Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ

by - 7:48 μ.μ.

Μόνο η μηχανή του καφέ δεν αρκεί για να φτιάξετε τον τέλειο καφέ. Υπάρχουν οι ‘4 βασικές αρχές’: της αναλογίας, της άλεσης, του νερού και της φρεσκάδας, που είναι πολύ σημαντικές. Εξοπλιστείτε με λίγες βασικές γνώσεις για τον καφέ και θα μπορείτε και εσείς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ.
Αναλογία
Χρησιμοποιήστε τη σωστή αναλογία καφέ και νερού αυτό είναι και το πιο καθοριστικό βήμα για τον τέλειο καφέ. Για ένα γευστικό φλιτζάνι καφέ, συνιστάται η αναλογία: 10gr καφέ για κάθε 180ml νερού.
Αν αυτός ο καφές είναι πολύ δυνατός για τη γεύση σας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
Άλεση
Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ απαιτούν διαφορετικό τρόπο άλεσης. Γενικά όσο πιο λίγο διαρκεί η διαδικασία παρασκευής...
τόσο πιο ψιλή η άλεση, και αυτό γιατί η επαφή του νερού με τον καφέ μπορεί να επιδράσει στη γεύση του. Για παράδειγμα, ο τριμμένος καφές για μια μηχανή espresso πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένος γιατί ο κύκλος παρασκευής του διαρκεί μόνο 18-23 δευτερόλεπτα.
Αν πρόκειται για παρασκευή καφέ σε καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο, τότε ο καφές θα πρέπει να είναι χοντροκομμένος γιατί θα παραμείνει σε επαφή με το νερό για 4 λεπτά.

Μηχανές Espresso — Λεπτό άλεσμα
Μηχανές φίλτρου — Μεσαίο άλεσμα
Καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο — Χοντρό άλεσμα
Νερό
Ένα φλιτζάνι καφέ είναι 98% νερό. Για τον λόγο αυτό το νερό που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τον καφέ σας πρέπει να είναι φρέσκο, με καθαρή γεύση και χωρίς πρόσθετα στοιχεία. Νερό στη θερμοκρασία βρασμού (90 - 96°C) είναι ιδανικό για να βγάλει όλη τη γεύση του καφέ. Αν το νερό βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Φρεσκάδα
Ο καφές είναι ένα φρέσκο προϊόν και οι εχθροί του είναι το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Για να διατηρήσετε πάνω από μία εβδομάδα τον καφέ φρέσκο, φυλάξτε τον σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ο καφές θα πρέπει να αλέθεται αμέσως πριν την παρασκευή του.You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0