Μαριέττα Φαφούτη: Αν δε τη ξέρεις, μάθε την!

by - 2:28 μ.μ.


Η Μαριέττα Φαφούτη είναι οδηγός ενός λεωφορείου! Ναι ναι, ενός κόκκινου ιπτάμενου λεωφορείου που ταξιδεύει πάνω από τα σύννεφα! Δρόμοι φτιαγμένοι από βαμβάκι, διαβάσεις από ασπρόμαυρα ‘ντο’, ‘ρε’, ‘μι’ και ‘λα’ πιάνου, γέφυρες ουράνιων τόξων και ζαχαρωτές πινακίδες, την οδηγούν μόνο σε ένα σημείο… στο κεντρικό συντριβάνι αισιοδοξίας του ανοιξιάτικου χωριού της! Αν θέλεις μια τέτοια βόλτα, χρειάζεσαι εισιτήριο…
το χαμόγελό σου!
Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να συνθέτει τις πρώτες της μελωδίες. Ακλούθησαν χρόνια σπουδών πάνω στη μουσική κι έπειτα μια μαγική ιστορία: Δούλευε σαν διαφημίστρια, μέχρι που μια μέρα απολύθηκε. Κι ενώ αποχωρούσε απ’ το γραφείο κρατώντας το “κουτί της απόλυσης”, το πονηρό της μουτράκι έλαμπε από χαρά γιατί ήξερε πως τώρα αρχίζει το party! Σαν καθαρόαιμο αισιόδοξο πλάσμα είδε τη θετική πλευρά των εξελίξεων και χρησιμοποίησε τον άπλετο ελεύθερο χρόνο που διέθετε, υπέρ της. Αφιερώθηκε στη μουσική, σ’ αυτό δηλαδή που ήταν προορισμένη να κάνει κι όπως η ίδια λέει: «Πλέον ήμουν πιο φτωχή, αλλά και πιο ευτυχισμένη». Η ευκαιρία δεν άργησε να ‘ρθει. Ο Νίκος Αγγλούπας (Ottomo) από την ‘Inner Ear Records’, άκουσε ένα demo της Μαριέττας -που η ίδια είχε ανεβάσει στο ‘My Space’- κι έτσι η πρόταση για παραγωγή δίσκου έγινε άμεσα. Οι δισταγμοί και η σεμνότητά της Μαριέττας καθυστέρησαν για λίγο το «ΝΑΙ», αλλά τελικά το είπε!
Έτσι, το φθινόπωρο του 2010, το πρώτο της single Don' t Stop’ κατακλύζει τα ραδιόφωνα και “διαχέεται” στα ηχεία όλης της Ελλάδας! Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και ο δίσκος ‘Try a Little Romance’ ο οποίος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο διάβα του (κατάφερε να μπει στα top 10 των καλύτερων album της χρονιάς). Τραγούδια όπως το ‘The Girl Who Loved The Rain’, το ‘Lalala’, το ‘Ouverture’ και το ‘Starry Night’, είναι τραγούδια που σχεδόν σε πείθουν ότι γράφτηκαν για κάποιο μεγάλο θεατρικό musical. Με τη σειρά τους τα ‘Hum’, ‘Goodbye My Love’, και ‘Fly High’ δε σ’ αφήνουν ανεπηρέαστο. Σου προσφέρουν εικόνες, σου ξυπνάν συναισθήματα ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία σ’ αυτά! Μοιάζουν να “γεννήθηκαν” για τη μεγάλη οθόνη. Κι όλα μαζί, δημιουργούν ένα πανηγύρι του δρόμου με ξυλοπόδαρους jugglers και μαλλί της γριάς!
Τη μουσική της όμως δεν την ακούσαμε για πρώτη φορά μέσα απ’ το ‘Try a Little Romance’. Εδώ και αρκετά χρόνια “ντύνει” τις ελληνικές τηλεοπτικές διαφημίσεις με τις παιχνιδιάρικες νότες της! Η ‘Fanta’, η ‘Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.’, η ‘Diva’, η ‘Hyundai’, η ‘Power Health’, η ‘AKTO’, το ‘Ζαγόρι’, και πιο πρόσφατα η ‘Sanitas’, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που την εμπιστεύτηκαν.
Εκτός όμως από τα διαφημιστικά jingles, το βιογραφικό της διαθέτει μια μακριά λίστα μουσικών επενδύσεων σε: κινηματογράφο, τηλεοπτικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ, musicals και θεατρικές παραστάσεις. Ενδεικτικά:

