Φάκελος: ‘Six Degrees Of Separation’

by - 4:48 μ.μ.

Η θεωρεία ‘Six Degrees Of Separation’ (‘6 Βαθμοί Χωρισμού’) ή -ως πιο γνωστή- η ‘Θεωρεία της Κεντρικότητας’ του Ούγγρου συγγραφέα Frigyes Karinthy, αναφέρει πως βρισκόμαστε 1 βήμα μακριά από κάθε γνωστό μας και 2 βήματα μακριά από κάθε άτομο που γνωρίζουν οι γνωστοί μας. Συνολικά όλοι μας βρισκόμαστε 6 βήματα μακριά από οποιοδήποτε άλλο άτομο στον πλανήτη! Συμπέρασμα: «Οποιοσδήποτε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε άλλο, μέσω της κοινωνικής επαφής, χρησιμοποιώντας 5-6 γνωστούς».
Την θεωρεία πρωτο-θεμελίωσε ο “εμπειρικός” κοινωνιολόγος Frigyes Karinthy το 1927, ενώ ο Αμερικανός ψυχολόγος Dr. Stanley Milgram, έλεγξέ την εγκυρότητας της (in actually: προσπαθούσε μανιωδώς να αποδείξει την ακυρότητά της και αφού...
απέτυχε παταγωδώς, αναγκάστηκε να την αποδεχθεί).
Η θεωρία των ‘6 Βαθμών Χωρισμού’ λειτουργεί θαυμάσια αν ξέρετε ποιοι είναι οι “συνδετικοί κρίκοι” που θα σας γεφυρώσουν με κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Ας δούμε ένα παράδειγμα: 
Εγώ έχω έναν φίλο ηχολήπτη που έχει συνεργαστεί με τον Μαρτάκη, ο οποίος έκανε το opening στη συναυλία της J.Lo στην Ελλάδα. Η J.Lo, το 2004 είχε επισκεφθεί την εκπομπή της Oprah Winfrey για να προωθήσει την ταινία της ‘Shall We Dance’. Η Oprah ήταν θερμή υποστηρίκτρια του Barack Obama κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Επομένως, έχω 5 βαθμούς χωρισμού από τον Barack Obama. Τώρα, τι το καλό έχει αυτό; Μόνο ότι ο Obama δε μπορεί να γνωρίζει αυτή τη διαδρομή αντίστροφα (τουλάχιστον μέχρι σήμερα)!

Στον κόσμο της επιστήμης

Η θεωρεία αυτή, έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τόσο του Πανεπιστημίου του Παρισιού όσο και του Harvard. Έχει εκπονηθεί ακόμα και διατριβή με τον τίτλο: ‘Το πρόβλημα του Μικρού Κόσμου’. Ο Μαθηματικός Benoit Mandelbrot με καταγωγή από την Λιθουανία, γύρισε όλο τον κόσμο και απέδειξε την εφαρμογή της θεωρίας, κάνοντας πράξη τις ίδιες του τις γνωριμίες. Μάλιστα σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, οι βαθμοί χωρισμού των ανθρώπων ελαχιστοποιούνται σε τρεις, χωρίς να χρειαστούν ποτέ να φτάσουν στα 6 βήματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τα βήματα αυξάνονται όσο οι κοινωνικές επαφές μειώνονται. Στο παραπάνω παράδειγμα ο Obama ήταν εύκολο πρόσωπο, πράγμα που δεν ισχύει για τον αρχηγό των Ζουλού στη Ζάμπια της Νότιας Αφρικής. Έξυπνο θα ‘ταν πάντως να κινηθώ προς τον Τάσο Δούση, αν θελήσω να διαπιστώσω την σύνδεσή μας με τον αρχηγό Shaka J. Zulu!

