2011: Η χρονιά του Android!

by - 4:45 μ.μ.

Αν έπρεπε να παρομοιάσει κανείς το πώς εμφανίστηκε, ωρίμασε και καθιερώθηκε το ‘Android’ της ‘Google’ ως λειτουργικό για πολλών ειδών συσκευές από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα, τότε μόνο με τον τρόπο που επιταχύνει ένα super car μπορεί να κάνει συγκρίσεις! Δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο, ούτε το δημοφιλέστερο, ούτε το πλέον συζητημένο όταν άρχισε να δοκιμάζεται δειλά-δειλά το 2009. Τότε δεν ήταν καν το πιο πολλά υποσχόμενο, εδώ που τα λέμε. Όμως το iPhone άλλαξε για πάντα την αγορά της κινητής τηλεφωνίας με την επιτυχία του - κι όπου υπάρχει χώρος μία “κλειστή” πρόταση όπως αυτή της Apple να ευδοκιμήσει, υπάρχει σίγουρα χώρος και για μία περισσότερο “ελεύθερης” προσέγγισης, όπως αυτή...
της ‘Google’ με το ‘Android’, να κάνει το ίδιο. Να το κάνει, δε, προσφέροντας πιο πολλές επιλογές σε όλους: στους κατασκευαστές συσκευών, στα εμπορικά κανάλια διανομής και, πάνω απ' όλα, στο κοινό. 
Και σήμερα; Μικρό fast forward στα τέλη Μαρτίου της χρονιάς που διανύουμε: Το Android, με επιταχύνσεις super car, βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς των κινητών που έχουν αλλάξει τη χρήση του Internet, των smartphones. Επεκτείνεται σε μία δεύτερη, επίσης σημαντική κατηγορία, αυτή των tablet. Επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεοπτικό πρόγραμμα και αναζητούμε πληροφορίες στην TV του σαλονιού. Από πολλές απόψεις, το 2011 είναι η χρονιά του! Είναι το 12μηνο εκείνο, που αν η ‘Google’ επιτύχει τους στόχους της σε όλα τα πεδία που προωθεί το ‘Android’, τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε ως κομβικό σημείο στην πορεία του “ελεύθερου” λειτουργικού. 

Τι είναι όμως το ‘Android’; 

Το ‘Android’ είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα ‘Windows’ των PC ή το ‘OS-X’ των Macintosh. Ένα πλαίσιο βασικού λογισμικού κι ένα γραφικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι κάτοχοι συμβατών συσκευών μπορούν να εγκαταστήσουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το ‘Android’ ανήκει στη ‘Google’, στηρίζεται ωστόσο σε ειδική εκδοχή του ‘Linux’, του γνωστού λειτουργικού συστήματος “ανοιχτού κώδικα”. Είναι λοιπόν, κατ' επέκταση, κι αυτό ελεύθερο προς αξιοποίηση από κατασκευαστές συσκευών (με κάποιους περιορισμούς που ισχύουν αν οι τελευταίοι θέλουν τα προϊόντα τους να φέρουν και την πιστοποίηση της Google).
Το ‘Android’ μπορεί να στηρίξει τις λειτουργίες οποιουδήποτε είδους συσκευής -από το μικρότερο MP3 player έως τη μεγαλύτερη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας- έχει ωστόσο χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότερο σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές tablet. Αυτές είναι οι συσκευές που, για την ώρα, είναι καταλληλότερες να αξιοποιήσουν τις περίπου 200.000 εφαρμογές που η ‘Google’ διαθέτει μέσα από το “δικτυακό κατάστημα” του λειτουργικού της, το ‘Android Market’. 
Αντίπαλα στο ‘Android’ προϊόντα (με την έννοια των λειτουργικών που στηρίζουν ανταγωνιστικές συσκευές) είναι το ‘iOS’ της ‘Apple’, το ‘WebOS’ της ‘HP’ και τo ‘Windows Phone 7’ της ‘Microsoft’. Καθένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του έναντι του ‘Android’, το τελευταίο όμως παραμένει το πλέον ευέλικτο και -ως ελεύθερο προς διάθεση- αυτό που έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί στο ευρύτερα διαδεδομένο για όλες τις κατηγορίες συσκευών. 
Με περισσότερες από 150.000 εφαρμογές διαθέσιμες στο ‘Android Market’ (στη μεγάλη τους πλειοψηφία δωρεάν), το λειτουργικό της ‘Google’ ναι μεν δεν έχει ακόμη να επιδείξει το εύρος (π.χ. της αντίστοιχης βιβλιοθήκης της ‘Αpple’ για τα ‘iPhone’), καλύπτει ωστόσο επαρκέστατα όλες τις σημαντικές κατηγορίες για το ευρύ κοινό. Ποιές όμως από όλες αυτές τις εφαρμογές θα προτείναμε σε όποιον φίλο ή φίλη μόλις απέκτησε μία συσκευή βασισμένη σε κάποια έκδοση Android; Εξαιρώντας αυτές που θα εγκαταστήσουν πρακτικά, όλοι ξεχωρίσαμε δέκα που και χρήσιμες είναι, και προσεγμένες, και δωρεάν! Για να τις δούμε, μία-μία: 