Films

Fatherly Love | Κωνσταντίνος Πιλάβιος | 2011
Under Ground | Θέλγια Πετράκη | 2011
1.2 Million Children | Έφη Παππά | 2010
Heroes Fight Like Greeks | Κωνσταντίνος Πιλάβιος | 2009
Small Things That Matter | Λουκία Ρικάκη | 2008
Six | Κωνσταντίνος Μουσούλης | 2007
Hold me | Λουκία Ρικάκη | 2006
The Man Island | Λαμπρινή Σύγγελου | 2005
The Opera | Diego Kontarofsky| 2005
Liars | James Brinkley | 2005

Θεατρικές Παραστάσεις

I am My Own Wife | Ιωσήφ Βαρδάκης | 2012
Θαλασσινοί Έρωτες | Μίρκα Γεμεντζάκη | 2011
Cabaret | Αφροδίτη Παρζακώνη | 2006
Salvador | Αφροδίτη Παρζακώνη | 2005
Ruins of a Day | Αφροδίτη Παρζακώνη | 2004

Musicals

Komodino | Αφροδίτη Παρζακώνη |2008
Galileo Galilei | Αφροδίτη Παρζακώνη | 2006

Στις τελευταίες της δουλειές περιλαμβάνεται η μουσική για το remake της παιδικής σειράς της ΕΡΤ ‘Ο Παραμυθάς’, από τον Νίκο και Κωνσταντίνο Πιλάβιο, για την οποία έγραψε 364 λεπτά πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιών.
Η Μαριέττα Φαφούτη μαζί με 7 φίλους της, δημιούργησαν την καλλιτεχνική διαδικτυακή πολιτεία του ‘Bankit’. ToBankit’ είναι ένα “βήμα” για τις τέχνες και τους καλλιτέχνες. Φιλοξενεί 20 διαφορετικές κατηγορίες τεχνών, έχοντας σαν στόχο να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να επικοινωνούν τo έργο τους μέσα από συνεργασίες και διοργανώσεις καλλιτεχνικών events και festivals, όπως το καθιερωμένο πλέον ‘Artogether Festival’. 
Η μουσική της Μαριέττας λέγεται πως αφορά τους πιο “εναλλακτικούς” και “ψαγμένους” μουσικόφιλους. Η αλήθεια όμως είναι ότι η “περίπτωση Φαφούτη” ξεχωρίζει στην εγχώρια μουσική σκηνή, όχι επειδή θέτει μια “δύσλυτη μελωδική εξίσωση”, αλλά επειδή πρεσβεύει την αισιοδοξία και την καλή διάθεση. Συναισθήματα που δυστυχώς εκλείπουν από τους φίλτατους γηγενείς!
Πιάνο, κιθάρα, τσέλο, τρομπόνι, βιολί, και βιόλα, είναι τα όργανα που συνήθως χρησιμοποιεί στις ενορχηστρώσεις της. Το είδος της χαρακτηρίζεται ανάλαφρο αλλά όχι ελαφρύ! Υπάρχουν σαφείς αναφορές στα 60's και 70's, πάντα με μια θεατρικότητα και μια “λυρική δραματοποίηση” την οποία ενισχύει η τρυφερή φωνή της. Αν έπρεπε να παρομοιάσω την ίδια και την 7μελή μπάντα της με άλλους καλλιτέχνες, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κράμα μεταξύ των: ‘The Pierces’, ‘Abba’, ‘Florence + The Machine’ και ‘The ΧΧ’.
Βέβαια, κανένα “cocktail καλλιτεχνών” δε μπορεί να περιγράψει απόλυτα αυτό που συμβαίνει στο μυαλό του ταλαντούχου κοριτσιού. Δε σταματά να μας εκπλήσσει, αφού φέτος με την σύνθεση της μουσικής για την πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση του Ιωσήφ Βαρδάκη ‘I am My Own Wife’, μας απέδειξε ότι μπορεί να “καθοδηγήσει” τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο σε πιο “σκοτεινούς” ρυθμούς. Το κομμάτι ‘Ich Erinnere Mich’ είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ευρείας γκάμας των δυνατοτήτων της. Έτσι, μ’ αυτή τη μπαρόκ, βαριά και δραματική απόδοση,  το ροζ, αέρινο συννεφάκι μετατρέπεται σε γκρι, συμπαγές σύννεφο καταιγίδας! Για ‘μένα, αυτό ήταν το πιο γοητευτικό σημείο της μέχρι τώρα καριέρας της Μαριέττας Φαφούτη. Δεν έχω καλύτερο απ’ το να βλέπω μια έξυπνη γυναίκα να “κλείνει το μάτι φευγαλέα” υπονοώντας πως δεν είναι “αφελής”… το παίζει “αφελής”!   
