Mies van der Rohe

by - 11:27 π.μ.

Σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου του 1886, γεννήθηκε ο πρωτοπόρος Γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe.
Η αρχιτεκτονική του είναι συνώνυμη με το ατσάλι και το γυαλί. Δεν έλαβε ποτέ κάποια επίσημη αρχιτεκτονική εκπαίδευση! Μαθήτευσε με διάφορους αρχιτέκτονες και σύντομα ανέπτυξε ένα δικό του ύφος. Τα πιο διάσημα κτίρια του, περιλαμβάνουν το κτίριο ‘Seagram’ στη Νέα Υόρκη, το ‘Μουσείο Καλών Τεχνών’ στο Houston, τη βιβλιοθήκη ‘Martin Luther King’ στην Washington και την ‘Εθνική Πινακοθήκη’ του Βερολίνου.
Τα σχέδιά του, καθώς και εκείνα...
των φοιτητών του που επηρεάστηκαν και τον ακολούθησαν, έχουν κυριαρχήσει στις Αμερικανικές πόλεις από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα!
Μαζί με τον Walter Gropius (ιδρυτής του ‘Bauhaus’) και τον Le Corbusier, θεωρήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Είχε διοριστεί διευθυντής της ‘Σχολής Αρχιτεκτόνων’ του ‘Bauhaus’ (με τον όρο ‘Bauhaus’ αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που αναπτύχθηκε την περίοδο 1919-1933 στη Γερμανία. Το ύφος της σχολής επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής).
Η μεγάλη κρίση του 1929 που σήμαινε και κρίση στην οικοδόμηση αλλά και η άνοδο των Ναζί, δεν επέτρεπαν στον αρχιτέκτονα με το σύγχρονο ύφος της αρχιτεκτονικής να δράσει. Το ύφος του θεωρήθηκε ως μη “γερμανικό” αρκετά μετά το 1933, και οι Ναζί έκλεισαν τη σχολή. Αυτό τον οδήγησε σαν μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες την χρονιά του 1937.
Ο Mies van der Rohe ορίστηκε επικεφαλής αρχιτέκτονας για την δόμηση του ‘Ιllinois Institute Οf Technology’ στο Σικάγο. Το κτίριο που βλέπουμε στο σημερινό doodle της Google, είναι το ‘Crown Hall’ (1950-56), ένα από τα αριστουργήματα του, που στεγάζει το κολλέγιο αρχιτεκτονικής του ίδιου Πολυτεχνείου. Το κτίριο από γυαλί και χάλυβα, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του 20ου αιώνα, μία νεωτεριστική κίνηση!
Ως Αμερικανός αρχιτέκτονας, αντανακλούσε μια πιο συγκροτημένη και ώριμη προσέγγιση στην πραγματοποίηση του στόχου του. Εστίασε τις προσπάθειες του στην ιδέα να στεγάσει μεγάλους ανοιχτούς χώρους με καθαρά στοιχισμένα δομικά πλαίσια τα οποία θα ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και γυαλί.
Εκτός από κτίρια, ο Mies van der Rohe σχεδίασε και έπιπλα τα οποία έχουν διαχρονική αξία και αποτελούν σύμβολα πλούτου και καλού γούστου!
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν νέες -για την εποχή- βιομηχανικές τεχνολογίες. Τα έπιπλα είναι γνωστά για την λεπτή “χειροτεχνία”… ένα μίγμα των παραδοσιακών πολυτελών υφασμάτων όπως το δέρμα, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα πλαίσια χρωμίου, καθώς και έναν ευδιάκριτο χωρισμό της ενισχυτικής δομής και των υποστηριγμένων επιφανειών. Προκειμένου να ενισχύσουν το συναίσθημα της ελαφρότητας που δημιουργείται από τα λεπτά δομικά πλαίσια, χρησιμοποίησε προεξέχουσες κυρτές δοκούς (cantilevers).
Οι μεταλλικές καρέκλες ‘MR Side’ από ατσάλινο σωλήνα και χειροποίητο ψαθωτό ή δερμάτινο κάθισμα, ακολουθούν με τις απλούστερες γραμμές το σχήμα του καθιστού ανθρώπινου σώματος. Η μινιμαλιστική σχεδιαστική αντίληψη του, τον οδήγησαν σε μερικά από τα πιο λιτά έπιπλα όπως το κάθισμα ‘Barcelona’, για το γερμανικό περίπτερο στην έκθεση της Βαρκελώνης. Σχεδίασε ακόμα και τα πρώτα πλαστικά καθίσματα, με βάση το ανθρώπινο σώμα, αντίστοιχα των οποίων βγήκαν στη παραγωγή μετά τον πόλεμο και βέβαια μαζικά στις μέρες μας, δείχνοντας έτσι την διορατικότητα του.
Ο Mies van der Rohe, δεν είχε μόνο ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα αλλά και φιλοσοφικό, καθώς κάποια από τα σοφά του λόγια όπως η φράση: «Ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες» και το θρυλικό «Less is more» (το λιγότερο είναι περισσότερο), σημαδεύουν και καθοδηγούν με έναν υποσυνείδητο τρόπο κάθε θαυμαστή του έργου του.  
Ο διάσημος αρχιτέκτονας πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο Σικάγο.  
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0