Πρωτοχρονιάτικα εδέσματα

by - 10:14 μ.μ.

Πρωτοχρονιά! Η πρώτη μέρα κάθε καινούριου χρόνου. Η μέρα που οι άνθρωποι την περιμένουν με λαχτάρα, ανανεώνουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και αντλούν απ’ τον εαυτό τους καινούριες δυνάμεις! Η μέρα που φροντίζουν να επιστρέψουν στο σπίτι και τα ξενιτεμένα μέλη της οικογένειας. Μαζεύονται όλοι γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και...
περιμένουν τη μεγάλη στιγμή, στις 12 η ώρα το βράδυ, που θα φύγει ο παλιός χρόνος και θα δώσει τη θέση του στον καινούριο. Για να δούμε, τι μπορεί να έχει αυτό το τραπέζι!

Ψωμάκια με ροκφορ και καπνιστό μπέικον

Υλικά για τη γέμιση:
- 150 gr. ροκφόρ
- 200 gr. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
- 100 gr. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουταλιές ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τη ζύμη:
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 gr. μαργαρίνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 100 ml. ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κρόκους αυγού
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
- Θα φτιάξουμε πρώτα τη γέμιση που είναι πιο εύκολη: ανακατεύουμε όλα τα απαραίτητα υλικά σε ένα μπολ. Αυτό ήταν όλο!
- Προχωρούμε με τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη και το αλάτι. Σε άλλο σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, τον έναν κρόκο αυγού, τη ξινή κρέμα ή το γιαούρτι κι αφού τα ανακατέψουμε καλά, τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη έτσι ώστε να πάρουμε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 30 εκατοστών περίπου το οποίο και τεμαχίζουμε ακτινωτά σε 12 τριγωνικά κομμάτια. Βάζουμε λίγο από τη γέμιση σε κάθε κομμάτι και τα τυλίγουμε σαν ρολό έτσι ώστε να πάρουν τη φόρμα του κρουασάν. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (από κάτω έχουμε βάλει λαδόκολλα για να μην μας κολλήσουν).
- Με το άλλο μισό της ζύμης μπορούμε να κάνουμε στρογγυλά ψωμάκια για ποικιλία. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα 30x40cm. Το κόβουμε πρώτα σε 3 οριζόντιες και έπειτα σε 4 κάθετες λωρίδες. Στη μέση τους τοποθετούμε τη γέμιση, πιάνουμε τις 4 άκρες σχηματίζοντας πουγκιά, τα οποία τοποθετούμε σε ταψί (δεν ξεχνάμε τη λαδόκολλα).
- Αφήνουμε τα κρουασάν και τα πουγκιά για 30’ να φουσκώσουν. Έπειτα τα αλείφουμε με λάδι και αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C ώσπου να ροδίσουν.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε ζεστά, αντικαθιστώντας με αυτά το ψωμί. Τρώγονται και κρύα και ταιριάζουν απόλυτα με μπύρα και κρασί.

Chicken wings

Υλικά:
- 20 φτερούγες κοτόπουλου
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη πικάντικη σάλτσα:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ψημένο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
- Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά σε πάρα πολύ δυνατή φωτιά τις φτερούγες με το λάδι, το σκόρδο σε σκόνη και με όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμούμε. Βάζουμε τις φτερούγες σε μέτριο φούρνο και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Ως τότε, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Χτυπάμε καλά το σκόρδο, τη ντομάτα και το βασιλικό στο μπλέντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ τα ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χωρίζουμε τη σάλτσα στα δύο. Με τη μισή αλείφουμε το κοτόπουλο 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί. Την άλλη μισή τη σερβίρουμε σε ένα ωραίο μπολ μαζί με τις φτερούγες.

Σαλάτα του χωριάτη με πιπεριές και σκόρδο

Υλικά:
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 3-5 σκελίδες σκόρδο
- εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι και άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση:
- Το πιο δύσκολο πράγμα με αυτήν την συνταγή είναι το να ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές. Ένας τρόπος είναι να τις βάλουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για 20-30 λεπτά. Όταν τις βγάζουμε, τις βάζουμε αμέσως σε ειδικές σακούλες ψησίματος από σιλικόνη, τις οποίες και κλείνουμε καλά. Έτσι δημιουργείται ατμός στο εσωτερικό της σακούλας που θα κάνει τη φλούδα της πιπεριάς να ξεχωρίσει από τη σάρκα.
- Μια άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε το γκαζάκι, καίγοντας τη φλούδα των πιπεριών. Αφού περνάμε όλες τις πλευρές από τη φωτιά, τρίβουμε με ένα πανί τις πιπεριές καθαρίζοντάς τες από τη φλούδα. Αυτός ο τρόπος είναι πιο χρονοβόρος, αλλά χαρίζει στις πιπεριές μια ωραία καπνιστή μυρωδιά.
- Όταν κρυώσουν οι αποφλοιωμένες πιπεριές τις κόβουμε σε λωρίδες, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλατοπίπερο και μπόλικο ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη σαλάτα για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις. Σερβίρουμε με ψωμί του τοστ και με πράσινη σαλάτα.