Astro File Manager 

Πρόκειται για την πληρέστερη, αυτή τη στιγμή, εφαρμογή για ‘Android’ που επιτρέπει την απευθείας διαχείριση των αρχείων κάθε είδους -έγγραφα, εικόνες, clip κλπ.- που ο χρήστης έχει αποθηκεύσει στο κινητό του. Ο Astro αναλαμβάνει επίσης να λάβει κάθε είδους αρχείο από το Internet και να το αποθηκεύσει π.χ. στην κάρτα μνήμης του κινητού, καθώς και να πάρει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του χρήστη για παν ενδεχόμενο. Στα συν και η αποτελεσματική λειτουργία αναζήτησης, ειδικά αν οι κάρτες μνήμης είναι ευμεγέθεις και τ' αρχεία πολλά. Για όσους αντιμετωπίζουν το κινητό τους σαν “λιλιπούτειο φορητό υπολογιστή”, εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. 

Launcher Pro 

Πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη πειραματιστεί αρκετά όσον αφορά στο τί περιέχουν και πώς παρουσιάζονται οι πληροφορίες στην αρχική και τις πολλαπλές οθόνες που προσφέρει το ‘Android’ για την φιλοξενία των apps. Το Launcher Pro, ωστόσο, προσφέρει δωρεάν στους ίδιους τους χρήστες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις οθόνες αυτές όπως ακριβώς οι ίδιοι θέλουν, μέσα από μία σειρά επιλογών και τρόπων προβολής. Όντας καλοπρογραμματισμένο, το Launcher Pro δεν δεσμεύει πολλούς πόρους από τους διαθέσιμους του συστήματος, ενώ επιτρέπει και την αισθητική προσαρμογή του με τη χρήση διαφορετικών θεμάτων (skins). Αν υπάρχει ένας τρόπος να καταστήσει κάποιος το κινητό του με ‘Android’ μοναδικό, είναι αυτός! 

Opera Mobile 

Καλός ο ενσωματωμένος Web browser του ‘Android’, αλλά ο Opera καταφέρνει να τον ξεπεράσει σε πολλά. Όπως στα πιο σημαντικά: η ταχύτητα με την οποία όχι μόνο εμφανίζει τις σελίδες των sites αλλά και μετακινείται, μεγεθύνει στο περιεχόμενό τους, είναι εκπληκτικά μεγαλύτερη, σε βαθμό σχεδόν “ντροπιαστικό” για κάθε άλλο browser του λειτουργικού της ‘Google’. Διαχειρίζεται πολλαπλά παράθυρα εύκολα, προβάλλει καθαρά κείμενο και γραφικά, υποστηρίζει κανονικά Flash, ενώ διαθέτει και την τεχνολογία που μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο στον Opera Mini, με την οποία μειώνει τα δεδομένα που λαμβάνει ο χρήστης για την ανάγνωση των σελίδων, συμπιέζοντάς τις (ώστε και ταχύτερο και λιγότερο “κοστοβόρο” σε MB να είναι το surfing). Ένα από τα apps που πρακτικά επιβάλλει την εγκατάσταση και συχνή χρήση του, παρά την ύπαρξη δέκα διαφορετικών browser για ‘Android’. 

