"Πειραγμένες κόρες"

by - 4:12 μ.μ.

Η σέρβικη καταγωγή της γιαγιάς μου, εμπλούτιζε πάντα την οικογενειακή μας κουζίνα με μοναδικές, πεντανόστιμες γεύσεις και συνταγές! Τελευταία νοστάλγησα τα φαγητά των παιδικών μου χρόνων κι έτσι άρχισα να βάζω στη κατσαρόλα κάτι από τις αναμνήσεις μου!
Παρακάτω θα δούμε μια συνταγή βασισμένη στο σέρβικο φαγητό ‘Κόρες’, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από κεφτεδάκια με χυλοπίτες στον φούρνο. Τη συνταγή μπορεί να την έχω απλοποιήσει λίγο, όμως γευστικά...
παραμένει η ίδια. Χαρακτηριστικό αυτού του πιάτου είναι η γλυκύτητα των καραμελωμένων κρεμμυδιών. Πειραγμένες κόρες λοιπόν…

Υλικά:

Για τις χυλοπίτες
- 250gr χυλοπίτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλατοπίπερο
- Ελαιόλαδο
- 1 κουτάλα χυμό ντομάτας
- 1 δαφνόφυλλο

Για τα κεφτεδάκια
- ½ κιλό κιμά (ανάμεικτο κατά προτίμηση)
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στο blender
- 1 αβγό
- 230gr φρυγανιά
- Περίπου 350gr νερό
- Λίγος μαϊντανός
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τις χυλοπίτες
- Στον πάτο μιας κατσαρόλας ρίχνουμε λίγο λάδι.
- Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη να καραμελωθεί το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
- Μόλις το κρεμμύδι αποκτήσει ένα καραμελένιο χρώμα, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.
- Αμέσως μετά, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τον χυμό ντομάτας και νερό μέχρι να μισο-σκεπαστούν οι χυλοπίτες. Ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το φύλλο δάφνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά / μέχρι να ρουφήξουν λίγο τα νερά τους (δε θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνές οι χυλοπίτες).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και αδειάζουμε τις χυλοπίτες μέσα σε ένα μεγάλο ταψί ή pyrex. 

Περνάμε στα κεφτεδάκια
- Σε ένα μεγάλο bowl, ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από την φρυγανιά και το νερό.
- Ξεχωριστά σε ένα βαθύ πιάτο, αναμειγνύουμε την φρυγανιά με το νερό και ανακατεύουμε καλά. Η τελική μορφή πρέπει να είναι παχύρευστη, όσο και μια βρεφική κρέμα.
- Προσθέτουμε την βρεγμένη φρυγανιά τώρα, στο μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τις χυλοπίτες.

- Ψήνουμε στους 220°C για 30 λεπτά κι έπειτα γυρνάμε τα κεφτεδάκια από την άλλη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά και είναι έτοιμο το μεσημεριανό μας!







You May Also Like

1 σχόλια

  1. Το μαγείρεψα σήμερα!!!! δεν έχω λόγια ήταν πεντα-νόστιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 64
    0
  • 22
    2
  • 57
    0
  • 60
    4
  • 53
    4
  • 36
    0