Το πρόσωπο ποτέ δε λέει ψέματα

by - 12:47 μ.μ.

Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνουν 5 σημεία του προσώπου, που αποκαλύπτουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια!
Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του ‘Πανεπιστημίου British Columbia’, κρύβεται σε 5 μυϊκές ομάδες οι οποίες αλλάζουν “συμπεριφορά” όταν κάποιος ψεύδεται.
Οι ειδικοί από το τμήμα ‘Ψυχολογίας’ του πανεπιστημίου μελέτησαν τις περιπτώσεις 52 ατόμων, τα οποία είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για την ασφαλή επιστροφή συγγενών τους ή για τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δολοφόνους των αγαπημένων τους προσώπων. Το τηλεοπτικό υλικό είχε συγκεντρωθεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Αυστραλία, Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα μισά από τα άτομα αυτά βάσει στοιχείων (γενετικού υλικού κ.ά.) φάνηκε ότι ψεύδονταν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν...
για φόνο!

Ενοχή στο μικροσκόπιο

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν ότι το stress που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά που ξεστόμιζαν ένα ψέμα δεν τους επέτρεπε να ελέγχουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους. Στα videos που ανέλυσαν, εμφανίζονταν 26 ψεύτες και 26 άτομα που έλεγαν αλήθεια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 καρέ από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μυϊκές ομάδες του προσώπου που σχετίζονται με τη λύπη, τη χαρά και την έκπληξη (όπως π.χ. οι μετωπιαίοι μύες, ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων, ο σφιγκτήρας μυς του στόματος, ο μείζων ζυγωματικός μυς, ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος).
Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης (ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος) φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι.

Ψέμα με εξελικτικό υπόβαθρο

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πίσω από το ψέμα υπάρχει μια εξελικτική συνιστώσα. Κατά μέσο όρο λέμε ψέματα δύο φορές την ημέρα. «Ακόμη και όταν τα ψέματα που λέμε σε διαπροσωπικό γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας, ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει σημάδια της απόκρυψης της αλήθειας. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών μας συναισθημάτων, συνήθως πέφτουν στο κενό» καταλήγουν οι Αμερικανοί. 

Το θέμα μας θύμισε μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά αμερικανικής παραγωγής (2009-2011), που ασχολείτο αποκλειστικά με την αλήθεια και το ψέμα μέσω των συσπάσεων του προσώπου. Η σειρά-“ντοκιμαντέρ”, όπως θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς, ονομαζόταν ‘Lie To Me’ και την συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Επιφυλασσόμαστε για μελλοντικό αφιέρωμα!
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0