Σύγχρονη ‘Κιβωτός’

by - 1:40 μ.μ.

Την ‘Κιβωτό’, ένα πλωτό ξενοδοχείο που μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σχεδιάζουν ρώσοι επιστήμονες. 
«Η ‘Κιβωτός’ μοιάζει περισσότερο με ένα... αναποδογυρισμένο πλοίο», λέει ο εμπνευστής του σχεδίου, ρώσος αρχιτέκτονας Αλέξαντερ Ρεμίζοφ, ο οποίος σχεδίασε το πλωτό ξενοδοχείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ‘Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων’ (UIA) για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ο Ρεμίζοφ συνεργάστηκε με μια γερμανική κατασκευαστική εταιρία, που εδρεύει στη Μόσχα και ασχολείται και με την αντιμετώπιση προβλημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τους διαστημικούς σταθμούς. 
«Το πλωτό ξενοδοχείο θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε μόλις λίγους μήνες οπουδήποτε στον κόσμο» λέει ο ρώσος αρχιτέκτονας, που αναζητεί επενδυτές να κάνουν το σχέδιο πραγματικότητα. 
Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ‘Der Spiegel’, ο Ρεμίζοφ τόνισε ότι το πλωτό ξενοδοχείο μπορεί να κατασκευαστεί στις περισσότερες περιοχές της γης, ακόμα και σε σεισμογενείς ζώνες. Το συνολικό εμβαδόν της ‘Κιβωτού’ ανέρχεται σε 14.000 m2 και το κόστος του έργου δεν ξεπερνά τις δαπάνες για την κατασκευή ενός ενεργειακά αυτόνομου κτιρίου. «Η οικοδόμηση του ξενοδοχείου θα είναι γρήγορη και απλή. Προκατασκευασμένα τμήματα θα μπορούν να στηθούν μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες… Σχεδιάζουμε και μια εσωτερική ζούγκλα, μέσα στην Κιβωτό, για να δημιουργήσουμε το δικό της μικροκλίμα», προσθέτει στη συνέντευξη. 
Το πλωτό ξενοδοχείο δεν θα αποτελείται από γυαλί, αλλά από ένα είδος “αυτοκαθαριζόμενου” υλικού που αντέχει στις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες. Θα είναι κτισμένο γύρω από έναν κεντρικό πυλώνα που θα συνδέει την οροφή με το υπόγειο. Θα διαθέτει ανεμογεννήτριες και αντλίες θερμότητας, όπου η ηλιακή, η αιολική και θερμική ενέργεια θα μπορούν να αποθηκευτούν και να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια.


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0