Πρωινό εποχής (και “γρίπη δε με σκιάζει καμιά”!)

by - 11:55 π.μ.

Υλικά: 

- 1 μπανάνα
- 1 μήλο
- 2 αχλάδια
- 1 χούφτα ρόγες από σταφύλι (απύρηνο)
- 3 βανίλιες ή 2 δαμάσκηνα
- ¼ ρόδι (εσωτερικοί σπόροι)
- 1 καρότο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 κ.σ. κοφτή μέλι
- Λίγη κανέλα 

Εκτέλεση: 

- Βάζετε όλα τα...
υλικά στο μπλέντερ εκτός το μέλι και τη κανέλα.
- Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε από πάνω το μέλι και τη κανέλα. 

Πίνακας θρεπτικών ουσιών

Τροφές (100g)
Ενέργεια KJ
Kcal
Πρωτεΐνες (g)
Λίπη (g)
Υδατάνθρακες (g)
Ίνες (g)
Μπανάνα
441
105
1.3
0
24.2
0.4
Μήλο
130
31
0.4
0
7.0
1.3
Αχλάδι
218
52
0.4
0
12.0
2.6
Σταφύλι
328
78
0.6
0
18.1
1.3
Ρόδι
311
74
1.7
0
16.8
0
Δαμάσκηνο
160
38
0.3
0
7.5
0.98
Καρότο
168
40
1.2
0.2
8.1
1.0
Γάλα
273
65
3.3
3.8
4.7
0
Μέλι
1218
290
0
0
76.0
0

Θερμίδα: μονάδα μέτρησης της ενέργειας που απελευθερώνεται από το σώμα με τη μορφή θερμότητας. Το ‘ισοζύγιο ενέργειας’ υποδηλώνει τη διαφορά προσλαμβανόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας. Έτσι όταν οι θερμίδες που παίρνουμε από τη διατροφή είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε χάνουμε βάρος. Όταν είναι περισσότερες, παχαίνουμε και αποθηκεύουμε λίπος και, τέλος, όταν είναι ίσες, το βάρος μας διατηρείται σταθερό.

Πρωτεΐνες: αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων, αντισωμάτων, ενζύμων και των περισσότερων ορμονών του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων ενώ αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να είναι ζωικές, δηλαδή προερχόμενες από αυγά, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, που υπερέχουν σε βιολογική αξία έναντι όσων προέρχονται από φυτικά προϊόντα.

Λίπη: απαραίτητα διατροφικά στοιχεία παρ' ότι κατηγορούνται συχνά για πολλά προβλήματα του οργανισμού. Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: κορεσμένα (π. χ. λίπος κρέατος, βούτυρο, υδρογονωμένα λίπη), ακόρεστα (π. χ. ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (π. χ. καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο). Τα λίπη πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή μας σε ποσοστό 25% των ημερήσιων θερμίδων.

Υδατάνθρακες: ονομάζονται και σάκχαρα και αποτελούν τη γρήγορη ενέργεια που παίρνει και καταναλώνει ο οργανισμός. Γνωστοί υδατάνθρακες είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η ζάχαρη, το άμυλο και η κυτταρίνη που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτοί πρέπει να καλύπτουν το 50-55% των ημερήσιων θερμίδων.

Φυτικές ίνες: δεν ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά αποτελούν όμως σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που καθίστανται τόσο σημαντικές. Φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως. Ταξινομούνται συχνά σε διαλυτές (π. χ. από φασόλια, φακές, ρεβύθια) και αδιάλυτες (π. χ. από δημητριακά ολικής αλέσεως).








You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 64
    0
  • 22
    2
  • 57
    0
  • 60
    4
  • 53
    4
  • 36
    0