Γιατί ερωτευόμαστε την άνοιξη;

by - 4:27 μ.μ.

Η άνοιξη είναι η εποχή της αλλαγής, της ζωντάνιας και της ανανέωσης. Καθώς η φύση αλλάζει χρώματα, έτσι και εμείς πλημμυρίζουμε από θετικά συναισθήματα, ανανεωνόμαστε ψυχικά, είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές και ερωτευόμαστε! Γιατί όμως η άνοιξη έχει συμβολικά συνδεθεί με τον έρωτα;
Την άνοιξη επιμηκύνεται η μέρα, η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή και υπάρχει περισσότερη λιακάδα. Αυτοί οι τρεις παράγοντες συντελούν στην αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών στον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες είναι μία από τις 3 κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών, με αντιπροσωπευτικότερη τη β-ενδορφίνη, που έχει την ισχυρότερη αναλγητική δράση. Χαρακτηρίζονται ως...
οι ορμόνες της ευτυχίας, του αντι-στρες και της φυσικής αναλγησίας.
Την άνοιξη που η έκθεση στο φως είναι μεγαλύτερη, οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και διαρκώς, καθιστώντας τον άνθρωπο υγιέστερο και συνεισφέροντας άμεσα στην ευφορία του οργανισμού, κάνοντάς μας ευτυχισμένους. Επιπλέον, την άνοιξη τείνουμε να βγαίνουμε περισσότερο, να περπατάμε και να γυμναζόμαστε. Η άσκηση βοηθάει επίσης στην αύξηση της ενεργητικότητάς μας και ο οργανισμός παράγει περισσότερες ενδορφίνες που φέρνουν και ευφορία.
Παράλληλα με την παραγωγή των ενδορφινών, το φως επηρεάζει το επίπεδο της μελατονίνης, μιας ουσίας η οποία είναι συνυπεύθυνη για την καλή μας διάθεση. Τέλος, το ισχυρό φως και η λιακάδα προφυλάσσουν τον εγκέφαλο από συναισθηματικές διαταραχές, ρυθμίζοντας την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, χημικών ουσιών του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διάθεση.
Από την άλλη, θα πρέπει να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ψυχολογία των χρωμάτων στην εξήγηση του ανοιξιάτικου έρωτα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα χρώματα επιδρούν στις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, με τα “ζεστά” χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί) να διεγείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και να συνδέονται με τη χαρά, το κέφι και την εξωστρέφεια, και τα “ψυχρά” (μοβ, μπλε) με την απογοήτευση και την αδιαθεσία. Τα πλούσια χρώματα της άνοιξης μας φτιάχνουν τη διάθεση… γινόμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αναζητούμε την ανανέωση και δράττουμε κάθε ευκαιρία χωρίς ανασφάλεια και αναστολή, με αποτέλεσμα να ερωτευόμαστε πιο εύκολα.
Η άνοιξη είναι αναμφίβολα η εποχή της ανανέωσης και του έρωτα. Η φύση μάς δίνει όλα τα ερεθίσματα για αλλαγή και ζωτικότητα. Ο εγκέφαλός μας διεγείρεται και μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους και ανοιχτούς στην ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων. Δεν μένει λοιπόν τίποτα άλλο από το να αφήσουμε το σπίτι, να πάρουμε τους δρόμους, να απολαύσουμε τον ήλιο, να φορέσουμε ρούχα με έντονα χρώματα και να αναζητήσουμε τον ανοιξιάτικο έρωτά μας!

Από το EnetYou May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0