Εσείς έχετε σκεφτεί τι αντιπροσωπεύουν οι δικοί σας φίλοι;

by - 8:16 μ.μ.Γλυπτό του Kevin Atherton στο Kings Hill της Μεγάλης Βρετανίας, με όνομα ‘A Different Ball Game’ (1993). Συμβολίζει την πίεση που ασκούμε ο ένας στον άλλον, με αποτέλεσμα η μπάλα (ζητούμενα) να μένει ακίνητη. Μέσω του αντικατοπτρισμού, φανερώνει την πίεση που ασκούμε πρώτα στους εαυτούς μας.
Συνομιλώντας σε ένα international chat με νέους ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, κάποιος “έριξε στο τραπέζι” το θέμα της φιλίας στη σημερινή εποχή.
Οι περισσότεροι εκφράσαμε απόψεις, που με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία αντιμετωπίζουν...
τον όρο ‘Φιλία’, μέχρι που η 28χρονη Elisa από την Γουαδελούπη μας έβαλε σε σκέψεις! «Κάθε φίλος αντιπροσωπεύει έναν κόσμο μέσα μας, που ακόμα κι αν δεν υπάρχει μέχρι την στιγμή της “άφιξής” του στη ζωή μας, η συνάντηση αυτή αρκεί για να γεννηθεί αυτός ο νέος κόσμος!» είπε, και ένιωσα την ευθύνη για την επιλογή των φίλων μου να μεγαλώνει.
Αν κάθε φίλος αντιπροσωπεύει έναν κόσμο μέσα μας, τότε είμαστε οι φίλοι μας? Αυτό σημαίνει πως δεν είναι επιλογή μας, αλλά υποχρέωσή μας να κρατάμε έξω από τον “ζωτικό μας χώρο” ανθρώπους με ιδιοσυγκρασία η οποία έρχεται σε σύγκρουση με αυτούς τους “εσωτερικούς μας κόσμους”. Αν οι φίλοι μας είναι κομμάτια απ’ τον ξεχωριστό πολύπλοκο εαυτό μας, θα πρέπει να προσέξουμε τα κομμάτια αυτά να είναι ατόφια, καθαρά, αντάξια της προσωπικότητάς μας. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται φιλία μια σχέση που στηρίζεται μόνο στα “θραύσματα του χρόνου” και στη συνήθεια. Είναι καλύτερο αυτές οι σχέσεις να πάψουν να υπάρχουν για το καλό και των δυο!
Συμπερασματικά απ’ όλη τη κουβέντα σ’ αυτό το chat, οι σημερινοί άνθρωποι φαίνονται να έχουν σχεδόν διαγράψει τη λέξη ‘Φιλία’ από την ατζέντα τους και ποντάρουν μόνο σε εφήμερες “φιλικές” σχέσεις και σε ‘Σχέσεις Ανταλλαγής’ όπως τις χαρακτηρίζουν –σχέσεις δηλαδή από τις οποίες περιμένουν να αποκομίσουν κάτι (υλικό ή άυλο)-. Οι λόγοι που οδηγούν εκεί είναι πολλοί (ίσως τους αναλύσουμε σε ένα άλλο κείμενο), ένας από αυτούς είναι σίγουρα η απογοήτευση. Συχνά οι προδομένοι φίλοι του παρελθόντος γίνονται ψυχροί υπολογιστές του παρόντος, στην προσπάθειά τους να μείνουν αλώβητοι πια!
Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσεις έναν προδομένο/ αδικημένο/απογοητευμένο να πιστέψει ξανά στη φιλία, όμως τον βοηθάει να ξέρει πως οι καλύτεροι φίλοι είναι εκείνοι που πλησιάζουν από το μέλλον!

Συντάκτρια του No Excuse

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0