Τι είναι το TEDx;

by - 1:00 μ.μ.


Με αφορμή το 2ήμερο ‘TEDx Athens’  που έληξε χθες, με τίτλο ‘Αυτοί που Πράττουν’, ας δούμε τι είναι αυτές οι εκδηλώσεις που έγιναν θεσμός και ποιούς αφορούν.
Αρχικά (κάπου στο 2007) γνώρισα το TED από τις ομιλίες φημισμένων σχεδιαστών, τις οποίες παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω επαγγελματικής “εμμονής”! Αργότερα όμως, συνειδητοποίησα ότι και οι ομιλίες στοχαστών άλλων κλάδων, είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Τελικά δεν έχει...
τόση σημασία για τι πράγμα μιλά κάποιος. Έχει όμως μεγάλη σημασία να “τεντώνει” τα αφτιά του ο ακροατής και να μπορεί να αφουγκραστεί, να ξεδιαλέξει, και να προσαρμόσει -στη δική του ζωή, στα δικά του ενδιαφέροντα- τα σπουδαία λόγια που ακούγονται από σημαντικούς ανθρώπους.
Ιστορικά: Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις ‘Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν’. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στη California το 1984. Στην ετήσια εκδήλωση του TED, συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες (όπως: Bill Clinton, Al Gore, Richard Dawkins, Bill Gates, Lary Page, Sergey Brin) με σκοπό να μοιραστούν ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν τις πράξεις. Ένα χαρακτηριστικό των ομιλιών αυτών, είναι η απλότητα και η παραστατικότητα των ομιλητών. Ακόμα κι αν έχουν συνηθίσει να είναι τυπικοί και “ξύλινοι” στις υπόλοιπες επαγγελματικές τους εμφανίσεις, ανεβαίνοντας στη σκηνή του TED “επιβάλλεται” να είναι χαλαροί και κατανοητοί.
Τι είναι τώρα το TEDx; Το ‘x’ σημαίνει  εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα. Είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές  εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται  από ομάδες εθελοντών. Η εκδήλωση  ακολουθεί τις προδιαγραφές του  TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις  και συνδέσεις μέσω των ομιλητών και των video των ομιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το ‘TEDx Athens’ είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα!
Το ΤΕD (Technology Entertainment Design) θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια “δεξαμενή ιδεών” από όπου μπορεί ο καθένας να αντλήσει νέες ιδέες, γνώση, έμπνευση!  
Μία απ’ τις αγαπημένες μου ομιλίες, είναι αυτή του Γιάννη Σμαραγδή στο ‘TEDx Thessaloniki’ τον περασμένο Μάιο. Δείτε τον συγκινητικό λόγο του σκηνοθέτη, περί συνειδητοποίησης του πεπρωμένου και πως από το ‘εγώ’ μπορούμε να περάσουμε στο ‘εμείς’!  
 


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0