"Πνίγουν" τα παιδιά τους οι γονείς που καπνίζουν

by - 4:51 μ.μ.

“Πνίγονται” από τον καπνό των τσιγάρων τα παιδιά των καπνιστών, καθώς ο καπνός τους δυσχεραίνει την αναπνοή και προκαλεί βήχα.
«Με πειράζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν, δεν μπορώ να παίρνω αναπνοή και μετά βήχω» λέει η Μαρία Μουρατίδου, μαθήτρια της 4ης τάξης του ‘6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου’ Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία μαζί με τους συμμαθητές της μετείχε στην συγκέντρωση κατά του καπνίσματος στην Πλατεία Αριστοτέλους. «Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και πρέπει να πούμε...
στον κόσμο να μην καπνίζει επειδή το τσιγάρο κάνει κακό, προκαλεί ασθένειες και καρκίνο και μαυρίζουν τα πνευμόνια μας» προσθέτει.
«Με ενοχλούν πολύ οι άνθρωποι που καπνίζουν γιατί μυρίζουν καπνό. Ο καπνός μου φέρνει βήχα και δεν μπορώ. Ο μπαμπάς μου το έχει κόψει επειδή του είπε ο γιατρός, η μαμά μου όμως το συνεχίζει. Της λέω να το κόψει αλλά δεν με ακούει» λέει μια άλλη μικρή μαθήτρια η Μαρία Πετμεζά.
«Λέω στο μπαμπά μου να το κόψει, ότι δεν είναι καλό, ότι με ενοχλεί πάρα πολύ. Δεν μ’ αρέσει καθόλου να καπνίζουν μέσα στο σπίτι όποιος και να είναι αυτός που καπνίζει» τονίζει η Χριστίνα Σόνους.
«Τα παιδιά δυστυχώς γίνονται παθητικοί καπνιστές και δυστυχώς επειδή είναι μικρά είναι δύσκολο να κάνουν κάτι. Όμως καταλαβαίνουν ότι αυτοί που καπνίζουν τα καθιστούν παθητικούς καπνιστές και διεκδικούν τα δικαιώματά τους» υπογραμμίζουν οι επισκέπτριες υγείας του ‘Ψυχιατρικού Νοσοκομείου’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Καρυδέλη και Μαρία Νούσια, οι οποίες μετείχαν σήμερα σε εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καπνίσματος που διοργάνωσε το Ψ.Ν.Θ.
Παράλληλα αναφέρουν ότι το Ψ.Ν.Θ. σε συνεργασία με σχολεία, έχει ξεκινήσει δράσεις ενημέρωσης μαθητών 5 ης και 6 ης Δημοτικού σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος.

Μύθοι & αλήθειες για το κάπνισμα

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του Ψ.Ν.Θ. οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το κάπνισμα.

Μύθος είναι:

- Ότι τα ελαφρά τσιγάρα δεν βλάπτουν.
- Ότι μπορεί κανείς να κόψει το τσιγάρο όποτε θελήσει.
- Ότι 2 τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ και μετά το φαγητό δεν βλάπτουν.
- Ότι με την πίπα, τα πούρα ή τον μάσημα καπνού δεν εισπνέει κανείς τον καπνό και επομένως ότι δεν κινδυνεύει.
- Ότι όποιος καπνίζει κάνει κακό μόνο στον εαυτό του.
- Ότι όταν μια έγκυος καπνίζει λίγα τσιγάρα, δεν βλάπτει το έμβρυο.
- Ότι αν καπνίζει κανείς πολλά χρόνια, το κακό έχει γίνει και επομένως δεν ωφελεί να κόψει το κάπνισμα.
- Ότι οι καπνιστές παρά το κάπνισμα αισθάνονται πολύ καλά στην υγεία τους και δεν έχουν πρόβλημα στις επιδόσεις.

Η αλήθεια είναι:

- Ότι κατά την καύση του τσιγάρου παράγονται 4.000 βλαβερές ουσίες από τις οποίες οι 40 είναι καρκινογόνες.
- Ότι είναι δύσκολη η διακοπή του τσιγάρου γιατί η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία η οποία προκαλεί εθισμό και έλξη.
- Όλοι οι καπνιστές ξεκίνησαν από τα δύο τσιγάρα.
- Κάθε είδους χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και καρδιαγγειακό νοσήματα.
- Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά.
- Έχει αποδειχτεί ότι και τα λίγα τσιγάρα που καπνίζει μια έγκυος βλάπτουν το έμβρυο γιατί η νικοτίνη περνάει στο αίμα του και έτσι μπορεί να γεννηθεί με μικρότερο σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα ενοχοποιείται επίσης και για τον αιφνίδιο θάνατο νεογνών.
- Έχει αποδειχτεί πως όσα χρόνια και αν καπνίζει κανείς, με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων καθώς και καρκίνου.
- Έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες, τις αντιστάσεις του οργανισμού και τις σεξουαλικές δραστηριότητες του ατόμου.

Από το iKYPROS
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0