Στον κόσμο του διαδικτύου

Το γνωστό σε όλους σας Facebook, έχει στηριχτεί ακριβώς πάνω σ’ αυτή τη θεωρία (όπως και πολλές άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Μάλιστα, συμμετείχε πρόσφατα σε νέα έρευνα σχετικά με την συγκεκριμένη θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Για την ακρίβεια το Facebook υποστηρίζει πως ο νέος βαθμός χωρισμού ανέρχεται σε μόλις 3,74 άτομα. Επειδή όμως το ‘add as friend’ γίνεται με μεγάλη ευκολία και επιπλέον έχει τεράστια απόσταση από την φυσική παρουσία 2 ατόμων… αυτή η έρευνα θεωρείται μη έγκυρη.

Στον κόσμο της tv

Απ’ αυτή τη θεωρία εμπνεύστηκε ο J.J. Abrams για την σχέση μεταξύ των ηρώων του ‘Lost’, οι οποίοι αν και βρίσκονται απομονωμένοι σε ένα νησί, συνδέονται μεταξύ τους με τυχαίες συμπτώσεις που στο παρελθόν τους έχουν φέρει έστω για μια φορά… ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο (οι φανατικοί της σειράς θα θυμούνται σχετικό extra στο DVD).

Πόρισμα 

Αναλογιζόμενοι αυτή τη θεωρία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η σύνδεσή μας με ένα άτομο αποκλείεται να έχει μόνο μία διακλάδωση (σίγουρα δηλαδή θα υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια για να φτάσω στον Obama, χωρίς απαραίτητα να τα γνωρίζω).  Έτσι προκύπτει πως το ρητό «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» ίσως τελικά ισχύει. Αν 2 άτομα είναι “γραφτό” να βρεθούν, θα βρεθούν! Ακόμα κι αν δε γνώριζα τον σύντροφό μου μέσω του σπασίκλα της σχολής του, θα τον γνώριζα μέσω του κοινού μας γυμναστή! 
You May Also Like

4 σχόλια

 1. Exw dei sto facebook na kukloforei h auti h ereuna pou lene oti einai 3 atoma. Oi epoxes allaksan mporei o ari8mos na egine pragmatika apo 6 - 3.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Tasos:

  Για τη διαμάχη μεταξύ 3 και 6, τείνω περισσότερο στο 6 επειδή η θεωρία αναφέρεται σε μέγιστο αριθμό και όχι σε μέσω όρο. Το ίδιο το παράδειγμα παραπάνω επαληθεύει το γεγονός ότι σίγουρα είναι πάνω από 3 ο “περιζήτητος” βαθμός (εκτός κι αν ο Μαρτάκης γνωρίζει τον Obama)! Κι όταν έστω και μία διακλάδωση υπερβαίνει τον αριθμό 3, τότε ο αριθμός αυτός καταρρίπτεται!
  Εξάλλου αν θεωρούσαμε κοινωνική επαφή το add κάθε σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, τότε θα μπορούσαμε εν δυνάμει να γνωρίζουμε κάθε άνθρωπο πάνω στη γη όποτε αυτός ο βαθμός θα κατέβαινε στο 1. Κοινωνική επαφή στη συγκεκριμένη θεωρία, θεωρείται η φυσική παρουσία 2 προσώπων όταν αυτά έχουν την δυνατότητα να ειδωθούν (να ανταλλάξουν βλέμματα δηλαδή) έστω κι αν αυτό δε γίνει. Όταν -για παράδειγμα- βρεθώ στο μετρό με κάποιον. Δε χρειάζεται να μιλήσουμε ούτε να δούμε ο ένας τον άλλον απαραίτητα, αρκεί όμως να βρισκόμαστε σε απόσταση τέτοια όπου η οπτική επαφή δεν εμποδίζεται από κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αδερφή μ, έχει εμένα που ξέρω κάποιον που έχει έναν φίλο που είναι στν ομάδα τν Manowar, αυτός ξέρει τν μπασιστα τν Manowar(Demaio). ΑΑΑΑΡΑ Η ΑΔΕΡΦΗ Μ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ Demaio!!

  Πιάνει;;;

  sv

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0