Μην επιβιώνεις... ζήσε!

by - 12:57 π.μ.


Παραδοσιακά τέτοιο καιρό κάθε χρόνο, οι περισσότεροι φτιάχνουμε λίστες με τα ‘do’ και τα ‘don' t’ της χρονιάς που ακολουθεί. Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από ‘Το Παράπονο’ του Οδυσσέα Ελύτη και θα δείτε πως οι λίστες είναι περιττές. Αν προσπαθήσετε έστω και λίγο να αγγίξετε τη σοφία αυτού του λόγου, θα έχετε έρθει πιο κοντά σε...
έναν καλύτερο εαυτό, σε μια ευχάριστη ζωή! 

«Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
Μούτρα... Ν’ αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές...
Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις. Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου. Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους. Σ’ εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους.
Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.
Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες, να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος.
Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου. Κάθε μέρα αποτυγχάνω. Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους. Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους. Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα. Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ. Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν. Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.
Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά, πάντα-πάντα θα ‘ναι αργά. Δεύτερη ζωή δεν έχει».


You May Also Like

5 σχόλια

 1. Υπέροχο! Χρόνια πολλά , καλή χρονιά να ευχηθώ με υγεία και πάντα επιτυχίες!Βικτώρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι τόσο απλό και τόσο μεγαλειώδες! Εύχομαι να το τηρούμε κάθε μέρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κορίτσια!
  Εκείνος τα είπε και πήρε βραβείο Nobel, δυστυχώς όταν τα λέμε μερικοί από εμάς, τις περισσότερες φορές παίρνουμε βλέμματα αποδοκιμασίας!
  Λοιπόν το δικό μου παράπονο, είναι ότι ακούω πολλά παράπονα! Εύχομαι μια χρονιά με λιγότερη γκρίνια, σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετικό!!! Συμφωνώ απόλυτα! Καλή χρονιά με χαμόγελο και αισιοδοξία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0