Ο ελληνικός στίχος είναι κάτι σπάνιο για τα τραγούδια της Μαριέττας, γιατί όπως η ίδια λέει: «Το ότι χρησιμοποιώ αγγλικό στίχο είναι κάτι που κάνω για μελωδικούς λόγους (οι μελωδίες είναι τονισμοί και οι τονισμοί των αγγλικών λέξεων είναι πολύ πιο “απαλοί” για τις μουσικές που φτιάχνω. Η αγγλική γλώσσα είναι γεμάτη από μονοσύλλαβες και δισύλλαβες λέξεις που προσαρμόζονται ιδανικά στις μελωδίες μου. Αν προσπαθούσα να βάλω ελληνικό στίχο στις συγκεκριμένες μελωδίες το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ σκληρό στο άκουσμα) και σίγουρα δεν σημαίνει ότι με χαρακτηρίζει αγγλική νοοτροπία. Θα μπορούσα να χρησιμοποιώ και άλλες γλώσσες αν αυτές υποστήριζαν καλύτερα τη μουσική μου… αλλά αφού είμαι μουσικός και όχι στιχουργός, οφείλω να σεβαστώ αυτό που ζητάει η μουσική μου πρώτα».  
Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το 2ο προσωπικό της album με τίτλο: ‘Homemade Joy’. Άκρως επίκαιρο, άκρως ελπιδοφόρο! «I don't want to be the one who says "we can steal your lives". But if you want to steal, don't blame me. Cause I'll stop you, even if I ‘ll try till the world is clear. I won’t leave until I fight. You can't hurt me. You can't touch me. Get up! Get up! Get up! You can't stop me!», “φωνάζειτοGet Up’ -το καινούριο “repeated track” στη play list μου-. Το κομμάτι που βρίσκει όμως μεγαλύτερη ανταπόκριση απ’ το κοινό, είναι το πασίγνωστο ‘Kookoobadi’. ‘Kookoobadi’ είναι η λέξη-ξόρκι που χρησιμοποιεί η ηρωίδα του τραγουδιού για να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό της… τίποτα λιγότερο δηλαδή από μια ώθηση -σε όσους την έχουν ανάγκη- να αντλήσουν την εσωτερική δύναμη που θα τους βοηθήσει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους! Αυτόν τον δίσκο θα τον ευχαριστηθείς πάνω απ’ όλα γιατί είναι καλοκαιρινός, δροσερός και δημιουργεί κλίμα “σπιτικής διασκέδασης”! Είναι ακριβώς αυτό που θέλεις για να ξεκινήσει και να τελειώσει ευχάριστα η μέρα σου. Είναι το “μουσικό χαλί” της καθημερινότητας που αγαπάς. Οι νότες ακολουθούν πίσω σου και χορεύουν με το ‘Become The Sun’ όσο εσύ σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι, με το ‘Sail Away’ όσο μαγειρεύεις κάτι καινούριο, με το ‘This Is Not The End’ όσο προσπαθείς να καταρρίψεις το προσωπικό σου ρεκόρ στο τρέξιμο, με το ‘Stay’ όσο “ξεθάβεις” ξεχασμένα ρούχα απ’ τη ντουλάπα και με το ‘Morricone’ όσο απολαμβάνεις μια ήσυχη βραδιά στη βεράντα! Με λίγα λόγια: «Η ζωή μπορεί να είναι διασκεδαστική κάθε στιγμή, χωρίς να ξοδεύεις δεκάρα… αρκεί να το δεις» αυτό μας λέει το ‘Homemade Joy’.
Όπως και όλο το οπτικό υλικό των promo για τις live εμφανίσεις αλλά και των video clips μέχρι σήμερα, έτσι και αυτή τη φορά η Κλαίρη Φαφούτη (η αδερφή της Μαριέττας) έχει σκηνοθετήσει το super ευδιάθετο video clip του ‘Kookoobadi’.
Πέρυσι το καλοκαίρι η Μαριέττα πειραματίστηκε στη ζαχαροπλαστική για χάρη του ‘Downtown.gr’. Δε τη λες και Παρλιάρο και το ‘cheesecake’ της είναι από μόνο του “παραπεμπτικό για εξετάσεις χοληστερίνης”, αλλά τουλάχιστον μέσα από αυτή τη mini εκπομπή, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως πρόκειται για το κορίτσι της διπλανής πόρτας! Καθόλου snob και καθόλου στημένη… one of us!
Η δεσποινίς Φαφούτη εξάλλου, μας είχε ήδη προετοιμάσει για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, όχι μόνο με την άρνηση της προς τις καταχρήσεις, αλλά και για τις προσγειωμένες απόψεις της όπως:

