Πως συμπεριφέρονται τα ευτυχισμένα ζευγάρια

by - 11:36 π.μ.

H σύμβουλος γάμου Tina Tessina, υποστηρίζει πως μία ευτυχισμένη σχέση έχει ανάγκη από μικρές “ενέσεις” ευχάριστων συνηθειών, σε καθημερινή βάση. «Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε συχνά στον σύντροφό μας, πόσο τυχεροί νιώθουμε που υπάρχει στη ζωή μας. Γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο, θα “υφαίνουμε” λίγο-λίγο έναν αόρατο προστατευτικό ιστό που θα μας προστατέψει σε μια πιθανή μελλοντική κρίση» λέει η ειδικός. 
Η Dr. Tessina αναφέρει σε μια έρευνα του βιβλίου της: ‘How to Be a Couple and Still Be Free’, πως τα μικρά πράγματα και οι καθημερινές συνήθειες, πρέπει να έχουν σημαντική θέση στη ζωή ενός ζευγαριού. Συμπληρώνει πως υπάρχουν τουλάχιστον 5 συνήθειες ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, οι οποίες συμβάλουν στη θετική ενέργειά του!
Με τις συμβουλές της Tina Tessina αλλά και με τις δικές μου εμβολές (με το δικαίωμα που μου δίνει η εμπειρία μιας ευτυχισμένης σχέσης που φέτος γιορτάζει την “χρονιά του μεταξιού”), παρακάτω θα δούμε ποιες...
είναι οι συνήθειες ενός ευτυχισμένου ζευγαριού: 

Αφιερώνουν χρόνο να μοιραστούν τα νέα τους

«Πως ήταν σήμερα η μέρα σου;», αυτή είναι η φράση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας τρυφερής στιγμής. Μιας συζήτησης που άλλοτε είναι μικρού κι άλλοτε μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά πάντα έχει κάτι καινούριο να μας μάθει. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι μ’ αυτή τη συνήθεια δείχνουμε στον άνθρωπό μας πόσο ενδιαφερόμαστε γι’ αυτόν!
Δεν αμελούμε να κάνουμε αυτή τη κουβέντα μέσα στη μέρα. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο και τη συνδέουμε με κάποια συγκεκριμένη ασχολία, όπως: το μεσημεριανό τραπέζι, τον απογευματινό καφέ, την βόλτα του σκύλου, ακόμη και το βράδυ στο κρεβάτι πριν τον ύπνο. Το παραπάνω βιβλίο, φέρνει ως παράδειγμα ένα ζευγάρι, το όποιο έχει την ανάγκη να τηλεφωνηθεί αμέτρητες φορές μέσα στη μέρα για να μοιραστεί τα νέα του. Ίσως φαίνεται υπερβολικό, ίσως για κάποιους και καταπιεστικό! Όμως το ζευγάρι αυτό, απαντά πως οι λόγοι έχουν σχέση με την βαθιά φιλία που νιώθει ο ένας για τον άλλον κι όχι με τον έλεγχο!

Κάνουν πράγματα μαζί

Στη πραγματικότητα, οι άνθρωποι που αγαπιούνται είναι πρώτα καλοί φίλοι, κι έπειτα ερωτικοί σύντροφοι. Επομένως σ’ αυτή τη κατηγορία ανήκουν όλα εκείνα που θα κάναμε με τους φίλους μας και θα περνούσαμε καλά! Πράγματα που θα μας χαρίσουν κοινές εμπειρίες, όπως: ένα άθλημα, η παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής σειράς, επιτραπέζια παιχνίδια, ή την ‘Ημέρα 8’ (μια πατέντα με την υπογραφή μου: το ζευγάρι ορίζει μια μέρα της εβδομάδας ως ‘Ημέρα 8’. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βδομάδα τη συγκεκριμένη μέρα, θα περνάει τον χρόνο του εκτός σπιτιού για τουλάχιστον 8 ώρες. Η έξοδος, για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινάει με μια βόλτα στα μαγαζιά, να συνεχίζει με φαγητό ή καφέ και να καταλήγει σε μια αίθουσα cinema!).

