Η εξήγηση της περιστρεφόμενης χορεύτριας

by - 2:37 μ.μ.

Σίγουρα έχετε δει κάπου στο διαδίκτυο αυτή τη κινούμενη εικόνα, με λεζάντα την ερώτηση: «Η χορεύτρια, κινείται αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα;». Αλήθεια τι πιστεύετε; Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το επιστημονικό blog Cognitive Daily’, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την δεξιόστροφη περιστροφή (όπως δηλαδή, κινούνται οι δείκτες του ρολογιού).
Αναλυτικά: Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1600 άτομα, από τα οποία μόνο το 30% είδε τη χορεύτρια να περιστρέφεται αριστερόστροφα. Οι περισσότεροι μάλιστα, μετά από μια πιο προσεκτική ματιά, κατάφεραν να “αντιστρέψουν” τη περιστροφή της κοπέλας! Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως αυτοί που ελέγχουν -τελικά- την περιστροφή, είναι οι ίδιοι που μπορούν να αναγνωρίσουν μια κρυμμένη φιγούρα στις εικόνες magic eye. 
Πολλοί ήταν εκείνοι που...
έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο illusion, σαν δήθεν επιστημονικό test, προκειμένου να ανακαλύψει κανείς πιο ημισφαίριο του εγκεφάλου του χρησιμοποιεί περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε “εξασκηθεί” να βλέπουμε δεξιόστροφα. Το σύνηθες όμως δεν απαγορεύει το σπάνιο! Κάπως έτσι απέκτησε ενδιαφέρον η γνωστή ‘Spinning Dancer’ του Γιαπωνέζου web designer - Nobuyuki Kayahara, που την δημιούργησε. Ανάλογα με την οπτική του παρατηρητή λοιπόν, η φορά της κίνησης αλλάζει!
Πάμε τώρα να δούμε πως γίνεται αυτό: Όταν η χορεύτρια κινείται δεξιόστροφα, έχει ανασηκωμένο το δεξί χέρι και το δεξί πόδι. Όταν όμως κινείται αντίθετα, έχει ανασηκωμένα τα αντίθετα μέλη αντίστοιχα. Το γεγονός ότι η σιλουέτα είναι μονόχρωμη, αφήνοντας τις λεπτομέρειες να “εννοηθούν”, κάνει ασαφή την όψη της κοπέλας που βλέπουμε κάθε φορά. Έτσι, μας επιτρέπεται να φανταστούμε πως βλέπουμε την πλάτη της ή το πρόσωπό της ανάλογα με την οπτική που “θέλουμε” να έχουμε!
Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε κάποια βοηθητικά σχήματα, ώστε να γίνει κατανοητή η λογική αυτής της ψευδαίσθησης. 

You May Also Like

1 σχόλια

 1. Εντυπωσιακότατο! Στην αρχή έβλεπα μόνο την αριστερόστροφη αλλά τώρα μπορώ και βλέπω και τις δύο!! Yeah!;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0