eΒuddy Μessenger 

Με το chatting να είναι από τα δημοφιλέστερα “σπορ” στα οποία επιδίδονται οι κάτοχοι smartphones, εννοείται πως κάποια σχετική εφαρμογή θα είναι παρούσα σε κάθε κινητό ‘Android’. Προτείνουμε αυτή. Πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει το chat με όλα, μα όλα τα σχετικά δίκτυα και υπηρεσίες -από το MSN και το Yahoo, μέχρι το GTalk, το Facebook και το ICQ- δεν χρειάζεται πολλούς πόρους από το σύστημα, είναι γρήγορο, επιτρέπει άνετα πολλαπλές συνομιλίες, υποστηρίζει avatars κι emoticons. Ε, τί άλλο να ζητήσει κανείς από μια εφαρμογή instant messaging; 


Winamp 

Πασίγνωστο βέβαια ως player παντός είδους multimedia αρχείου στους προσωπικούς υπολογιστές, όμως το Winamp στο ‘Android’ έχει κι άλλους ρόλους πολύ χρήσιμους. Μπορεί, για παράδειγμα, να συγχρονίσει τη μουσική συλλογή του χρήστη από το PC στο κινητό εύκολα, γρήγορα αλλά και ασύρματα. Αναλαμβάνει να περάσει ακόμη και τη βιβλιοθήκη του iTunes -ναι, ναι, ξέρουμε!- ενώ η διαχείριση που κάνει στα αρχεία της μουσικής συνολικά πλησιάζει αυτήν στους προσωπικούς υπολογιστές, άρα πάρα πολύ καλή για τα δεδομένα των κινητών. Το Winamp επίσης συντονίζεται σε χιλιάδες δικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω ShoutCast, ενώ αντλεί πληροφορίες για τη μουσική που αναπαράγει και από τρίτες υπηρεσίες, όπως οι YouTube και Pandora. Για εκείνους κι εκείνες που αξιοποιούν το κινητό τους ως ψηφιακό player, το Winamp είναι απλά αναντικατάστατο! 

DropBox 

Η αποθήκευση σημαντικών αρχείων μας κάπου στο Internet για να είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή μέσω μιας απλής δικτυακής σύνδεσης είναι ιδανικός σύντροφος των smartphones. Με τα δεύτερα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα πρώτα κυριολεκτικά από οπουδήποτε. Η υπηρεσία DropBox είναι πασίγνωστη και δημοφιλής, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 2 GB (αρκετό για πολλά), οπότε αξιοποιώντας τη σχετική εφαρμογή του ‘Android’ και τα δύο πραναφερθέντα, οι κάτοχοι αυτών των smartphones, και κάρτα μνήμης να μην έχουν, ακόμη και μετά από πλήρη επαναφορά του κινητού τους στην αρχική του μορφή, έχουν άμεση πρόσβαση στα σημαντικά τους δεδομένα χωρίς καθυστερήσεις. 

