Να είστε "καλοί αγωγοί" της θετικότητας!

by - 12:18 μ.μ.

Ο ορισμός της ‘Αυτο-εκπληρούμενης (ή αυτό-πραγματοποιούμενης) Προφητείας’ είναι βασικός στην επιστήμη της ψυχολογίας. Ο όρος βρίσκει άπειρες εφαρμογές στη καθημερινότητά μας. Για να δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνει:
Είναι η τάση ενός ατόμου ή του εαυτού μας, να φέρεται κατά τον τρόπο που εμείς έχουμε προεξοφλήσει! Οι αρνητικές πεποιθήσεις (η λανθασμένη ερμηνεία μιας κατάστασης, τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, ο αρνητισμός, η απαισιοδοξία κλπ.) οδηγούν σε αρνητική συμπεριφορά, κακές επιλογές και κινήσεις, που κάνει την αρχική ψευδή ερμηνεία να πραγματοποιείται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τελικά τα προβλήματα που εξ’ αρχής φοβόμασταν. Με λίγα λόγια, αυτό...
που πιστεύουμε μέσα μας, μας κάνει υποσυνείδητα και συνειδητά να ενεργούμε με τρόπους που προκαλούν το γεγονός να συμβεί κι έτσι αυτό να επαληθεύεται.
Εάν έχετε μια αρνητική σκέψη, τότε μέσω μιας σειράς συμπεριφορών, μπορείτε να δημιουργήσετε το πρόβλημα.
Παράδειγμα: Μια γυναίκα σκέφτεται πως ο σύντροφός της λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, την παραμελεί και ερμηνεύει τη στάση του ως αδιαφορία. Εκείνος στο μυαλό του θεωρεί πως η γυναίκα του είναι αχάριστη γιατί ενώ εκείνος πασχίζει να αυξήσει τις οικονομικές ανέσεις του σπιτιού, θα πρέπει να απολογείται κιόλας. Γύρω λοιπόν από ένα αντικειμενικό γεγονός -τις πολλές ώρες απουσίας του συζύγου-, υπάρχουν πολλές αρνητικές ερμηνείες. Η σύζυγος θεωρεί τον άντρα της αδιάφορο με αποτέλεσμα να προσαρμόζει τη συμπεριφορά της προς αυτόν, σύμφωνα με την ερμηνεία της. Εκείνος φανερά ενοχλημένος από την αρνητική της συμπεριφορά, χαρακτηρίζει τη γυναίκα του αχάριστη, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει τη δική του συμπεριφορά με βάση την ερμηνεία του. Τότε, η γυναίκα επαληθεύει τον εαυτό της, αλλά και ο σύζυγος κάνει με τη σειρά του το ίδιο όταν αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις της γυναίκας του.
Βλέπουμε λοιπόν, το εξής σχήμα: Ο τρόπος που ερμηνεύουμε τις ενέργειες κάποιου, έχει ως αποτέλεσμα μια ανάλογη δράση/συμπεριφορά η οποία πιέζει τον απέναντί μας να συμμορφωθεί στην αρχική μας ερμηνεία, να φερθεί δηλαδή όπως εμείς είχαμε προεξοφλήσει.
Λύση σ’ αυτό το πρόβλημα προβάλλει η ‘Αναπλαισίωση’, η οποία έχει υποστηριχτεί από τον τομέα της ‘Οικοσυστημικής Ψυχολογίας’. Σύμφωνα με αυτή, όλοι αποτελούμε ένα σύστημα, καθώς ο ένας επηρεάζει τον άλλο. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, πρέπει αρχικά εμείς να αλλάξουμε κάτι. Και αν σκεφτούμε την παραπάνω ιστορία, αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η ερμηνεία γύρω από το γεγονός. Η αλλαγή της ερμηνείας ονομάζεται ‘Αναπλαισίωση’.
Ας δούμε λοιπόν στο ίδιο παράδειγμα την εφαρμογή της αναπλαισίωσης: Η σύζυγος βλέπει τον σύζυγό της να εργάζεται πολλές ώρες και ερμηνεύει το γεγονός ως “θυσία” εκ μέρους του για να της προσφέρει περισσότερη άνεση. Τα συναισθήματά της που απορρέουν από αυτή την ερμηνεία είναι θετικά και εκδηλώνονται με ανάλογες πράξεις. Τότε ο σύζυγος, αποβάλλει τις τύψεις του και αισθάνεται πως η γυναίκα του τον κατανοεί βαθιά και παύει να είναι απολογητικός απέναντί της. Αυτό πιθανότατα τον κάνει να πλησιάσει τη σύζυγό του αφιερώνοντας της περισσότερο χρόνο. Απόρροια των παραπάνω είναι μια θετική σχεσεοδυναμική στο σύστημα του ζευγαριού!