Κάνουν πράγματα μόνοι τους

Είναι ότι ακριβώς λέει και ο τίτλος του βιβλίου που στάθηκε αφορμή γι’ αυτό το άρθρο: ‘How to Be a Couple and Still Be Free’. Δηλαδή: «Πώς να είσαι ζευγάρι και να παραμείνεις ελεύθερος»! Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τους δεσμευμένους / παντρεμένους, αυτό το αγαθό έχει ξεχωριστή αξία. Επειδή δεν είναι δυνατόν να αρέσουν πάντα τα ίδια πράγματα και στους δυο συντρόφους, κι επειδή μια υγιή σχέση στηρίζεται στο “οξυγόνο”, το να περνάει ο ένας χρόνο μακριά από τον άλλον είναι απαραίτητο και αναζωογονητικό! Μ’ αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε αφενός τους εαυτούς μας και την προσωπική μας εξέλιξη κι αφετέρου την ίδια τη σχέση. Αφού επιστρέφοντας στην αγκαλιά του έτερού μας ήμισυ, έχουμε και έχει αποκτήσει διαφορετικές εμπειρίες (άρα και νέα θέματα συζήτησης) κι αυτό είναι κάτι που διατηρεί τη γοητεία μας ζωντανή!   

Μαθαίνουν ο ένας τον άλλον

Είναι ψέμα αυτό που λένε, ότι μετά από πολλά χρόνια σχέσης / γάμου έχει μάθει ο ένας τον άλλον σε όλες του τις εκφάνσεις κι έτσι χάνεται το ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι είναι τόσο πολύπλοκοι και τόσο εξελίξιμα όντα, που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας… πάντα θα υπάρχει κάτι να μας εκπλήσσει!
Οι πολύωρες συζητήσεις -για διάφορα θέματα, όπως: η πολιτική, η κοινωνία, οι τέχνες, η μόδα, μέχρι και φιλοσοφικά ή επιστημονικά ερωτήματα-, δίνουν στο ζευγάρι την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να σχηματίσουν νέες αντιλήψεις, ακόμη και να διαφωνήσουν! Οτιδήποτε μας κάνει να γνωριστούμε καλύτερα, είναι θεμιτό! Επιπλέον, “διασταυρώνοντας” τις γνώμες και τις γνώσεις μας, βελτιωνόμαστε πνευματικά. Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και διδασκόμαστε ο ένας από τον άλλον. Η φράση: «Με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος», έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Είναι επειδή έχει ουσιαστικό νόημα! 

Εκδηλώνουν τον θαυμασμό τους 

Ας μη ξεχνάμε ότι ο έρωτας, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν σφοδρό θαυμασμό! Διατηρώντας λοιπόν τον θαυμασμό μας ζωντανό, κρατάμε και τον έρωτά μας.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε τον έρωτά μας… στον έρωτά μας! Όχι μόνο επειδή εκείνος έχει την ανάγκη να το ακούει, αλλά κι επειδή εμείς δε πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το ξεχάσει!
Η οικειότητα πολλές φορές, εμποδίζει την καρδιά να “χτυπήσει γρήγορα” όπως τον πρώτο καιρό. Όπως έλεγε και η Γαλλίδα συγγραφέας Γεωργία Σάνδη, «Ο θαυμασμός και η οικειότητα είναι δύο ξένοι». Αυτό όμως δεν ισχύει για τα ζευγάρια που είναι αποφασισμένα να ζήσουν μαζί για πάντα! Φανταστείτε ένα καλό κρασί που όσο τα χρόνια περνούν, τόσο εκείνο θα αποκτά μεγαλύτερη αξία. Αν από την αρχή η εμφιάλωση δε γίνει με τον σωστό τρόπο, αν για κάποιον λόγο δημιουργηθεί μια, έστω, τόση δα δίοδος αέρα, τότε το κρασί μας θα μετατραπεί με τον καιρό σε ξίδι! 

