Εσείς τι βούτυρο έχετε στο ψυγείο σας;

by - 11:33 π.μ.

Το βούτυρο προέρχεται από το γάλα. Παρασκευάζεται με απόδαρση (ανατάραξη) του γάλακτος και έχει λίπος 80% και 7,3 θερμίδες/γραμ. 
Είδη βουτύρου που κυκλοφορούν στην αγορά: 

- Νωπό ή φρέσκο βούτυρο 
Νερό 18%, διάφορες ύλες του γάλακτος 2%, αλάτι 0,2%. 
- Αλατισμένο νωπό βούτυρο 
Μαγειρικό αλάτι μέχρι 2%. 
- Λιωμένο βούτυρο (τετηγμένο) 
Λαμβάνεται με τήξη νωπού βουτύρου σε χαμηλή θερμοκρασία. 

Παρασκευή βουτύρου 
Γίνεται αρχικά...
φυγοκεντρικός διαχωρισμός του γάλακτος σε κρέμα ή ανθόγαλα και αποβουτυρωμένο γάλα.
Η κρέμα υποβάλλεται μετά σε κατεργασίες όπως: αποξίνιση, τυποποίηση, παστερίωση, απόσμιση, ωρίμανση (με προσθήκη καλλιεργειών μικροοργανισμών), χρώση και βουτηροποίηση (με ανατάραξη). 

Αλλοιώσεις βουτύρου 
- Τάγγιση: υδρόλυση ή οξείδωση του λίπους.
- Οξίνιση: οφείλεται στην υπερβολική δράση των οξυγολακτικών βουτύρων.
- Οσμή ψαριού: οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων των γλυκεριδίων.
- Στεατώδης γεύση: αυτή οφείλεται στην οξείδωση του λίπους σε υπεροξείδια που αυτά διασπώνται σε αλδεϋδες και κετόνες. 

Θρεπτική αξία βουτύρου 

- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και λιγότερο σε βιταμίνη D και σε λιποειδή (χοληστερίνη κλπ).
- Περιέχει κυρίως κορεσμένα και λιγότερο ακόρεστα και ελάχιστο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Είναι δύσπεπτο εκτός αν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες όπου απορροφάται πλήρως.
- Είναι χρήσιμη τροφή όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. 

Μακρή Νάνσυ - Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής









You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

  • 64
    0
  • 22
    2
  • 57
    0
  • 60
    4
  • 53
    4
  • 36
    0