Evernote 

Στο ίδιο πνεύμα με το DropBox, αλλά για τη διαχείριση πληροφοριών κι όχι δεδομένων, δεν θα μπορούσαμε παρά να προτείνουμε το δημοφιλέστερο συνδυασμό υπηρεσίας και app. Με το Evernote ο χρήστης μπορεί να κρατά σημειώσεις σε οποιαδήποτε μορφή -απλό κείμενο, φωνητικές υπενθυμίσεις, φωτογραφίες κλπ.- και να τις αποθηκεύει σε κάποιο server κάπου στο δίκτυο. Έτσι αποκτά πρόσβαση σε αυτό το υλικό με οποιοδήποτε άλλο μέσο -άλλα κινητά, tablet, laptop, desktop PC κλπ. - και οι όποιες αλλαγές αποθηκεύονται και πάλι στο δίκτυο. Το υλικό αυτό δεν δημοσιεύεται πουθενά, οργανώνεται εύκολα και η κάθε πληροφορία είναι αναζητήσιμη άμεσα. Για γοργές σημειώσεις, ιδέες, παραπομπές γι' ανάγνωση αργότερα κλπ. είναι ιδανικό. Αν συνηθίσει να χρησιμοποιεί κανείς το Evernote συστηματικά, δεν έχει πια καμία δικαιολογία τύπου «το είχα σκεφτεί κάποτε»! 

Feedly 

Το να παρακολουθεί κανείς την ύλη των αγαπημένων του web sites μέσα από τα απλά links των RSS είναι τόσο “20th century”! Το Feedly αναλαμβάνει όχι μόνο να συγκεντρώσει και να κατηγοριοποιήσει τα feeds αυτά με τρόπο λογικό και διαχειρήσιμο, αλλά και να τα οπτικοποιήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε η παρουσίαση των άρθρων να θυμίζει περιοδικό. Το Feedly αντλεί το περιεχόμενο αυτό τόσο από τις ροές RSS που έχει ορίσει ο χρήστης στο Google Reader, όσο και από streams του Twitter, αλλά και καταχωρήσεις στις υπηρεσίες Instapaper και Read it Later. Εννοείται πως η εκτενής του χρήση είναι καλύτερα να γίνεται μέσω Wi-Fi και όχι μέσω 3G (για λόγους κόστους και ταχύτητας), αλλά για όσους και όσες ενημερώνονται τακτικά από τα αγαπημένα τους sites, η καλύτερη ‘Android’ αντιπρόταση στο περίφημο Flipboard των iPad! 

LookOut 

Καλή και θεμιτή η αυξημένη ελευθερία του ‘Android’ και του ‘Android Market’, αλλά εξαιτίας της δυστυχώς είναι αυξημένος και ο κίνδυνος από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Το LookOut είναι η καλύτερη δωρεάν λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς αναλαμβάνει να ελέγχει τα αρχεία που εγγράφονται στον αποθηκευτικό χώρο του κινητού, καθώς και να εκτελεί περιοδικούς και προγραμματισμένους ελέγχους όπως τα αντι-ιϊκά στα PC. Οι δυνατότητές του προεκτείνονται και στην λήψη αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων του χρήστη, καθώς και στην ανέρευση του κινητού βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας αν έχει χαθεί. Ειδικά για όσους και όσες εγκαθιστούν συχνά apps από διάφορες πηγές πέραν του ‘Android Market’, απαραίτητο. 

Angry Birds 

Ε, ανάμεσα στα δέκα apps που θα εγκαταστήσει κανείς σε οποιοδήποτε κινητό με ‘Android’, πλέον, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και το πλέον γνωστό, και απίθανα επιτυχημένο, mobile game των τελευταίων ετών! Το Angry Birds συνδυάζει απλούς και κατανοητούς μηχανισμούς παιχνιδιού με στοιχεία επιδεξιότητας και τύχης σε ισορροπία, ώστε να επιτύχει το είδος της ψυχαγωγικής εμπειρίας που αποδεικνύεται αληθινά εθιστική (κι ανθεκτική στο χρόνο). Ο οπτικοακουστικός του τομέας είναι ακριβώς αυτός που πρέπει, απλοϊκός αλλά cute και ταιριαστός με το χιούμορ του, ενώ ο χειρισμός και οι επιλογές δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα. Απλώς must-game! Δε χρειάζεται να ειπωθεί τίποτε, μα τίποτε άλλο!

Από το Αθηνόραμα Digital

 


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0