Γιώργος Γραμματικάκης: Ένας σύγχρονος φιλόσοφος

by - 6:29 μ.μ.

Πέρυσι την άνοιξη, άκουσα τυχαία μια ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Γραμματικάκη. Τα λόγια του μου φάνηκαν σοφά κι έτσι άρχισα να αναζητώ περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που αργότερα έγινε πρότυπό μου!
Διερευνώντας στο διαδίκτυο διαπίστωσα πως το βιογραφικό του είναι μακροσκελέστατο! Κάθε σχετικό link παραπέμπει σε 5 άλλα…
οι ασχολίες του ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας -αυτός ήταν και ο λόγος που διαρκώς ανέβαλα αυτήν την ανάρτηση- πώς να χωρέσεις τόσα κεφάλια σε μια ανάρτηση;

Ας δούμε όμως συνοπτικά ποιος είναι ο Γιώργος Γραμματικάκης:

Από το 1982 είναι καθηγητής στο ‘Τμήμα Φυσικής’ του ‘Πανεπιστημίου Κρήτης’. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο ‘Πανεπιστήμιο Αθηνών’. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ‘Imperial College’ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο ‘Δημόκριτο’ και αργότερα στο ‘Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών’ (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του ‘Harvard’ ασχολήθηκε επίσης με την Ιστορία της επιστήμης. Εξελέγη 2 φορές (1990-1996) Πρύτανης του ‘Πανεπιστημίου Κρήτης’, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ‘Ιονίου Πανεπιστημίου’. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τέσσερα βιβλία: Την ‘Κόμη της Βερενίκης’ (που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1), τα ‘Κοσμογραφήματα’ (εξαντλημένο), την ‘Αυτοβιογραφία του φωτός’ (που περιγράφει την καθοριστική συμβολή του φωτός στην Επιστήμη και την Τέχνη). Τέλος, κυκλοφόρησε (από τον ‘Ιανό’) το τελευταίο του βιβλίο, οι ‘Συνομιλίες με το φως’ (αναφέρεται στις σύγχρονες απόψεις για την Γένεση του Σύμπαντος, ενώ περιέχει ως ένθετο και ένα DVD. Την αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα συνοδεύουν με αυτοσχεδιασμούς και δικές τους συνθέσεις, Έλληνες μουσικοί). 
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’. Είχε, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίασε την σειρά ‘Στα μονοπάτια της επιστήμης’, που προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε ένα μεγάλο πείραμα στη θάλασσα της Πύλου, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια νετρίνο που φθάνουν από το Σύμπαν. 
Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του, όπως αυτή που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για την εκπομπή ‘Αντιθέσεις’ (Ιούλιος 2011). Το θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική και πολιτική κρίση, στο οποίο ο καθηγητής Φυσικής εξέφρασε απόψεις που σιγά-σιγά επαληθεύονται από τις εξελίξεις. 
Μόλις την προηγούμενη Κυριακή, στο κανάλι του You Tube: ‘Εκλογές '12’, αναρτήθηκε ένα video (στα πλαίσια της σειράς ‘Hangout’ του Protagon.gr, όπου τηλεδιασκέπτονται διάφορες προσωπικότητες με θέμα τις σημερινές εκλογές) με την συμμετοχή του κ. Γραμματικάκη και 2 παλιούς του φοιτητές, ώστε να συζητήσουν για την φλέγουσα επικαιρότητα.  

Tip: Εδώ μπορείτε να μετατρέπετε online videos σε mp3 μορφή και να τα κατεβάζετε, ώστε να μπορείτε να ακούτε τις συνεντεύξεις που σας ενδιαφέρουν οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε. Χρήσιμο εργαλείο για όποιον θέλει να “μελετήσει” μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα όπως τον προαναφερθέντα!You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0