Τι είναι ευτυχία; «Ευτυχία είναι να έχουν την υγεία τους οι άνθρωποι που αγαπάς και εσύ μαζί τους. Τόσο απλά!».

«Αφήνω τις μουσικές να με οδηγήσουν στο τι θέλουν οι ίδιες κάθε φορά και εγώ απλά ακολουθώ...». Μια αλήθεια που λίγοι καλλιτέχνες παραδέχονται. Το ταλέντο  όμως έτσι λειτουργεί, το αφήνεις να σε οδηγήσει. Οι γνώσεις είναι απλά το “όχημα”!    

Διευκρινίζει πολύ σωστά τη διαφορά μεταξύ αισιόδοξου και ονειροπαρμένου: «Δεν είμαι απαισιόδοξος άνθρωπος… χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν έχω αίσθηση της πραγματικότητας. Μπορώ να αισθανθώ πότε τα πράγματα πάνε άσχημα, αλλά την ίδια στιγμή μπορώ να επισημάνω και πάρα πολλά πράγματα που έχω στη ζωή μου και για τα οποία θα έπρεπε να νιώθω ευγνώμων. Και την ίδια στιγμή όλα τα κακά εξαφανίζονται».

Εν κατακλείδι απαντώ με αυτό το άρθρο στην άποψη που επικρατεί τελευταία: ότι δηλαδή δεν υπάρχουν πια ικανοί Έλληνες των τεχνών και των γραμμάτων. Η χώρα μας δε στέρεψε από ταλαντούχους ανθρώπους, δε σταμάτησε το πνεύμα στον Ελύτη και τον Χατζιδάκι. Αν δε τους βλέπουμε είναι γιατί “θολώσαν τα γυαλιά μας” από τα σκουπίδια που η μάζα συνηθίζει ν’ ανασύρει!


Ενημερωθείτε για τα live της Μαριέττας Φαφούτη και της μπάντας της στο επίσημο site.You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0