Δε ξεχνούν να είναι εραστές

Ως συνέχεια της προηγούμενης ενότητας, ο ερωτισμός και η έλξη μένουν αμείωτα σε μία τέτοια σχέση. Πολλά ζευγάρια παραδέχονται πως το σεξ γίνεται πιο απολαυστικό μέσα από την “ωρίμανση” του! Η συχνότητα και η ποιότητα αποκτούν ανοδική πορεία, όταν το ζευγάρι ξέρει τι θέλει και πως θα το αποκτήσει!
Το σεξ όμως, δεν αποτελεί αυτοσκοπό για ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Δεν είναι μοναδική έκφραση έρωτα. Ακόμα κι όταν οι δυο σύντροφοι δε κάνουν σεξ, μοιράζονται άλλες τρυφερές στιγμές μέσα στη μέρα. Η Dr. Tessina μάλιστα, λέει: «Το να μιλάς ερωτικά με τον σύντροφό σου, το να αγκαλιάζεσαι και να φιλιέσαι συχνά, είναι σχεδόν το ίδιο με το να κάνεις σεξ». 

Πάνε μαζί για ύπνο

Σύμφωνα με έρευνες, τα ευτυχισμένα ζευγάρια αποφεύγουν να πηγαίνουν για ύπνο διαφορετικές ώρες, ακόμα κι αν πρέπει να ξυπνήσουν χωριστά.
Είναι το ομορφότερο κλείσιμο της ημέρας. Δεν αισθανόμαστε τίποτα πιο οικείο, πιο ζεστό και πιο ασφαλές, από την αγκαλιά και το χάδι του ανθρώπου που αγαπάμε! Το να ξαπλώνουμε μαζί με τον σύντροφό μας, είναι μια συνήθεια που κρατάει την αποξένωση μακριά! 

Εμπιστεύονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον

Η εμπιστοσύνη είναι βασικό θεμέλιο σε μία υγιή σχέση. Προϋποθέτει την αμοιβαία ειλικρίνεια και το ουσιαστικό δέσιμο των δυο ερωτευμένων.
Σε περιπτώσεις που έχουμε κάποια διαφωνία ή τσακωνόμαστε για κάτι, ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να βρούμε λύση, συνηθίζουμε να εμπιστευόμαστε την κριτική ικανότητα του άλλου και να συγχωρούμε τα λάθη του, αντί να τον κατηγορούμε και να αμφιβάλλουμε γι’ αυτόν. Η επιτυχία αυτής της ακλόνητης εμπιστοσύνης, βρίσκεται στο ‘Εμείς’! Όταν δηλαδή παύει να υπάρχει το ‘Εγώ’, καταρρίπτεται κάθε ανταγωνιστικός εγωισμός… όταν οι δύο γίνονται ένα!
Πάνω στο ίδιο “έδαφος”, βλέπουμε να “καρποφορούν” και ο σεβασμός, η υποστήριξη, η ισότητα, η βαθιά αγάπη!

Λένε κάθε μέρα «σ’ αγαπώ»

Όχι, δε χάνει την αξία της η λέξη όσο συχνά κι αν τη λέμε! Όταν ξέρουμε ότι αντιπροσωπεύει την αλήθεια, μας κάνει καλό να ηχεί γύρω μας! 

Δε κάνουν τίποτα από τα παραπάνω με το ζόρι

Όλα τα παραπάνω θα έχαναν το νόημά τους αν γινόντουσαν καταναγκαστικά! Δεν υπάρχει συνταγή να γίνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο. Υπάρχει μόνο το ένα, το μοναδικό ταίρι που θα σε κάνει ευτυχισμένο!

 Το άρθρο γράφτηκε για το Art Nouveau


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0