Mr. Nobody

by - 3:41 μ.μ.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, γι’ αυτό είναι δύσκολο να επιλέξουμε. Πρέπει να κάνεις τις σωστές επιλογές… όσο δεν επιλέγεις, τα πάντα παραμένουν πιθανά!», σκέφτεται ο 9χρονος Nemo Nobody. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή ήταν η κεντρική ιδέα του Jaco Van Dormael (σκηνοθέτης/σεναριογράφος) όταν έγραφε τον ‘Mr. Nobody’ (2009).
Στην αρχή θα σας ξεγελάσει… θα πιστέψετε πως παρακολουθείτε τον “αρσενικό Amelie”. Η ιστορία της ταινίας όμως, αποκαλύπτει μερικές από τις πιθανές περιπέτειες που θα μπορούσε να ζήσει ένας άνθρωπος, ανάλογα με τις επιλογές που θα είχε κάνει από την ηλικία των 9 ετών. Στη φαντασία του μικρού αγοριού, πλάθεται ένας υπερήλικας Nemo ο οποίος εξιστορεί τις “πιθανές ζωές” του σε έναν δημοσιογράφο. Κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος μπερδεύεται με τις τόσες αντιφατικές ιστορίες και ρωτά τον 117χρονο ποια απ’ όλες τις ιστορίες είναι αληθινή. Η απάντηση που παίρνει είναι μια φράση του Tennessee Williams: «Τα πάντα μπορούσαν να...
είναι κάθε τι άλλο, ωστόσο θα είχαν το ίδιο νόημα». Μ’ αυτή τη φράση καταλαβαίνουμε πως στόχος της ταινίας δεν είναι η αναζήτηση μιας ιδανικής λύσης (βλέπε ‘Run Lola Run’ και ‘Next’), αλλά το focus στην “στιγμή κόμβος”. Εκεί που στέκουμε σκεπτόμενοι, λίγο πριν πάρουμε μια απόφαση. Δεν έχει σημασία αν ο Nemo επέλεξε ή όχι τελικά μια συγκεκριμένη πορεία, έχει σημασία μόνο ότι αν την επέλεγε θα συμπεριφερόταν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο!
Οπωσδήποτε αυτή η ταινία απευθύνεται σε ένα ήδη “καταρτισμένο” κοινό σχετικά με επιστημονικές και φιλοσοφικές θεωρίες (πχ. ‘Θεωρία των Χορδών’, ‘Προκατάληψη των Περιστεριών’, ‘Θεωρία του Χάους’, η διάσπαση των 9 διαστηματικών διαστάσεων μετά το Big Bang, η “μονοκατευθυντήρια” διάσταση του χρόνου και κυρίως το πώς τ’ αντιλαμβάνεται όλα αυτά ο ανθρώπινος νους). Ο Βέλγος σκηνοθέτης συγκεντρώνει ερωτήματα και θεωρίες μέσα σε 138 λεπτά, που μπορεί να απασχολούν είτε έναν ανήσυχο ενήλικα, είτε ένα έξυπνο παιδί -όπως για παράδειγμα: οι περισσότεροι από εμας είχαμε αναρωτηθεί σε παιδική ηλικία «που? βρισκόμασταν πριν έρθουμε στη γη!»-.
Αν κάτι κουράζει τον θεατή, αυτό είναι η μανία του σκηνοθέτη να μας πείσει ότι “πρέπει” να συγκινηθούμε κιόλας, πέρα από τις τόσες σπαζοκεφαλιές που ήδη μας θέτει! Γι’ αυτό έχει εισάγει μέσα στις ιστορίες του πρωταγωνιστή (Jared Leto) 3 γυναίκες: μια αδιάφορη, μία “σάικο” και τον μεγάλο έρωτα (Diane Kruger).
Η ερμηνεία του Jared Leto φυσικά είναι εκείνη που ξεχώρισε, αφού μας έπεισε ως γέρος “κάτι παραπάνω” από τον Brad Pitt στο ‘The Curious Case of Benjamin Button’, αλλά και μέσα από το παθητικό, μετρημένο του παίξιμο.
Μπορεί το σενάριο να απευθύνεται σε λίγους, η σκηνοθεσία όμως έγινε για τους πολλούς! Ελκυστικές αντιθέσεις χρωμάτων, εντυπωσιακές εικόνες φαντασίας, εξαιρετικό μοντάζ και έξυπνη διαχείριση των εφέ. Τα γυρίσματα έγιναν σε 3 πόλεις του κόσμου για 6 μήνες, το post-production διήρκησε πάνω από ένα χρόνο περικόπτοντας πολλές από τις αρχικές σκηνές.
Η εκπληκτική μουσική του Pierre Van Dormael –που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας- καθώς και τα 50s και 80s τραγούδια (‘Everyday’ - Buddy Holly, ‘Mister Sandman’ - The Chordettes, ‘Sweet Dreams’ – Eurythmics και ‘Where is my Mind’ -  Pixies) που χρησιμοποιήθηκαν ως soundtrack, ήταν αναμφισβήτητα άσσοι στα μανίκια του Jaco Van Dormael.
Ο τελευταίος, ο οποίος έγινε γνωστός το 1991 μέσα από την βράβευσή του στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία ‘Toto the Hero’, τιμήθηκε για τον ‘Mr. Nobody’ με 4 βραβεία:

- Καλύτερο Μακιγιάζ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καταλονίας SITGES
- Καλύτερη Φωτογραφία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Στοκχόλμης
- Καλύτερη Τεχνική Συνεισφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
- Καλύτερη Βιογραφική Ταινία Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 

Αν πάλι η υπερβολική κουλτούρα σου κάθεται στο στομάχι, βγήκε χθες το Hangover II!You May Also Like

2 σχόλια

 1. A! αυτό ήταν το συμπέρασμα; Μάλιστα! Εγώ το είδα χθες και δε κατάλαβα ΤΙΠΟΤΑ. χαχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ‘Hangover II’ Χριστίνα, ‘Hangover II’!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0