρητικά, οι ονομασίες αυτές των “ηχητικών δόσεων”, προδίδουν και το αποτέλεσμα που προσδοκάται από την αναπαραγωγή τους.
Υπάρχουν μαρτυρίες, τόσο στον επίσημο διαδικτυακό χώρο του i-doser όσο και σε διάφορα blogs, που αναφέρονται σε ρεαλιστικά αποτελέσματα από τη χρήση των ηχητικών ναρκωτικών. Ωστόσο, στο site του i-doser αναφέρεται ρητά ότι τα συγκεκριμένα αρχεία mp3, δεν επηρεάζουν όλα τα άτομα. Υποστηρίζεται πως υπάρχουν άτομα τα οποία εκδηλώνουν ανοσία στο άκουσμα των εν λόγω “δόσεων”, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το άκουσμα ενός μουσικού κομματιού.
Για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις και περιστατικά εθισμού από τη χρήση των “ηχητικών δόσεων”, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ένα κομμάτι της έρευνας για την επίδραση των αμφιωτικών τόνων στην ανθρώπινη συμπεριφορά, έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και το τσιγάρο. Εξάλλου, τα πλέον συνηθισμένα και γνωστά παραδείγματα εθισμού από ναρκωτικά που συνδέονται με τα ηχητικά προϊόντα, είναι από τη χρήση γνωστών ναρκωτικών (πχ.ecstasy,κοκαΐνη) σε συνδυασμό με τη δυνατή ηλεκτρονική - χορευτική μουσική και, όχι από την αποκλειστική υποβολή σε ήχους.
Άλλες μελέτες δείχνουν πως μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αυξήσουν και την συγκέντρωση (με την προϋπόθεση όμως να έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό). 
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το i-doser είναι άλλη μια απάτη στο χώρο του διαδικτύου. Το ζήτημα, όμως, των ηχητικών ναρκωτικών μπορεί να βρει βάση νομιμοποίησης εντός του ευρύτερου ακαδημαϊκού και πολιτικού διάλογου για τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσω ήχου.
Στον διαδικτυακό τόπο του αμερικανικού ‘National Public Radio’ πολλές αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τη χρήση μιας συσκευής “ηχητικού laser” -ως μη θανατηφόρο μέσο καταστολής- που κατασκευάζεται στην California και αποσκοπεί στον έλεγχο του πλήθους και την ενδυνάμωση της τήρησης του νόμου με την παραγωγή μιας στοχευμένης ηχητικής ακτίνας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία και λιποθυμικές τάσεις.


Διασκευασμένο κείμενο από το Entercity

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0