'Τύφλωση Απροσεξίας'

by - 11:58 π.μ.

Ας κάνουμε ένα πείραμα… δείτε προσεκτικά τη φωτογραφία και μετρήστε καλά τις κόκκινες κηλίδες. Πόσες είναι; Είναι σίγουρα 5; Μήπως σας διαφεύγει κάποια;
Στην πραγματικότητα…
δε σας ξεφεύγει καμία κόκκινη κηλίδα, αυτό όμως δε σημαίνει πως είστε και απόλυτα προσεκτικός, διότι δεν παρατηρήσατε πως ο Yoandri Hernandez Garrido -ο άνθρωπος της φωτογραφίας- είναι εξαδάκτυλος!      
Αυτή η “κατ’ επιλογήν αφηρημάδα” ονομάζεται ‘Τύφλωση Απροσεξίας’ (Inattentional Blindness). «Οι άνθρωποι δεν βλέπουν ό,τι δεν περιμένουν» λένε οι καθηγητές ψυχολογίας του Harvard, διαπιστώνοντας ότι αυτό πληρώνεται πολλές φορές με ανθρώπινες ζωές!
Μια νοσοκόμα βγάζει ένα φιαλίδιο από το ντουλάπι όπως κάνει κάθε μέρα, χρόνια τώρα. Κοιτάζει την ετικέτα, γεμίζει την σύριγγα με το περιεχόμενο και κάνει την ένεση στον ασθενή. Ο άρρωστος δέχεται μια δόση από ένα λάθος φάρμακο και πεθαίνει “ανεξήγητα”.
Ένας κυβερνήτης υποβρυχίου παρατηρεί από το περισκόπιο και δεν βλέπει τίποτα τριγύρω. Δίνει διαταγή για ανάδυση και ξαφνικά ακούει έναν δυνατό μεταλλικό ήχο και νοιώθει έναν ακόμη πιο δυνατό κραδασμό. Αντιλαμβάνεται ότι έχει αναδυθεί με ένα πλοιάριο ακριβώς από πάνω του, αλλά είναι ήδη πολύ αργά. Το πλοιάριο αναποδογυρίζει και βυθίζεται, παρασέρνοντας εννέα μέλη του πληρώματος του στον βυθό.
Ένας πιλότος και ο συγκυβερνήτης του παρατηρούν μια λυχνία να αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων. Είναι αρκετά προσηλωμένοι σ' αυτό και δεν παρατηρούν ότι χάνουν γρήγορα ύψος, με αποτέλεσμα την συντριβή του αεροσκάφους, με πάνω από εκατό θύματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Simons «οι άνθρωποι, όταν είναι συγκεντρωμένοι σε ένα καθήκον, δεν παρατηρούν κάτι άσχετο με αυτό, διότι δεν το περιμένουν. Η αίσθηση των ανθρώπων είναι ότι αν κάτι διαφορετικό εμφανιστεί ξαφνικά στο προσκήνιο θα το παρατηρήσουν, αλλά αυτή η αίσθηση τελικά δεν είναι σωστή».
Σε μια “θάλασσα” αυτοκινήτων μια μοτοσικλέτα μπορεί να είναι το “κάτι διαφορετικό”, που ο οδηγός δεν περιμένει να δει, ελέγχοντας το δρόμο για πιθανά επερχόμενα αυτοκίνητα, και κατά συνέπεια δεν το βλέπει. Το κλειδί είναι η προσοχή, η προσήλωση.
Η ‘Τύφλωση Απροσεξίας’ οφείλεται στο ότι τα αισθητήρια μας βομβαρδίζονται συνεχώς από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων (εικόνες, ήχοι, μυρωδιές κ.λπ.) που ο εγκέφαλός μας είναι αδύνατον να επεξεργαστεί ταυτόχρονα και αποτελεσματικά. Η πλειονότητα αυτών των σημάτων είναι εντελώς άχρηστη γι' αυτό που ασχολούμαστε εκείνη τη στιγμή. 

Η προσοχή επηρεάζεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες: 

- Πόσο ευδιάκριτο είναι κάτι
- Πνευματικός φόρτος εργασίας
- Κατά πόσο είναι κάτι αναμενόμενο
- Ικανότητα του ατόμου

Οι καθηγητές ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Harvard, Daniel Simons και Christopher Charbis, έκαναν ένα πείραμα με μεγάλο ενδιαφέρον! Σ' αυτό, οι 2 καθηγητές έβαλαν μια μεγάλη ομάδα φοιτητών και άλλων συμμετεχόντων στο πείραμα, να παρακολουθήσουν ένα video με 2 ομάδες των τριών αθλητών οι οποίοι αντάλλασσαν πάσες μεταξύ τους με μια μπάλα του basket.
Ένα μέρος των συμμετεχόντων είχε αποστολή να μετρήσει πόσες πάσες αντάλλαξαν οι παίκτες και οι υπόλοιποι έπρεπε να μετρήσουν πόσες πάσες χτύπησαν το έδαφος και πόσες όχι. Κατά τη διάρκεια του video, μια κοπέλα κρατώντας μια ομπρέλα διασχίζει την σκηνή. Σε μια άλλη εκδοχή, η κοπέλα είναι ντυμένη γορίλας. Το 46-50% δεν αντιλήφθηκαν ούτε το πέρασμα της κοπέλας, ούτε και του “γορίλα”!
Παράλληλα, μια άλλη έρευνα με το ίδιο θέμα στο πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία, έδειξε ότι οι έμπειροι οδηγοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εντοπίσουν ενδεχόμενους κινδύνους από μη αναμενόμενες καταστάσεις. Η εν λόγω έρευνα, που ανέλυε τις κινήσεις των ματιών οδηγών που παρακολουθούσαν video με προσομοίωση των συνθηκών κυκλοφορίας, δείχνει ότι η πολυετής οδηγική εμπειρία “εκπαιδεύει” κάποιον να βλέπει το αναμενόμενο, πολλές φορές ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εκεί!
Το φαινόμενο της ‘Τύφλωσης Απροσεξίας’ μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ανθρώπους έξυπνους, επιμελείς και προσεκτικούς. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να θεωρείτε ποτέ δεδομένο ότι ο οδηγός που κοιτάζει προς το μέρος σας, σάς έχει δει.You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0