Παρόμοια περιστατικά μπορούν να συμβούν στο χώρο της μάθησης, στις σχέσεις γονέων και παιδιών καθώς και στον εργασιακό μας χώρο. Το απώτερό τους αποτέλεσμα είναι η δημιουργία φαύλων κύκλων όπου αναπαράγονται δυσαρέσκειες.
Εκπαιδευτικοί και γονείς δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κολλάν τη “ταμπέλα” του ‘Αποτυχημένου’ πάνω σε ένα παιδί, γιατί -εκτός απ’ το ότι είναι μια λιγόψυχη κίνηση- μ’ αυτόν τον τρόπο το παιδί θα πιστέψει πως υστερεί/δεν είναι έξυπνο. Έτσι το ωθούμε να μην προσπαθήσει για τα μέγιστα δυνατά, να μην εξαντλήσει τις ικανότητές του. Η προσπάθεια του δεν έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, το παιδί χρεώνεται ακόμη μια αποτυχία και εκπληρώνεται ο τίτλος του αποτυχημένου.
Όταν ένας νέος προϊστάμενος ή συνάδελφος διορίζεται στη δουλειά, μη βιαστείτε να τον χαρακτηρίσετε αυστηρό ή τεμπέλη όπως πιθανόν έχετε ακούσει από άλλους ότι είναι. Φροντίστε να τον “κρίνετε” αντικειμενικά μόνο μέσα από τα δικά σας μάτια, χωρίς να επηρεάζεστε από τις κακές γλώσσες! Αν για παράδειγμα φερθείτε “φυσιολογικά” σε έναν προϊστάμενο που έχει τη φήμη του “πολύ απαιτητικού”, τότε εκείνος θα διακρίνει σε εσάς επαγγελματισμό και όχι φόβο. Αυτό ίσως είναι το πρώτο βήμα μιας καλής επαγγελματικής σχέσης!
Όταν υπάρχουν παραπάνω από ένα άτομο με τις ίδιες λανθασμένες πεποιθήσεις, τότε η ‘Αυτο-εκπληρούμενη Προφητείας’ είναι πιο ισχυρή.
‘Αυτό-εκπληρούμενες Προφητείες’  στην κοινωνία: Η συνδυασμένη αρνητικότητα είναι ο χειρότερος “σύμβουλος” για ένα κοινωνικό σύνολο, διότι τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς που είδαμε παραπάνω, τώρα είναι συσσωρευμένα και πολλαπλασιασμένα!
Παράδειγμα: Μια εφημερίδα έχει ως κύριο τίτλο: «Αναμένεται να φτάσει στα ύψη η τιμή της βενζίνης!». Βλέποντας αυτή την είδηση ο κάθε οδηγός, θα σπεύσει να προμηθευτεί όση περισσότερη βενζίνη μπορεί, στη σημερινή τιμή, προς όφελός του. Η απρόσμενα μεγάλη ζήτηση θα βρει τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων απροετοίμαστους να καλύψουν τόσους καταναλωτές κι έτσι η βενζίνη θα λιγοστέψει! Έτσι, λόγω έλλειψης βενζίνης η τιμή “αναγκάζεται” να αυξηθεί. Ενώ λοιπόν στην πραγματικότητα η αρχική πληροφορία δεν ισχύει, έχει καταφέρει να πραγματοποιηθεί μέσα από τον πανικό που “έσπειρε”! 
Κάπως έτσι επηρεάζεται ακόμη πιο αρνητικά και η οικονομική κρίση μέσα από τις αντιδράσεις μας σε αυτήν.
Συμπερασματικά: Σταματήστε να πιστεύετε αρνητικά για τη ζωή, το έτερο φύλο, τη νέα γενιά, το πολιτικό σύστημα. Ας αφήσουμε τις ‘Αυτό-εκπληρούμενες Προφητείες’ και ας πιάσουμε τον ‘Νόμο της Έλξης’ («Τα πάντα ελκύουν προς τον εαυτό τους, αυτά τα οποία είναι παρόμοια με τον εαυτό τους»). Σκεφτείτε γνήσια και δυναμικά αυτό που θέλετε να συμβεί σαν να συμβαίνει ήδη!

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0