Μηλόπιτα διαφορετική

Υλικά για τη ζύμη:
- 400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 gr. μαργαρίνη
- 120 gr. ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 100 ml γιαούρτι στραγγιστό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια

Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κιλό μήλα κόκκινα
- 150 gr. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 100 gr. καρύδια
- 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη φρυγανιά
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
- 1 ασπράδι αυγού
- ζάχαρη άχνη για διακόσμηση

Εκτέλεση:
- Περνάμε από τον τρίφτη τα μήλα, τα στραγγίζουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, τη βανίλια, το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε ξανά, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το γιαούρτι, το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε με τον πλάστη δυο φύλλα περίπου 30x45cm (ή όσο χωράει το ταψί μας). Βάζουμε στο ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε από πάνω το ένα φύλλο και στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για ½ ώρα. Όταν είναι έτοιμη η πίτα, την βγάζουμε απ' το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Ύστερα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη, την κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τοποθετούμε σε ένα όμορφο δίσκο ή σε μια πιατέλα.

Γλυκές και αλμυρές μπουκίτσες του χαρτοπαίκτη

Ντοματούλες με μασκαρπόνε

Υλικά:
- 20 μικρές ντοματούλες (ανάμεσα στα ντοματίνια και στις κανονικές)
- 150 gr. καπνιστό ζαμπόν
- 1 ματσάκι φρέσκος βασιλικός
- 200 gr. φρέσκο τυρί μασκαρπόνε
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη φρυγανιά
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις ντοματούλες, βγάζουμε με ένα κουταλάκι την ψίχα τους, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε για 30’ αναποδογυρισμένες σε μια σχάρα για να φύγει όλο το ζουμί τους. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και τα φύλλα του βασιλικού και τα ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε και το σκόρδο και τέλος αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τις ντοματούλες μας με το μίγμα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για μόνο 10’. Τις σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με ρόκα και βασιλικό.

Μυρωδάτες μπουκιές του Königsberg

Υλικά για τους κεφτέδες:
- 500 gr. μοσχαρίσιο κιμά
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcester
- 3 αντζούγιες ψιλοκομμένες

Για τη σάλτσα:
- 120 gr. μαγιονέζα
- 200 ml ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcester
- χυμό μισού λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις αντζούγιες στο λάδι. Αφού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και όταν κρυώσει το προσθέτουμε στον κιμά. Δουλεύουμε καλά το μίγμα προσθέτοντας όλα τα υλικά, αλατο-πιπερώνουμε και σχηματίζουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος μπάλας του ping pong. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για 15 λεπτά περίπου.
- Ώσπου να ετοιμαστούν, φτιάχνουμε και τη σάλτσα: ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι, προσθέτουμε την κάπαρη, τη σάλτσα Worcester, το λεμόνι και τέλος αλατο-πιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με οδοντογλυφίδες και δίπλα τους τη σάλτσα σε ένα ωραίο μπολάκι.

Δίδυμα muffins

Κοινά υλικά:
- 500 gr. αλεύρι φαρίνα
- 250 gr. βούτυρο
- 250 gr. ζάχαρη
- 200 gr. γιαούρτι

Υλικά για τα muffins με μαύρη σοκολάτα:
- 60 gr. μαύρη σοκολάτα
- χυμό και ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
- 60 gr. καρύδια αλεσμένα

Υλικά για τα muffins με άσπρη σοκολάτα:
- 60 gr. άσπρη σοκολάτα
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 60 gr. αμύγδαλα αλεσμένα

Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι. Τέλος, βάζουμε και το γιαούρτι.
- Χωρίζουμε το μίγμα στα δύο και προσθέτουμε το πορτοκάλι, τα καρύδια και τη λιωμένη μαύρη σοκολάτα στο ένα, ενώ το άλλο το ανακατεύουμε με τη λιωμένη άσπρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα και το λεμόνι.
- Μοιράζουμε το μίγμα σε φόρμες για muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 20 λεπτά. Γαρνίρουμε με ζαχαρωτό πορτοκάλι και λεμόνι.

Από το Fagito!












You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 64
    0
  • 22
    2
  • 57
    0
  • 60
    4
  • 53
    4
  • 36
    0