Τα κινούμενα γλυπτά του Alexander Calder

by - 9:54 π.μ.

Ο Alexander Calder, για τον οποίο η Google σήμερα άλλαξε το logo της, ήταν ένας Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος που γεννήθηκε σαν σήμερα 22 Ιουλίου πριν ακριβώς από 113 χρόνια.
Είναι διάσημος για την εφεύρεση του κινητού αντικειμένου στην τέχνη, την ‘Kινούμενη Tέχνη’, γι' αυτό και το δημιούργημά του που σήμερα παρουσιάζετε στο logo, μπορεί να “κινηθεί”. Εκτός από την γλυπτική, σε κίνηση ή μη, ο Alexander Calder δημιούργησε επίσης...
πίνακες, λιθογραφίες, παιχνίδια, ταπισερί , κοσμήματα και αντικείμενα οικιακής χρήσης.
Στα έργα του συνδυάζει κινητικά θέματα σε ελικοειδείς και αφαιρετικές φόρμες και άλλοτε στατικές κατασκευές, γεωμετρικές και αφηρημένες, με έντονες επιρροές από τις τέχνες πρωτόγονων λαών και πολιτισμών. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι άλλοτε πηλός και άλλοτε σίδηρος ή σφυρήλατος ορείχαλκος.
Πρωτοπόρος των προαναφερόμενων ‘Mobiles’ ήταν ο Αlexander Calder, που χρησιμοποιούσε φύλλα μετάλλου κομμένα σε απλά σχήματα και που αναρτώνται το ένα από το άλλο σ’ ένα σύστημα αλυσιδωτών ζυγών που κινούνται ακόμα και με το πιο απαλό ρεύμα αέρα. Είναι ευρέως γνωστός γι’ αυτά τα κινούμενα γλυπτά με τα οποία άρχισε να ασχολείται στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν αποφάσισε να ενσωματώσει το στοιχείο της κίνησης, που τόσο τον ενδιέφερε, στις συρμάτινες κατασκευές του.
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0