Το Google αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας!

by - 3:16 μ.μ.

Φαίνεται πως η αναζήτηση όσων μας ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας! Έτσι τουλάχιστον λένε ερευνητές από το ‘Columbia University’ της Νέας Υόρκης, που πιστεύουν ότι οι δυνατότητες που δίνει το Google για γρήγορη αναζήτηση, μπορεί να “εκπαιδεύουν” τον εγκέφαλο να μη συγκρατεί πληροφορίες που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μπορεί να τις βρει απλώς κάνοντας αναζήτηση.
H έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έχει τίτλο...
‘Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips’ (‘Επιπτώσεις του Google στη Μνήμη: γνωστικές συνέπειες του να έχεις τις πληροφορίες στα ακροδάχτυλα’).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον, όταν θα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα τις πληροφορίες που θέλουμε, δε θα χρειάζεται να τις θυμόμαστε. Αντίθετα, θα ενισχυθεί η ικανότητά μας να ψάχνουμε πληροφορίες. Η Betsy Sparrow, επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει ότι θυμόμαστε λιγότερες πληροφορίες, αλλά θυμόμαστε καλύτερα το πώς μπορούμε να βρούμε την πληροφορία που θέλουμε.
Παρόλα αυτά, η μελέτη των επιστημόνων δεν αποδεικνύει ότι η μνήμη μας ατροφεί εξαιτίας των μηχανών αναζήτησης, απλά αλλάζει ο τρόπος που λειτουργεί η μνήμη.
«Αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας…», αναφέρει η Sparrow, «…μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο διδασκαλίας, αφού στο μέλλον όσοι διδάσκουν θα πρέπει να επικεντρώνονται στη μετάδοση ιδεών και τρόπων σκέψης και όχι στην απομνημόνευση».
You May Also Like

1 σχόλια

 1. Αυτού του είδους η παιδεία θα έπρεπε να εφαρμόζεται από “χθες”, ούτε “σήμερα” ούτε “αύριο”!
  Η “αγκυλωμένη” νοοτροπία των εκπαιδευτικών, που ζητούμενό τους είναι μόνο η αποστήθιση, πλάθει ανθρώπους αμόρφωτους με καλή μνήμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0